STIREA ZILEI 10 ianuarie 2018

Szabó Attila – campion mondial la lupte greco-romane veterani

de Covasna Media | 1422 vizualizări

Observatorul de Covasna și-a propus ca, din când în când, să vină în întâmpinarea cititorilor cu alt gen de materiale, chiar dacă au ca subiect lumea sportului, în care să scoată la lumină povești de viață, ale unor oameni care, prin sport, și-au găsit un traiect de notorietate și de liniște în același timp.

Este și cazul unui covăsnean care, actualmente, și-a găsit căminul în județul Teleorman, în comuna Smârdioasa. Szabó Attila s-a născut la Tg. Secuiesc, dar valurile vieții l-au purtat prin toată țara. După mai multe peregrinări, timp în care a dormit și în rulotă, s-a stabilit în sudul țării, aproape de malul Dunării. S-a căsătorit și muncește în agricultură, fiind foarte mulțumit de traiul pe care îl are.

Szabó Attila a fost luptător de greco-romane, iar pasiunea sa pentru sport se observă și acum. Are o condiție fizică excelentă, fiind antrenat într-o sumedenie de concursuri dedicate veteranilor. Szabó Attila este triplu campion mondial la lupte greco-romane, la veterani, categoria de greutate de 130 de kilograme. De asemenea, este vicecampion mondial și la lupte libere, tot la veterani. Geografic, are avantajul de a fi destul de aproape de Bulgaria, unde școala de lupte este extrem de puternică, așa că participă la multe concursuri rezervate veteranilor, la Plovdiv, Sofia, dar și în țară la Pitești, București sau oriunde se organizează și timpul îi permite să ajungă.

Pentru abnegația sa, pentru modul cum a înțeles să își completeze viața profesională cu cea sportivă, Szabó Attila a fost nominalizat drept model și premiat cu un trofeu la Gala Sportului Teleormănean, la finele lui 2017.

Despre viața în Teleorman, Szabó Attila declară deschis: Este foarte bine. Cred că omul sfințește locul, iar teleormănenii m-au adoptat, deoarece întotdeauna m-am comportat corect. Cred că a te comporta corect față de ceilalți este cel mai important lucru în viață”.

Sigur că diferențele față de Covasna natală există, însă oricum interlocutorul nostru privește cu mult haz anumite aspecte: Cel mai mult mă distrează faptul că oamenii îmi scriu prenumele Atilla, în loc de Attila. De pronunție nici nu mai vorbesc, că nu au de unde să știe cum este corect. Eu, deoarece pe socrul meu îl cheamă Ion, îmi serbez onomastica odată cu el, de Sfântul Proroc Ioan Botezătorul. În rest, evident că nu îmi uit locurile unde m-am născut, dar casa mea este acum la Smârdioasa”.

Deși inițial Szabó Attila dorea să vină la meciul feminin de baschet, dintre CSB Teleorman Alexandria și Sepsi SIC Sf. Gheorghe, disputat pe 6 ianuarie la Alexandria, planurile de familie s-au schimbat. Astfel, Szabó Attila a plecat la schi, la Bansko, în Bulgaria, de unde însă a urmărit meciul la televizor. A fost un meci foarte frumos, în care inima mea s-a împărțit între cele două echipe. Până la urmă a câștigat formația mai bună, adică Sepsi SIC, dar și alexăndrinencele au jucat bine și își merită locul fruntaș”, ne-a declarat Szabó Attila.

Despre cariera de luptător, Szabó Attila ne spune, în încheierea dialogului: Am făcut sport de performanță și mi-a rămas conduita, disciplina, dragostea pentru practicarea luptelor. Acum este mai mult o formă de socializare și de a ne readuce aminte de anii atât de frumoși ai tinereții. Nu contează cine câștigă competițiile de veterani, ci important este că rămânem în contact și ne simțim bine pe salteaua de lupte. Dacă aș fi în postura să dau un sfat părinților și copiilor, i-aș ruga să își îndrepte atenția către sport și să pună umărul la marea performanță, deoarece sportul își poate da un sens atât de frumos vieții”.

Szabó Attila a mai ținut în mod special să ureze La Mulți Ani și multă sănătate tuturor românilor și cititorilor Observatorului de Covasna.

Cristian Frisk

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.