Sute de lei pentru prima zi de şcoală
Cumpărăturile pentru începutul anului şcolar ușurează serios buzunarele părinţilor.
Ca în fiecare an, toamna vine cu cheltuieli pentru părinții care au copii la școală, și pentru că 3 septembrie – prima zi de școală, este foarte aproape, părinții au început deja să caute cele mai bune oferte în materie de rechizite și alte lucruri necesare.
Ca întotdeauna, primele achiziții constau în cele absolut necesare – caiete, ghiozdane, acuarele, creioane sau pixuri, urmând ca apoi, odată cu începerea școlii, achizițiile să fie completate cu necesarul special impus de clasa în care este copilul și profilul acesteia.
Și tocmai pentru că nu e ușor să pregătești complet un copil pentru un nou an școlar, părinții au început în general să cumpere în mod treptat. Așa se face că unii tot cumpără încă din luna iunie, în ideea de a nu dezechilibra complet bugetul.
Cheltuieli de sute de lei
Și în Sfântu-Gheorghe se simte apropierea anului școlar, astfel încât magazinele ce comercializează papetărie, dar și supermarketurile, sunt deja pregătite cu multe dintre cele necesare elevilor. Sigur, ofertele nu mai cuprind cerneală și stilouri cu peniță, ca pe vremuri, dar sunt lucruri care indiferent de cât timp a trecut, rămân indispensabile: ghiozdanul, acuarelele, blocul de desen, caietele dictando sau creioanele și radiera. Schimbările majore față de a anii trecuți sunt cele legate de imagine: caiete cu coperți din cele mai variate, înfățișând diverse personaje din desene animate sau chiar filme, creioane mecanice și pixuri pretențioase, ghiozdane personalizate sau accesorizate – acestea sunt doar câteva dintre rechizitele care ridică prețul.
Revenind la ofertele magazinelor, acestea oferă ghiozdane cu prețuri începând de la 50 de lei, dar în funcție de calitatea cusăturilor și a materialelor, precum și în funcție de „simbolul” ghiozdanului – cu Hannah Montana, de exemplu, prețul se poate dubla. Caietele se găsesc și ele la diverse prețuri, cel mai ieftin fiind de 1,2 lei, dar cresând până la 5 lei pe caiet, în funcție de numărul de pagini și de coperțile cartonate sau nu; caietele speciale de muzică, biologie, geografie au și ele prețuri care variază între 1,5 lei și 3,5 lei bucata. Poate că moda stilourilor cu „peniță de aur” a apus demult, dar acum se poartă stilourile „cu vârf aurit” și patroane de cerneală, iar un astfel de stilou costă cel puțin 10 lei. Un penar de cea mai proastă calitate nu poate fi cumpărat cu mai puțin de 17-18 lei, în vreme ce costul unuia de marcă ajunge să varieze între 35-40 de lei.
„Părinții vin deja să cumpere, pentru că imediat începe școala. Dacă ar fi după ei, ar cumpăra lucrurile mai ieftine, dar dacă sunt însoțiți de copii nu mai scapă așa de ușor, pentru că cei mici știu exact ce vor și ce se poartă, nu vor să rămână mai prejos decât colegii lor. Așa că majoritatea pleacă acasă cu caiete mai scumpe, penare de firmă sau ghiozdane la modă”, ne-a spus o vânzătoare de la un raion cu rechizite și obiecte pentru școlari, adăugând că sunt și părinți care acum cumpără doar strictul necesar, amânând pentru mai târziu cumpărăturile mai costisitoare.
Clasa I și clasele de liceu – cele mai scumpe
Intrarea în clasa I a unui copil este nu doar o mică sărbătoare încărcată de emoții atât pentru părinți cât și pentru cel mic, ci și un eveniment ce necesită investiții reale – de la rechizite la hăinuțe de școală și echipament sportiv, în acest sens pentru un copil se poate ajunge și la o cheltuială de 500 de lei. Practic, un copil care intră acum în clasa I are nevoie de absolut toată gama de rechizite, acesteia adăugându-i-se hăinuțele și echipamentul sportiv. Pe de altă parte, la fel de mari sunt și cheltuielile cu elevii de liceu – rechizitele trebuie adaptate vârstei, aici vorbind deja despre rechizite mai pretențioase și haine mai scumpe.
Ioana este mama unui băiat de clasa a X-a și spune că rechizitele în sine vor costa în jur de 150 de lei; cheltuielile vor mai include însă culegeri și manuale care trebuiesc cumpărate, deci încă 150 de lei, plus haine noi – pantaloni, pulovere, echipamente sportive și încălțăminte, un total de 600-700 de lei la acest capitol. Prin urmare, 1.000 de lei cu totul pentru un adolescent de liceu.
Cristian intră în acest an în clasa a II-a, iar mama sa spune că va trebui să cumpere caiete, penar, pixuri, bloc de desen – în jur de 150 de lei.
„M-am uitat pe niște oferte de la supermarketuri, acolo se pot găsi caiete, acuarele, creioane, toate la ofertă, pachete cu mai multe bucăți. Acelea nu sunt foarte scumpe, dar în clasa a II-a are nevoie și de caiete speciale, la limba engleză de exemplu sau de manuale speciale, iar acelea costă și ele, separat. Ghiozdan nu vom cumpăra în acest an, pentru că am investit anul trecut în unul de calitate, dar va mai trebui să cumpărăm îmbrăcăminte, deoarece copiii cresc repede și hainele de anul trecut sunt mici acum”, ne-a explicat Diana, mama lui Cristian.
Alina are o fiică ce va intra acum în clasa a V-a, iar cheltuielile vor fi și aici ridicate, deoarece copiii au și pretenții și nu acceptă orice fel de rechizite, trebuie să fie frumoase și la modă.
„Nu sunt adepta investițiilor mari în rechizite sau lucruri pentru școală în general, pentru că de obicei se degradează repede – aici nu mă refer la cărți, evident. Tocmai de asta încerc mereu să satisfac și pretențiile fiicei mele, dar nu pic în extrema de a cumpăra ceea ce e mai scump, așa cum nici nu mă zgârcesc cumpărând chiar ceea ce e cel mai ieftin. Încerc să mențin o cale de mijloc, în care prețul să corespundă cu o calitate acceptabilă”, ne-a explicat Alina, arătând că din calculele sale va cheltui în jur de 1.500 de lei – rechizite, manuale, haine, fondul școlii și fondul clasei.
Un fenomen interesant dar nu neapărat surprinzător în Sfântu-Gheorghe îl reprezintă locul din care preferă părinții să facă aceste cumpărături: nefiind prea multe magazine care să ofere o gamă largă de oferte, mulți părinți spun că vor alege Brașovul pentru achiziționarea rechizitelor. Părinții susțin că pe lângă prețurile bune, acolo există și o ofertă mult mai largă, care le permite să cumpere pentru copiii lor articole care-i pot deosebi pe copiii lor de restul.
Bani de la Stat pentru rechizite
Și dacă vi se pare scump un an școlar în Sfântu-Gheorghe, aflați că există școli din țară, în orașele mari, ce e drept, unde doar fondul clasei poate ajunge la 100 de lei lunar și unde părinții plătesc 100-150 de lei anual doar pentru firma de pază a școlii. În plus, orașele mari ridică și ele pretențiile, astfel încât copiii ajung să-și dorească echipamente sportive 100% de firmă sau diverse alte rechizite pretențioase și scumpe.
Pe de altă parte, există și părinți care nu-și permit aproape de nici unele, astfel încât copiii pot sta uneori cu emoție chiar până-n prima zi de școală, temându-se că nu vor avea ghiozdan sau rechizite.
Ministerul Educației vine anual în sprijinul copiilor proveniți din familii defavorizate, cu venituri mici, oferind bani pentru rechizite. Astfel, județului Covasna i-au fost repartizați 156.985 lei, iar Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) a estimat că suma va ajunge pentru acordarea sprijinului pentru 7.167 de copii. În prezent achiziționarea rechizitelor se află în faza de licitație, dosarele solicitanților punând fi depuse și urmând fi analizate după începerea anului școlar.
(www.monicavajna.wordpress.com)