STIREA ZILEI 2 august 2018

„Stăpânul dronelor”, Szabi Ignácz, cucerește un nou premiu internațional

de Iulia Drăghici - Taraș | 2304 vizualizări

În fiecare an din 2015 încoace, covăsneanul și-a adăugat în palmares cel puțin câte o distincție mondială

Ignácz Szabolcs, tânărul pilot de drone din Târgu Secuiesc a reușit miercuri, 1 august, ca pe lista lungă de premii internaționale câștigate să mai adauge încă o distincție importantă. Artistul a obținut premiul 1 la concursul internațional de fotografie aeriană și ghid, „Now, it’s Epic”, organizat de compania chineză de drone, DJI.

Covăsneanul a participat la concursul organizat în perioada 8 iunie – 8 iulie a.c., la care anunțarea premianților s-a făcut pe 1 august, cu 5 articole, care conform regulamentului conțin și fotografii sau video, dar și explicații detaliate, sub formă de tutorial, privind realizarea acestora. Cel mai apreciat însă a fost materialul explicativ despre imaginile demne de tăiat răsuflarea făcute de Transfăgărășan.

„A fost a doua oară când ne-am dus pe Transfăgărășan. M-a fascinat drumul. Nu degeaba au zis şi cei de la Top Gear ca e cel mai tare din lume. Am zis că, dacă tot suntem acolo, eu și logodnica mea, să scoatem tot ce e mai frumos din această experiență nemaivăzută, să zic așa. Nu numai drumul e fabulos, dar și tot ce se vede în spatele muntelui. Așa am găsit și un mic lac, care se poate vedea numai dacă parcurgi drumul pe jos”, a declarat miercuri, pentru Observatorul de Covasna, Szabi Ignácz, cel recunoscut ca fiind unul dintre cei mai buni piloți de drone din lume, nu doar din țară.

„Mă bucură foarte mult că pot să țin pasul. Din 2015 încoace, în fiecare an am reușit să iau un premiu internațional. E foarte multă muncă în spate”, ne-a mărturisit tânărul, care a subliniat că probabil articolul scris a fost cel care a decis câștigătorul.

„Deși am mai avut articole foarte interesante, cred că cel care a câștigat a fost cel mai bine scris. În plus, a contat foarte mult și locația. Am arătat cele mai frumoase colțuri”, a explicat Szabi Ignácz.

Pe lângă Transfăgărășan, celelalte articole au cuprins diverse alte locații și subiecte precum: Castelul Ika din Cernat, Berze în natură, „Now it’s epic” - Forma literelor alcătuite în aer și un clip video din Transilvania.

Pe lângă distincția mondială și mândria de a fi primul în lume, covăsneanul a câștigat și o serie de premii puse la bătaie în cadrul concursului organizat de compania chineză: o dronă DJI Mavic Air, 300 de dolari și un voucher de călătorie în valoare de 150 de dolari.

Secretele „meseriei”

Era clar de acum ceva timp că tânărul Szabi Ignácz nu se bazează foarte mult pe noroc când vine vorba de aceste concursuri, ci are alte secrete care îi asigură succesul: „Timp, multă muncă, pasiune, creativitate și ochi bun. De asemenea, dacă iubești ceea ce faci, totul e ușor. Nu pot să stau să nu fac nimic. Tot timpul merg alături de logodnica mea în zonă să facem poze. Dacă stau o săptămână, maximum două și n-am făcut nicio poză, nu mă simt bine. În plus, nu mă limitez la o singură temă. Fac și natură, wildlife, abstract, clădiri istorice etc. Iar când se anunță un concurs, din start am multe poze pregătite”, ne-a mai spus acesta.

Sigur că și tehnologia contează, însă abilitățile pilotului de mânui drona și editarea imaginilor rezultate sunt alte criterii care, în acest domeniu care este în continuă dezvoltare, contează foarte mult, spune Szabi Ignácz.

„Tehnologia e în continuă modernizare. Nu prea poți să ții pasul. Dar eu am demonstrat că poți să câștigi și cu o dronă entry-level. Dar după ce faci pozele, îți cam imaginezi cum ar fi arătat pozele dacă erau făcute cu o cameră ultraperformantă. În plus, nu e de ajuns să fotografiezi momentul. Prin editare trebuie să scoți ce e mai frumos, trebuie să transmiți o stare/ o emoție. Culorile ne ajută să transmitem un mesaj. La mine, de la an la an s-a schimbat tehnica de filmare, dar se observă și o evoluție în tehnica de editare”, a mai explicat acesta.

Scurt istoric în palmares

În cei trei ani de când a început să cunoască și să utilizeze drona, tânărul din Târgu Secuiesc a reușit să se numere printre cei mai buni piloți de drone din lume cu încă trei ocazii.  

Prima distincție internațională a fost câștigată în 2015. Atunci, covăsneanul a obținut premiul I la un concurs organizat pe portalul SkyPixel, care i-a adus o dronă în valoare de 3.000 de euro. Un an mai târziu, Ignácz a ieșit în evidență în cadrul unui concurs organizat de celebra revistă National Geographic.

Concursul Internaţional de Fotografii realizate cu Drone (International Drone Photography Contest) l-a desemnat pe covăsneanul Szabi Ignácz câştigător al locului II la categoria Natură/Viaţă sălbatică. Premiul i-a adus acestuia nu doar echipamente în valoare de 630 de euro, ci şi publicarea fotografiei în revista National Geographic din Franţa, dar şi pe site-ul publicaţiei de prestigiu.

De asemenea, în octombrie 2017, tânărul pilot de drone din Târgu Secuiesc a câștigat din nou locul I în cadrul unui concurs internațional adresat exclusiv profesioniștilor în domeniu, respectiv la competiția „Reshaping the World - DJI Affiliate Marketing Contest” (Concurs de marketing - Remodelarea lumii” - n.red.).

Proiecte prezente și planuri de viitor

În ceea ce privește munca prezentă și de viitor, pilotul de drone din Târgu Secuiesc ne-a dezvăluit și o parte din proiectele sale.

„În prezent colaborez cu Zedge, cea mai mare aplicație de fundaluri și ringtonuri. Sunt artist Zedge. Fundalurile pentru telefoanele mobile și pozele mele pot fi cumpărate și printate pe huse de telefon, tricouri etc. Mai lucrez și la niște proiecte turistice care momentan sunt cam secrete. Iar pentru viitor, planul meu este să am cât mai multe filmări”, a încheiat Szabi Ignácz.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.