STIREA ZILEI 25 octombrie 2017

„Singur printre ai mei” - pagini cu și despre covăsneni

de Iulia Drăghici - Taraș | 2606 vizualizări

Editorialistul Dumitru Manolăchescu lansează o carte completă despre oamenii din Covasna

Supranumit „Cristian Tudor Popescu” de Covasna, editorialistul Dumitru Manolăchescu, lansează joi, 26 octombrie a.c., la Casa Bastion din Sfântu Gheorghe, volumul de cronici subiective scrise despre cei aproape 50 de ani petrecuți în breasla ziariștilor din județ, „Singur printre ai mei”.

Astfel, joi de la ora 19:00, apropiații, cunoscuții și cei care vor să îl vadă față în față pe unul dintre cei mai experimentați jurnaliști din județul Covasna au ocazia să o facă cu ocazia lansării volumului „Singur printre ai mei”, eveniment organizat la Centrul de Cultură Arcuș - Casa Bastion de pe strada Oltului nr. 6 din Sfântu Gheorghe.

„Un necesar „remember” al unei jumătăți de veac de singurătate”

„Cartea asta e una gândită vreo 10 ani şi scrisă în două luni, din ianuarie până în martie 2017. Poartă în ea 50 de ani de viaţă şi 47 de ani de scris la ziar. O profesie care te însingurează, te face să nu dormi, să-i înjuri pe alţii şi să te înjuri pe tine mereu, să te trezeşti în mijlocul nopţii cu gândul la un cuvânt aiurea scris într-un articol, sau înţepenit în veşnica dilemă a ziaristului simţitor: ce-am eu, mă, cu ăla, de ce l-am făcut praf, că doar nu mi-a zis de mamă?!

„Singur printre ai mei” este despre viaţa în armată, viaţa în familie, viaţa la ziar, viaţa în cetate. Adică bornele existenţiale, venind din 1967 până prin februarie-martie 2017. Cronici cât se poate de subiective, pentru că eu nu cred în povestea cu obiectivitatea ziaristului. Cronici despre oameni care au fost şi despre alţii care mai sunt. Despre dureri şi bucurii înăbuşite în plumbul tipografiilor de pe vremuri, ori în prea-plinul paharelor mereu goale, agăţate parşiv de sufletul dispus întotdeauna să cedeze în fața micilor tentații. Despre prieteni dispăruți şi despre prieteni în viaţă. Prețioși şi unii, şi alţii. Despre viaţa mea, a voastră, a noastră în epoci atât de diferite şi, totuși, atât de apropiate. Un necesar „remember” al unei jumătăți de veac de singurătate”, ne transmite însuși autorul, Dumitru Manolăchescu, ca o invitație la eveniment.

Volum mai puternic decât o moștenire  

„Covasna post­revoluționară are o poveste tulburată, cu multe controverse și multe neîmpliniri. Nu cred că putea însă cineva să sintetizeze mai bine istoria acestor aproape 30 de ani. Cu tot respectul pentru toți arhiviștii, istoricii și păstrătorii de identitate, nu există o mai bună culegere de texte care să spună istoria covăsneană într-un context uneori mai larg, național, decât articolele lui Dumitru Manolăchescu. Este un argument important pentru care „Singur printre ai mei” a ajuns să vadă tiparul. Vor trece anii, iar întoarcerile în trecut ne vor fi înlesnite de cuvintele așternute pe foaie de autor. Sper ca această carte să­i aducă lui Dumitru Manolăchescu încrederea și satisfacția de a lăsa în urma sa ceva mai puternic decât orice moștenire”, a scris directorul ziarului „Observatorul de Covasna”, Daniel Santa, în descrierea sa de Cuvânt înainte.

Despre maghiarii și românii care au învățat să trăiască împreună

Ziarista și coordonatorul volumului, Mirela Cara notează în aceeași parte de Cuvânt înainte „«Singur printre ai mei» este o carte care relevă în modul cel mai sincer, mai limpede și mai sensibil detalii despre lume și viață, la nivel macro, și despre lumea măruntă și izolată a unui controversat spațiu de provincie în care maghiarii și românii au învățat să trăiască împreună, dincolo de toate prejudecățile vehiculate de interesele meschine. Cartea lui Dumitru Manolăchescu este o mărturie, o frescă socială și o poveste de viață, cu personaje care trebuie și merită să fie cunoscute de lumea întreagă, așa cum autorul nu a vrut să facă cu el însuși”.  

Intrarea la evenimentul de lansare a volumului este liberă, iar accesul este permis tuturor celor interesați.

Toți abonații „Observatorul de Covasna” se vor putea bucura de aventurile din presa scrisă ale lui Dumitru Manolăchescu pentru că volumul va fi distribuit gratuit către aceștia.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.