STIREA ZILEI 18 decembrie 2017

Sfântu Gheorghe riscă să rămână neîmpodobit de Crăciun

de Iulia Drăghici - Taraș | 1906 vizualizări

Doar 25% din totalul decorațiunilor comandate de Primărie au fost aduse în oraș, deși a mai rămas o săptămână până la sărbători

O mare țeapă. Cam așa s-ar putea descrie pățania Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe de anul acesta referitoare la decorațiunile pentru sărbătorile de iarnă. Singura firmă care a participat la licitația electronică și care a fost contractată de autoritățile din reședința de județ nu și-a respectat obligația de a finaliza lucrarea până în 3 decembrie. Nu doar că reprezentanții companiei sunt aproape imposibil de găsit, ba mai mult, până acum au adus doar un sfert din decorațiunile comandate de Primărie, deși a mai rămas doar o săptămână până la Crăciun.

Săptămâna trecută, mai exact pe 12 decembrie, Primăria din Sfântu Gheorghe făcea cunoscut, prin intermediul unui comunicat de presă, motivul pentru care nu s-au putut aprinde luminile în oraș în prima duminică de Advent, respectiv în 3 decembrie, ca de obicei. Autoritățile au invocat atunci lipsa de seriozitate a firmei contractate prin licitația electronică obligatorie. Prin comunicat, autoritățile își manifestau și speranța „că luminile de Crăciun vor fi aprinse integral în această săptămână (n.red. în intervalul 12 – 18 decembrie) la Sfântu Gheorghe”.

Vineri, 15 decembrie, la intervenția unor consilieri locali, subiectul a fost dezbătut în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local, însă veștile nu au fost nici pe departe îmbucurătoare.

„Mai există posibilitatea să se facă anul acesta ceva? Pentru că dacă se face în ianuarie, atunci să fim sănătoși”, spunea consilierul local Liviu Comăneci, ca o continuare la discuția inițiată de colega sa, consilierul Rodica Pârvan.

„Ne pare foarte rău

Răspunsurile formulate pe de o parte de primarul Antal Árpád și pe de alta de viceprimarul Sztakics Éva-Judit sunt de departe liniștitoare. Ba mai mult, aceștia au lăsat să se înțeleagă că ar fi vorba de o criză fără rezolvare.

„Zilnic de mai multe ori încercăm să luăm legătura cu firma din Galați. Este foarte important să știți că a fost singurul ofertant. Dacă mai era și altcineva, până acum desfăceam contractul și încheiam cu următorul. Am comandat foarte multe ornamente noi pentru că multe din cele vechi au fost deteriorate și trebuiau schimbate. Până acum au adus cam 25% din ce am comandat. Vin aici cu două mașini, stau două-trei zile, pleacă, mai vin, nu mai răspund la telefon și degeaba încerc să vorbesc cu cei care montează pentru că nu sunt factori de decizie, din păcate. Ne pare foarte rău!”, a spus viceprimarul Sztakics Éva-Judit în cadrul ședinței de Consiliu Local.

Primarul dă vina pe sistemul de licitare electronic: „Anul acesta noi am căzut în capcană

Primarul Antal Árpád a explicat consilierilor și celor prezenți la ședință că firma din Galați va fi penalizată, însă că acest fapt nu ne va face sărbătorile mai fericite și nici orașul mai frumos. Edilul din Sfântu Gheorghe a dat vina pe birocrația din România și pe sistemul obligatoriu de licitare electronică, inițiativă legislativă pe care a definit-o ca fiind „stupidă” și „tâmpită”.

„Licitația pentru împodobirea orașului a fost câștigată de o firmă din Galați, singurul ofertant, care a avut termenul de finalizare pe 3 decembrie. Avem diferite posibilități de penalizare, dar acest lucru nu ne va face nici mai fericiți, nici sărbătorile mai frumoase, nici să ne mândrim de orașul nostru și cât de frumos este împodobit. Asta este țara în care trăim, cu firme din Galați care nu își respectă promisiunile contractuale”, a spus Antal Árpád, care a completat: „Până acum, limita pentru care trebuie să faci licitație era de o anumită sumă sub care era inclusiv această activitate. O anumită guvernare, care a crezut că rezolvă toate problemele din țară, guvernarea Cioloș, a adus această lege stupidă, tâmpită, nu pot să o numesc altfel, care prevede că și pentru un stilou trebuie să facem licitație electronică. Și pentru un bec pe care trebuie să îl schimbăm într-o stradă trebuie să facem licitație electronică și dacă nu putem să facem licitație electronică să cumpărăm un bec pentru că trebuie să așteptăm să fie adus din Timișoara, noi stăm în întuneric. Asta este situația. Anul acesta noi am căzut în capcană. Nu doresc răul nimănui, nu vreau să spun că firma din Galați a făcut-o intenționat ca să facă rău celor din Covasna, dar asta este realitatea”, au fost cuvintele primarului din Sfântu Gheorghe.

„Am vrut să împodobim nu numai ce am împodobit până acum, ci și să extindem în cartiere

Întrebat de consilieri dacă nu cumva acest lucru s-a întâmplat din cauză că respectivul contract a fost încheiat prea târziu, edilul covăsnean a răspuns: „Noi putem să facem contractul în ianuarie, dar trebuie să existe un termen de finalizare. Anul acesta a fost 3 decembrie, ziua în care a fost și evenimentul de Advent în centrul orașului. De obicei, în prima duminică a Adventului aprindem și luminile de sărbători. Deci noi putem să semnăm și în ianuarie un contract cu o firmă care are termen de execuție 3 decembrie și să ne trezim că nu e montat ceea ce ar trebui să aprindem. Încercăm alte soluții până la anul. Asta este!”, a spus Antal Árpád.

Viceprimarul Sztakics Éva-Judit a completat, spunând că planul de anul acesta era ca decorațiunile de Crăciun să fie și mai spectaculoase decât anul trecut, dar și în mai multe locații, însă dorința le-a fost distrusă de lipsa de seriozitate a firmei gălățene contractate.

„Să vedem cât aduce din cantitatea comandată, pentru că am vrut să împodobim nu numai ce am împodobit până acum, ci și cartiere noi, adică să ne extindem și spre alte locuri. Din păcate, nu au adus. Chiar în ianuarie o să achiziționăm ornamentele pentru anul viitor și sperăm că atunci vom putea face amenajarea prin surse proprii”, a încheiat viceprimarul.

Foto: Vargyasi Levente

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.