STIREA ZILEI 21 august 2012

Sezonul murăturilor pune gospodinele pe drumuri

de Covasna Media | 582 vizualizări
Pieţele din alte judeţe sunt mult mai ieftine decât ale noastre. Am intrat în sezonul murăturilor şi al produselor pentru iarnă, iar în piețe ar trebui, cel puțin teoretic, să fie o forfotă continuă în această perioadă, fiecare gospodină căutând să găsească cele trebuincioase...

Pieţele din alte judeţe sunt mult mai ieftine decât ale noastre.

Am intrat în sezonul murăturilor şi al produselor pentru iarnă, iar în piețe ar trebui, cel puțin teoretic, să fie o forfotă continuă în această perioadă, fiecare gospodină căutând să găsească cele trebuincioase pentru proviziile de iarnă la cel mai bun preț. Dacă în urmă cu mai mulți ani asta se și întâmpla în Piața Centrală din Sfântu-Gheorghe, chiar și în piețele de cartier, situația nu mai e aceeași acum. Motivul este unul singur: prețurile prea mari comparativ cu piețele din alte județe. Așa se face că gospodinele – chibzuite atunci când vine vorba despre bani, că doar și de asta își fac proviziile pe iarnă, caută în alte părți castraveții și gogonelele pentru murături, prunele și caisele pentru dulcețuri ori compoturi, precum și vinetele sau roşiile și restul celor trebuincioase pentru delicioasa zacuscă. Prin urmare, piețele din Sfântu-Gheorghe, chiar dacă sunt pline de fructele și legumele de sezon, nu se prea pot lăuda cu vânzări mari, așa cum ar fi firesc în perioada actuală.

Scump, scump și iarăși scump

Nea Ghiță Catană vinde într-o piață din Sfântu-Gheorghe și are de toate: roșii frumoase 100% românești, vinete, pere, mere, dovlecei, pepeni, struguri, caise, morcovi, pătrunjel, ardei grași. La fel ca și el au însă și alții din piață, marfa este frumos aranjată pe tarabe și arată proaspătă, îmbietoare. Cu toate astea, nea Ghiță se plânge că nu face vânzări mari, ca-n anii trecuți.

„Nu mai cumpără lumea cu sacoșele întregi, chiar dacă e sezonul murăturilor... Se cumpără, nu zic nu, dar mai mult așa, de zi de zi, nu în cantități mari, pentru că oamenii zic că e scump. Păi o fi scump, dar și pentru noi e scump – transport, masă în piață, toată ziua la tarabă...”, spune omul.

Comerciantul recunoaște că prețul reflectă lipsa producătorilor, multe dintre produsele pe care le vinde nu prea sunt din județ, prin urmare trebuiesc aduse din alte părți și asta costă. Pe de altă parte,  se pare că în alți ani – e drept, cu multă vreme-n urmă, asta nu prea conta, „că lumea mai avea ceva bani”.

La rândul lor, cumpărătorii spun că ar fi mai comod și pentru ei să nu se deplaseze în alte orașe pentru fructe și legume, dar spun că nu-și permit așa ceva atunci când văd prețurile de la noi.

„Eu sunt pensionară și am pensie mică. În fiecare iarnă am provizii – le dau bani copiilor mei și-mi cumpără ei ce am nevoie, de la Bacău – acolo e mai ieftin. Iarna am și varză și pepeni la murat. Dar nu iau de la noi din piață, că nu e rentabil. De aici cumpăr așa, pentru mine, câte puțin. Nu iau, că ăștia nu sunt producători și am impresia că pun mult adaos, ca să le iasă și lor ceva în plus”, ne-a spus tanti Ghergina, aflată în piață pentru a se aproviziona cu roșii pentru câteva zile.

Mulţi cumpără din Brașov

Și pentru că Brașovul este aproape, așa cum atât tinerii pretențioși cât și cei aflați în căutare de reduceri ori cilipiruri își fac cumpărăturile acolo, așa se duc și gospodinele în piețele brașovene, în căutarea celor mai bune oferte. Multe gospodine aleg să cumpere cele necesare gemurilor și murăturilor de la Brașov. Piața de acolo este câteodată și la jumătate de preț față de prețurile din Sfântu Gheorghe, așadar în cazul unei cantități mai mari economia este semnificativă, iar faptul că acolo clienții au de unde alege nu este deloc nesemnificativ. La piața en gros sunt zilnic mașini din Covasna care sunt încărcate cu ardei, roșii, gogoșari și fructe, iar odată ajunși acasă, cumpărătorii fac socoteala și pun pe hârtie cât au economisit mergând la Brașov. De cele mai multe ori ies banii pentru borcane, celofan și oțet.

Doamna Maria are 50 de ani și a intrat și ea în febra proviziilor pentru iarnă. Spune că are deja vreo 45 de borcane cu dulceață de prune și caise, și vreo 20 de borcane cu compot de caise și mere. Prunele i le-a cumpărat o cunoștință, tocmai de la Buzău, cu 1,5 lei kilogramul, în vreme ce la noi prețul kilogramului de prune nu scade sub 3 lei. Mere a făcut rost de la țară, iar caisele le-a cumpărat din Piața Centrală, cu 3,5 lei kilogramul – destul de scump, spune femeia.

„Mi-am pus și zece kilograme de vinete tocate. Am o prietenă care are rude la Alba Iulia și când a fost în vizită mi-a cumpărat și mie de acolo, cu 1,2 lei kilogramul; la noi e și 2 lei un kilogram de vinete, găsești și la 1,5 lei, dar alea sunt deja cam uscate și nu merită să cumperi așa, dacă vrei să-ți pui provizii bune”, spune doamna Maria, care a mai pus pe iarnă și zarzavat pe care l-a cumpărat până la urmă din Sfântu-Gheorghe, că nu era chiar atât de scump.

Acum, femeia se pregătește de murături: castraveți și gogonele, pe care spune că mai mult ca sigur le va cumpăra din Brașov.

„Sunt pensionară și am reducere pe tren. Dacă plec într-o dimineață până la Brașov cu soțul meu și el pensionar, termin cumpărăturile până la prânz și am ajuns acasă. Eu cred că merită mers acolo – ai de unde alege, e și mai ieftin și de obicei vânzătorii mai lasă și din preț dacă cumperi mai mult”, e de părere doamna Maria, care de mai mulți ani merge la Brașov pentru diverse cumpărături de toamnă.

De toate, să avem la iarnă

Csere Eva din Sfântu Gheorghe pregătește în fiecare an tot felul de bunătăți tocmai bune să fie scoase din cămară în zilele friguroase de iarnă. „Anul acesta am început șirul proviziilor pentru iarnă încă din iunie, când am făcut gem, compot și sirop de căpșuni. Apoi a urmat sezonul caiselor, după care am făcut suc de roșii, castraveți murați, zacuscă, și mai urmează să pun gogoșari, gogonele și varză” – ne-a povestit ea. La fel ca mulți alţii, cumpărăturile le-a făcut la Brașov, din cauza prețului mai scăzut, dar nu numai. „Din păcate în Piața din Sfântu Gheorghe sunt prea puțini producători și mult prea mulți intermediari care vând marfa la prețuri piperate. De ce să iau de aici vinete cu 2 lei, 2,5 lei dacă la Brașov găsesc și cu 1 leu? Situația este similară la mai toate legumele și fructele. În ceea ce privește munca și timpul petrecut în bucătărie, acestea se uită, mai ales când iarna vine factura la gaz, dar am ce pune pe masă din cămară” – spune ea.

Reţete tradiţionale vs. produse noi

Unele gospodine se jură că rețetele învățate de la mamele și bunicile lor sunt cele mai bune din lume. Csere Eva de exemplu pune castraveții doar în saramură, nu folosește oțet pentru că, spune ea, nu este sănătos. De asemenea ea nu folosește produse noi, la modă nici pentru gemuri, nici pentru murături, ci ingredientele pe care le-a învățat de la părinții ei: hrean, țelină, piper, sare și alte „secrete”, nicidecum ingrediente praf care se vând la pungă. Alte gospodine însă nu se sfiesc să folosească aceste pliculețe care, spun ele, înseamnă economie de timp. O mamă a doi copii, Andrea Iordache, spune că prin folosirea de Gelfix și Picant Fix obține același produs bun într-un timp mult mai scurt, așadar le folosește cu plăcere.

„De ce să mă chinui, dacă găsesc în magazine?”

Femeile moderne, care lucrează multe ore pe zi, și eventual mai au și copii de crescut, nu se complică să pună murături sau să fiarbă gem. Both Ildiko spune că nu are niciun rost să se complice cu gemuri și murături pentru că nici nu se pricepe, nici nu are timp de așa ceva.

„În comerț se găsesc produse foarte bune, ca la mama acasă, la prețuri bune, așadar nu văd rostul unor zile petrecute în bucătărie făcând gemuri și murături. Nu am nici timp, nici răbdare pentru așa ceva” – ne-a declarat ea.

Roxana este o tânără de 32 de ani, care spune că ideea cămării pline cu murături și bunătățuri pentru iarnă îi surâde, dar recunoaște că de cele mai multe ori rafturile ei sunt umplute cu borcane de la mama, deoarece ea nici nu prea are timp și nici nu se prea pricepe la pregătirea lor. „Nu prea cred că voi pune murături anul acesta... am mai pus câte ceva anii trecuți, dar tot mai bune sunt de la mama, așa că mă bazez pe ea. Oricum, nici eu și nici soțul meu nu suntem mari amatori de murături sau dulcețuri, așa că nu văd care ar fi rostul să pierd vremea cu prepararea lor, dacă ni se va face poftă fie voi cere de la mama, fie voi cumpăra din magazin... acum se găsesc tot timpul, bani să fie”, ne spune Roxana.

Prin urmare, scumpe sau nu, murăturile, dulcețurile și toate proviziile de iarnă își vor găsi mereu loc pe mesele oamenilor. Că în vremuri mai tulburi acestea sunt în cantități mai mici sau sunt preferate cele „de cumpărat”, asta e poate mai puțin relevant: important e că mesele frumoase și îndestulate din iarnă, mai ales cele din preajma Sărbătorilor, n-ar mai fi aceleași fără tradiționalii castraveți murați și gogonelele verzi, la fel cum nici sărmăluțele de Crăciun nu au același gust dacă nu vin pe un pat de varză murată.

Preţurile din Piaţa Centrală din Sfântu-Gheorghe:

Roșii – 3 lei kg

Ardei – 4 lei kg

Castraveţi – 3 lei kg

Varză – 2 lei kg

Vinete – 1,5-2 lei kg

Ceapă – 2-3 lei kg

Morcovi – 2 lei kg

Pătrunjel verde – 1 leu legătura

Pepeni – 1-1,5 lei kg

Prune – 3-4 lei kg

Piersici – 5 lei kg

Struguri – 3 lei kg

Monica Vajna (www.monicavajna.wordpress.com), Szekely Emoke

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.