STIREA ZILEI 5 aprilie 2023

Șapte unități de învățământ din județ au raportat anul acesta cazuri de scarlatină

de Daniela Luca | 4029 vizualizări

Specialiștii de la DSP Covasna spun că în realitate cazurile sunt mai numeroase

În prezent, nu sunt focare de scarlatină în școlile și grădinițele din județ, spun specialiștii din cadrul DSP (Direcția de Sănătate Publică) Covasna.  Cele șapte unități de învățământ, care se regăsesc pe lista celor în care s-au depistat copii infectați, au raportat doar zece cazuri. Totuși, este important ca părinții să cunoască semnele bolii, pentru a putea fi tratată la timp.

Prezența unui focar se confirmă în momentul în care sunt minim trei cazuri, cu minim zece zile între acestea și cu legătură epidemiologică, ne-a explicat medicul specialist epidemiolog în cadrul DSP Covasna, dr. Farkas József.

„În momentul actual, nu există focare de scarlatină în unitățile de învățământ, însă în ultima perioadă, mai exact anul acesta, s-au raportat cazuri de la 7 unități, majoritatea cazurilor fiind în mediu urban. Este vorba și de școli, și de grădinițe. Receptivitatea colectivă este maximă la copiii de 5-9 ani, respectiv 1-4 ani şi 10-14 ani. Au fost 10 cazuri raportate și, pe lângă acestea, probabil foarte multe neraportate de către medici, nedepistate sau tratate acasă cu antibiotic de către părinți”, ne-a declarat dr. Farkas József. 

Conform acestuia, spălarea corectă a mâinilor cu apă și săpun este pasul cel mai important în prevenirea infecției.

„Tratamentul corespunzător al cazurilor de angină streptococică, respectiv scarlatină, cu izolarea acestor bolnavi poate preveni infecții ulterioare. E nevoie de triaj zilnic în colectivități și contacți familiali, scarlatina având o perioadă de incubație de 3-6 zile. Tratamentul corespunzător este foarte important pentru prevenirea complicaţiilor tardive nesupurative poststreptococice care pot afecta tot organismul uman, printre care reumatism articular acut, cardită, glomerulonefrită acută, coreea Sydenham, eritem nodos, purpură poststreptococică”, a mai punctat medicul epidemiolog. 

Dr. Farkas József a precizat că triajul se face zilnic în fiecare unitate de învățământ de către asistentul unității, iar în clasele sau grupele unde există un caz, se face triaj zilnic cu recomandarea de testare a persoanelor simptomatice, adică cele care prezintă dureri în gât, gât roșu, febră. 

Scarlatina este așadar o infecție bacteriană care se manifestă prin febră, amigdalită acută și o erupție la nivelul pielii de culoare roșu intens. 

În ceea ce privește tratamentul, specialistul spune că se recomandă izolarea într-o secție de Boli Infecțioase. La cazurile mai ușoare se acceptă și tratamentul la domiciliu, conform prescripției de la medicul de familie sau de Boli Infecțioase. Tratamentul corect și complet, adică antibioticul prescris de medic, se ia pe toată perioada prescrisă și nu doar până la dispariția simptomelor, pentru că este foarte important pentru prevenirea complicaţiilor tardive nesupurative poststreptococice, a mai punctat dr. Farkas József. 

Pe noua pagină de Facebook a DSP Covasna se arată că, în conformitate cu legislația actuală, scarlatina este o boală cu izolare și raportare obligatorie de către furnizorii de servicii medicale. Tot acolo se găsesc și informații legate de măsuri de control și de prevenție a infecției. Dr. Farkas József a precizat că pe pagină vor fi postate informații la zi legate de posibilele focare din instituțiile de învățământ, dar și alte informații de interes cu privire la activitatea instituției.

Sursa foto: Facebook/DSP Covasna

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.