STIREA ZILEI 12 martie 2018

Șansa la viață a unui cal supus înfometării

de Iulia Drăghici - Taraș | 3523 vizualizări

Asociația AMY a inițiat o campanie de strângere de mâncare și fonduri pentru a salva calul unui pensionar din Ozun

Asociația pentru câini fără stăpân AMY din Sfântu Gheorghe desfășoară o campanie de donații de fonduri și mâncare pentru un cal aflat, din păcate, la limita subzistenței. Stăpânul animalului, un pensionar din Ozun, cu toate că este atașat emoțional de animal și îi oferă adăpost, nu își mai permite să îl întrețină, astfel că a acceptat ajutorul asociației pentru protecția animalelor. La rândul său, organizația AMY contează pe sprijinul oamenilor de bine din județ, din țară și din străinătate care pot să contribuie cu bani sau mâncare.

În ciuda denumirii sale, Asociația pentru câini fără stăpân AMY a demonstrat în repetate rânduri că nu doar câinii, ci orice necuvântătoare care se află într-o situație nefericită își găsește salvare și alinare în acțiunile întreprinse de voluntarii organizației non-guvernamentale din Sfântu Gheorghe. Dacă la sfârșitul anului trecut două pisici începeau o nouă viață după ce au fost salvate de la moarte dintr-o garsonieră din Sfântu Gheorghe, unde fuseseră închise de stăpâna dispărută fără urmă, acum a venit rândul unui cal să beneficieze de sprijinul voluntarilor AMY și al oamenilor cu suflet mare din comunitatea covăsneană și nu numai.

La începutul lunii martie, reprezentanții Asociației au făcut primul apel către prietenii covăsneni, pentru donații de bani și alimente în vederea salvării calului înfometat și la mai puțin de o săptămână stăpânului din Ozun i-a fost deja livrat primul transport cu fân și alte alimente pentru calul său, în valoare de 100 de lei. Având în vedere că acestea sunt suficiente pentru o perioadă limitată de timp, reprezentanții Asociației au decis să continue campania și să distribuie regulat mâncare pentru calul din comuna Ozun.

„Ne-au cerut ajutor niște persoane cărora le era milă de cal. Așa a început povestea. Imediat am pus o cerere de ajutor pe pagină, s-au adunat niște bani, am cumpărat ce am putut și împreună cu persoana de la care am cumpărat fânul ne-am dus să livrăm bunurile. Ne vom mai strădui să adunăm bani și mâncare mai departe. (...) Căluțul este o femelă de 3 ani. Stăpânul său mi-a povestit că el a crescut-o de mică, o iubește și nu vrea să o vândă. Adevărul este că îl și înțeleg pentru că este pensionar și este singur. La primul transport de mâncare s-au adunat cam 100 de lei. Al doilea va fi cam peste o săptămână. Am strâns deja 13 euro, iar miercuri vine un transport cu doi saci de mâncare pentru căluț din Olanda”, ne-a declarat reprezentanta și fondatoarea Asociației pentru câini fără stăpân AMY, Pora Kinga.

Modalități de sprijinire a campaniei

Cei care vor să se implice activ și să îl ajute pe calul din Ozun să trăiască mai bine, pot să facă acest lucru, așa cum s-a precizat, prin donații în bani sau alimente.

„Noi adunăm orice fel de mâncare dacă dorește cineva să doneze, iar dacă, eventual, este cantitate mare și donatorul are cu ce să o transporte, atunci îi voi arăta unde trebuie dus. Altfel, noi adunăm în saci și îi transportăm noi. În plus, dacă cineva dorește să doneze fân, atunci o să încercăm să asigurăm noi transportul”, a explicat Pora Kinga.

În ceea ce privește donațiile în bani, contul asociației este IBAN RO25 UGBI 0000 5220 0545 5RON – Garanti Bank. Sprijinul financiar trebuie să conțină specificația „Paci”.

Campaniile de sprijinire a necuvântătoarelor sunt bazate stric pe voluntariat  

Cu toate că inițial Asociația AMY a fost înființată pentru a veni în sprijinul câinilor aflați în adăpostul de la Câmpu Frumos și pentru a ușura munca angajaților de acolo, cu timpul, acțiunile lor eficiente au atras popularitate și solicitări din partea oamenilor legate de orice fel de animal aflat la ananghie.

„Chiar dacă activitatea noastră de bază are legătură cu câinii, noi ne ocupăm și de pisici, țestoase și așa mai departe. Pentru orice fel de specie de animal care este maltratat, chinuit sau are nevoie de ajutor, noi vom face tot posibilul să fim de folos. Atât timp cât vedem că stăpânul are grijă de animalul lui, dar nu are posibilitatea de a-i da mai mult sau de a-l îngriji mai bine, noi încercăm, ca în cazul calului de la Ozun, să ajutăm stăpânul ca să ajute animalul”, a explicat Pora Kinga.

De asemenea, aceasta a ținut să sublinieze că toate acțiunile din cadrul asociației sunt strict voluntare și nu au legătură cu Tega sau alte instituții finanțate din bugetul local.

„Cererile care vin la noi sunt foarte multe, dar cea mai mare problemă este că cetățenii ne confundă cu adăpostul administrat de Tega și suntem contactați zilnic cu tot feluri de cereri și comenzi, ca să mergem să adunăm câinii din cartiere, pentru că ei, adică cetățenii, de aia plătesc taxele. Noi ca și asociație adunăm câini și pisici de pe stradă, de pe câmp sau oriunde găsim, dar numai femele gestante, pui și cei care sunt bolnavi, loviți de mașini, bătuți, maltratați și așa mai departe, dar nu luăm câini așa-zis sănătoși, care se descurcă și trăiesc pe străzi. Nu avem posibilitate și nici loc pentru atâtea animale și din păcate trebuie să selectăm. Am vrea să îi adunăm și să îi ajutăm pe toți, să îi scăpăm de viața grea de pe străzi, dar nu avem resurse pentru așa ceva”, a ținut să sublinieze reprezentantul Asociației AMY.

Pora Kinga a precizat că cetățenii care fie vor să doneze pentru cal, fie să semnaleze reprezentanților organizației de protecția animalelor câte un caz aparte, pot să îi  contacteze pe reprezentanții AMY prin intermediul paginii de Facebook, Asociația de câini fără stăpân AMY și în ordinea priorităților vor răspunde și vor acționa în consecință. Tot aici vor putea fi anunțate și donațiile de alimente pentru calul din Ozun.

Sursă foto: Facebook, Asociația pentru câini fără stăpân, AMY.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.