STIREA ZILEI 4 septembrie 2018

S-a dat alarma în județul Covasna: pesta porcină africană, mai aproape ca niciodată!

de Iulia Drăghici - Taraș | 8866 vizualizări

Autoritățile au impus măsuri fără precedent din cauza focarelor depistate în județul vecin, Buzău

Județul Covasna este mai aproape ca niciodată de infestarea cu Pestă Porcină Africană (PPA). După ce s-a confirmat prezența virusului mortal pentru porcine în județul Buzău, autoritățile covăsnene au intrat în alertă maximă și au impus o serie de măsuri fără precedent. Cea mai drastică dintre acestea este închiderea, pe o perioadă nelimitată, a pieței centrale din Întorsura Buzăului, atât târgul de animale, cât și cel agroalimentar.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Covasna s-a întrunit luni la Prefectură și a stabilit un nou set de măsuri având în vedere situația dată de duminică, prin confirmarea focarelor de Pestă Porcină Africană la nivelul județului Buzău.

Chiar dacă CJSU Covasna a decis doar interzicerea târgului de animale din Întorsura Buzăului, autoritățile locale au stabilit, de teama răspândirii virusului, că se impune suspendarea, pe termen nelimitat, a întregii activități din piața orașului, inclusiv și Piața Agroalimentară, deschisă de regulă în fiecare marți.

„Nu vom mai avea nici târg de animale, nici piața agroalimentară. Da, sunt de acord cu măsura. Trebuia luată de mult în toată țara. Stingem orice aglomerație umană. Dacă aveam informația de vineri, și Ciobănașul îl anulam. Aici, în Întorsura Buzăului sunt între 4.500 și 5.000 de porci. Dacă trebuie să îi omorâm pe toți, unui amărât, care împreună cu copiii lui trăiește o iarnă din sacrificarea acestui animal,  și noi i-am luat această șansă, i-am luat puterea de a trăi. Oricât de dură ar fi măsura, tot o găsesc tardivă. (...) Nu avem de ales. Ori salvăm aparențele, ori salvăm viitorul. Viitorul poate fi salvat doar cu măsuri dure”, a declarat pentru Observatorul de Covasna primarul din Întorsura Buzăului, Leca Băncilă, care a precizat că măsura este aplicată pentru o perioadă nedeterminată.

„Eu spun că e o chestiune de timp să fim în pericol, dacă nu luăm măsuri dure. Jandarmeria să șadă cu cartușul pe țeavă. Și nu la Crasna să se facă filtru, ci la intrarea în județul Covasna, că drumurile până la Crasna se ramifică în toate direcțiile”, a mai spus primarul Leca Băncilă.

Filtru de poliție și DSVSA la Sita Buzăului

În rândul măsurilor luate încă din weekend se numără și instituirea de filtre rutiere pe căile de comunicații cu județul Buzău, în vederea prevenirii mișcării de animale și a produselor de origine animală. Sâmbătă s-a instalat un astfel de filtru rutier în zona La Fântâniță din Sita Buzăului, în momentul în care s-au dezvăluit primele suspiciuni ale bolii în județul vecin, Buzău. Duminică, după confirmarea focarelor de Pestă Porcină Africană (PPA) în două localități buzoiene, angajați ai DSVSA Covasna s-au deplasat la Sita Buzăului și au început, pe lângă controalele efectuate de poliție, să dezinfecteze autoturismele.

De asemenea, „se vor identifica și sancționa persoanele care se ocupă de comerțul ilicit de animale și produse de origine animală”, a punctat luni, în cadrul unei conferințe de presă, subprefectul Necolae Radocea.

„Deși de mai mult de o lună noi avem plan de măsuri concret, cu peste 20 de puncte, inclusiv la fondurile de vânătoare, primării și exploatațiile comerciale sau necomerciale de porcine, din păcate sâmbătă am primit informația telefonică, pentru că există un fir roșu, de la Direcția Sanitar Veterinară de la Buzău că există două cazuri de suspiciune de Pestă Porcină Africană în județul Buzău, mai concret în Lunca și în Pănătău. (...) Peste o oră, deja filtrul rutier al Poliției era la Fântâniță. Am pus acest filtru acolo pentru că, deși poate trebuia la Crasna, acolo nu avem semnal la telefon și de aceea am venit mai încoace. Esențial este că de sâmbătă după masă este filtru al poliției, iar de duminică, imediat după ce s-a confirmat boala este prezent acolo și personalul Sanitar Veterinar, cu un autolaborator, congelator, cu atomizor pentru dezinfecție, dezinfectant, toate celelalte, necesare în astfel de cazuri”, a declarat marți, în cadrul conferinței de presă, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna, dr. Sikó Barabási Sándor.

Prin intermediul filtrelor se vor verifica în primul rând mașinile care transportă sau au transportat animale, dacă mașina dispune de acte că a fost dezinfectată. Dacă nu există nici dezinfecție făcută și nu se poate nici demonstra că a fost supus unei astfel de proceduri, autovehiculul va fi întors din drum, deci i se va interzice accesul în județul Covasna, spun autoritățile. De asemenea, dacă mașina de transportat animale este goală, aceasta va fi dezinfectată la fața locului.

Sub incidența controlului vor intra de asemenea și mașinile care transportă produsele alimentare, dar nu numai.

„Toate celelalte mașini, în special cele care provin din județele afectate, deci Constanța, Tulcea, Ialomița, Călărași, Brăila, Galați, Ilfov și Buzău, sunt oprite și se verifică portbagajul, după o declarație a șoferului, pentru a vedea dacă cumva transportă carne sau produse din carne. În cazul în care aceste produse sunt etichetate, eventual cu aviz, cu chitanță, bon de casă sau ceva, atunci se consideră că este în regulă. Însă dacă sunt în lăzi frigorifice, dacă sunt ambalate oricum, atunci se confiscă imediat și se depun într-un congelator, urmând ca aceste cărnuri sau produse să fie incinerate, respectiv neutralizate”, a mai spus directorul DSVSA.

„Nu ne temem de mistreți, cât de oamenii inconștienți”

În Buzău, boala cu consecințe sociale și economice grave a fost adusă prin intermediul unui pachet direct dintr-un focar din Tulcea, arată până acum ancheta. Tocmai din acest motiv, autoritățile covăsnene atrag atenția cetățenilor să fie atenți de unde aduc sau consumă carne, pentru că riscă altfel să supună întreaga comunitate acestei maladii mortale pentru porci.

„Se pare, din ancheta de până acum că boala a fost transportată din județele afectate în Buzău printr-o persoană inconștientă. Din informațiile pe care le avem, din localitatea Frecăței, care a fost una din primele localități în care s-a confirmat Pesta Porcină Africană în județul Tulcea, persoana respectivă se pare că și-a tăiat porcul și a adus carne sau preparate la o rudă din Buzău. La câteva zile după ce a adus aceste produse, se pare că s-a îmbolnăvit și porcul gospodăriei respective, care a fost la rândul său tăiat și dat la rude și cunoștințe. (...) Am spus de foarte multe ori că inclusiv în carnea congelată virusul rămâne ani de zile viu. (...) Am zis mai demult că mai puțin ne temem de mistreții din Tulcea sau de porcii bolnavi din Ialomița, de exemplu, cât de oamenii inconștienți”, a punctat dr. Sikó Barabási Sándor.

Chiar dacă nu este o recomandare oficială, autoritățile covăsnene au transmis că acum ar fi un moment propice sacrificării de porcine pe teritoriul județului, pentru că nu există pericolul infestării. Dacă, în schimb, se vor identifica focare, autoritățile vor fi nevoite să ucidă toți porcii infestați și apoi fie să îi incinereze, fie să îi îngroape.

Proprietarii animalelor vor fi despăgubiți la prețul actual al pieței, însă doar pentru animalele înregistrate în evidențele autorităților.

DSVSA Covasna mai transmite locuitorilor județului:  

- Să nu se cumpere porci vii decât în mod legal, cu acte sanitar veterinare în regulă;

- Să nu cumpere carne și produse din carne decât din locuri autorizate;

- Să nu cumpere absolut deloc nici purcel, nici porc mai ieftin decât la prețul pieței pentru că ar putea fi bolnav;

- Să nu accepte cadou sau pomana porcului în special din județele afectate de pesta porcină africană.

Pesta porcină africană este, potrivit ANSVSA, o boală foarte gravă, care produce efecte economice și sociale importante. Maladia nu afectează oamenii, însă poate fi răspândită prin intermediul acestora. Până în prezent, nu există niciun vaccin și mortalitatea la animalele afectate este de 100%.  

Pesta porcină africană evoluează în prezent în 11 județe, în 167 de localități, cu un număr total de 783 de focare (dintre care 11 în exploatații comerciale industriale, unul în abatorul aparținând unei ferme și unul într-o exploatație comercială de tip A) și 40 de cazuri la mistreți.

În total au fost eliminați, până la data celui mai recent bilanț ANSVSA, din 29 august, peste 123.000 de porci afectați de boală.

Reprezentanții autorităților mai subliniază că „este imperios necesar de a anunța medicul veterinar din localitate sau D.S.V.S.A. Covasna (nr. tel. 0722 700 699) în cazul oricăror suspiciuni de boală în care observați la porcii din gospodărie o stare febrilă, roșeață sau învinețire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului și pieptului, lipsa poftei de mâncare, apatie și împleticire în mers, vomitări, diaree (uneori cu sânge) sau moarte rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt”.

De asemenea, aceștia punctează că persoanele care contribuie la răspândirea bolii riscă închisoare de la 3 luni la 6 ani.

 

 

 

 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.