STIREA ZILEI 9 februarie 2023

Prefectul de Covasna spune că sunt bani suficienți pentru reabilitarea clădirilor cu risc seismic

de David Leonard Bularca | 1046 vizualizări

Prefectul județului Covasna, Ráduly István, susține că atât autoritățile publice, cât și agenții privați au suficienți bani la dispoziție până în 2027 să reabiliteze acele clădiri care au un risc seismic ridicat. Declarația vine în contextul situației umanitare din Turcia și Siria, două țări puternic lovite de o serie de cutremure care au pus la pământ multe clădiri și au creat mii de morți și de victime. 

Prefectul precizează că la nivelul județului există o analiză și o serie de proceduri stabilite în cazul unui cutremur mai puternic. 

„Categoric că există o analiză și există și proceduri, dar despre asta informații mai concrete puteți obține de la ISU (n. red.: Inspectoratul pentru Situații de Urgență). Avem pentru orice calamitate naturală proceduri speciale, stabilite. Doamne ferește să fie cazul, dar trebuie să fim pregătiți, pentru că este posibil orice, chiar este posibil orice. În astfel de cazuri, respectăm procedurile care sunt aprobate la nivelul comisiilor”, a declarat, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, reprezentantul Guvernului în teritoriu, Ráduly István.

El a mai adăugat că există foarte multe oportunități de accesare a fondurilor europene în această perioadă, chiar și pentru renovarea unor clădiri care reprezintă un pericol în caz de cutremur. 

„Am un mesaj destul de clar. Tocmai acum a luat sfârșit o ședință foarte importantă organizată de ADR Centru împreună cu Consiliul Județean Covasna, la care au participat reprezentanții UAT-urilor și ai instituțiilor publice din județul Covasna. În această perioadă, 2021-2027, sunt foarte multe oportunități pentru a accesa fonduri europene, inclusiv pentru asemenea situații în care avem o clădire mobilă publică sau privată care necesită o renovare mai atentă, se pot accesa fonduri pentru această lucrare. E foarte bine că fiecare cetățean care are o gospodărie sau cei care locuiesc împreună într-o scară de bloc, de fapt toată lumea, să cunoască care sunt problemele imobilului respectiv. Știți, generic vorbind, cu acea bulă roșie, cum sunt foarte multe la nivelul Capitalei. Noi, în județul Covasna avem mai puține, dar avem și noi. Proprietarii, dacă sunt instituții publice, UAT-uri sau cei privați, au acum această posibilitate de a accesa fonduri europene. Nu mai pot spune că din lipsa finanțării, a resurselor, nu pot face nimic. În aceste imobile muncesc oameni, locuiesc oameni și trebuie să fim noi atenți la starea imobilului, trebuie să întreținem și trebuie să avem acea siguranță că, dacă, Doamne ferește, se întâmplă un asemenea cutremur, atunci avem victime cât mai puține sau zero, că asta ar fi preferabil”, a mai spus, în final, pentru redacția noastră, prefectul.

Ráduly István a spus și că ajutoarele pentru cei afectați de cutremurele din Turcia și Siria sunt binevenite, însă din punctul de vedere al Instituției Prefectului este nevoie de o centralizare a acestor acțiuni. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.