Premieră pentru Sfântu Gheorghe! Ziua Astronomiei
Observatorul Astronomic „Vega” și Asociația Pentru Comunitate vă invită sâmbătă la evenimentul „Astronomie Pentru Toți”.
Observatorul Astronomic „Vega” și Asociația Pentru Comunitate (APC) organizează sâmbătă la Sfântu Gheorghe evenimentul intitulat „Astronomie pentru toți”, un bun prilej prin care oricine este interesat poate descoperi dacă Luna este într-adevăr „din cașcaval” sau nu.
Ziua Astronomiei este sărbătorită de astronomii amatori din întreaga lume de două ori pe an: în aprilie și în octombrie. Pentru prima dată sărbătoarea astronomilor amatori este adusă și în fața publicului din Sfântu Gheorghe. Sâmbătă de la ora 18:30 telescoapele vor fi montate în curtea Liceului „Mikes Kelemen”, iar organizatorii și invitații îi vor iniția pe cei interesați în tainele bolții cerești.
„Ziua Astronomiei va fi un eveniment deschis pentru toată lumea, unde oamenii pot veni și pleca oricând doresc. În prima oră vom face observații lunare, după care le vom arăta curioșilor diferite stele, galaxii, iar în jurul orei 23 vom putea observa planeta Jupiter” – ne-a declarat inițiatorul proiectului, astronomul amator Csere Mihály.
Sprijinul APC
După ce a avut ideea organizării Zilei Astronomiei și implicarea Observatorului „Vega”, Csere Mihály s-a adresat Asociației Pentru Comunitate, de unde a primit sprijinul sperat pentru organizarea evenimentului. „APC consideră educația non-formală drept o ramură prioritară de activitate, iar după succesul ZEN, acest nou eveniment sperăm să implice activ membrii comunității în a învăța lucruri noi, din domeniul astronomiei. Aparatura tehnică necesară observației în domeniu nu este ieftină, iar posibilitățile unui copil sau adult din județ de a afla mai multe în acest domeniu sunt reduse. Lumea stelelor poate fi fascinantă și credem că am ales oamenii potriviți pentru a vă dovedi acest lucru. Sperăm într-o participare cât mai mare, indiferent de vârstă, iar evenimentul să fie unul educativ și distractiv deopotrivă pentru toți participanții” – ne-a declarant președintele APC, Daniel Șanta.
Pasiune din copilărie
Csere Mihály este pasionat de astronomie încă din copilărie, fiind mai mereu atras de misterele Universului. În urmă cu doar câteva luni și-a achiziționat un telescop, iar de atunci face observații oricând vremea este favorabilă. „Mă fascinează Universul și tot ceea ce este legat de acesta. Îmi amintesc cât de bucuros am fost atunci când am reușit să găsesc primele obiecte cu telescopul meu. De asemenea, este fascinant să știi că lumina unor galaxii, așa cum o vedem acum, a pornit către noi pe vremea când pe Pământ trăiau încă dinozauri sau pe vremea când se construiau Piramidele din Egipt” – povestește Mihály.
Mai mult decât un hobby
Reprezentantul Observatorului Astronomic „Vega”, Várhelyi Attila, spune că pentru el astronomia este într-un fel întoarcerea la vocația lui. „Într-un fel putem spune că astronomia este un hobby ca oricare altul, ca pescuitul, de exemplu. Pentru mine însă este mai mult decât atât. Sunt fizician, dar nu profesez în meserie, lucrez ca programator la o firmă de specialitate. Pentru mine astronomia înseamnă de fapt întoarcerea la rădăcini, la fizică, pentru că nu trebuie uitat faptul că această disciplină nu înseamnă doar bucurie estetică, astronomii amatori au avut întotdeauna o contribuție la dezvoltarea acestei științe” – spune el.
Observator avem, astronomi amatori nu prea
Várhelyi Attila ne-a povestit şi despre viața astronomică din Sfântu Gheorghe. „În urmă cu câteva luni am inaugurat „Vega”, un observator astronomic dotat cu echipament de bună calitate pentru amatori. Sigur, ne gândim mai departe, avem planuri și ne dorim să inițiem un proiect ce îi vizează pe elevii de clasa a VIII-a, a IX-a, pe care să îi învățăm ceea ce știm noi și să creștem astfel o nouă generație de astronomi amatori aici la Sfântu Gheorghe. Deocamdată suntem puțini în oraș pasionați de astronomie, cred că aș putea număra pe o singură mână pe cei care într-adevăr practică astronomie și nu își țin telescoapele în dulap” – spune Várhelyi Attila.
Puține locuri potrivite pentru observații
Astronomii amatori din Sfântu Gheorghe spun că poluarea luminoasă din zonă nu le permite să facă observații în cele mai bune condiții. Așadar, ei se numără printre cei care nu se bucură de dezvoltarea iluminatului public. Găsesc însă soluții, pentru observarea unor obiecte palide se deplasează în afara orașului și din când în când merg în excursii și tabere de profil. Várhelyi Attila este de părere că există interes pentru astronomie mai ales în rândul copiilor, iar evenimentele de genul celui care va avea loc sâmbătă sunt o bună oportunitate pentru a mai potoli setea de cunoaștere, în special a copiilor.
Invitați speciali
La evenimentul de sâmbătă organizatorii au invitat câteva persoane pasionate de astronomie, care într-un fel sau altul se implică activ în activități de profil. Munzlinger Attila este medic în viața de zi cu zi, însă noaptea se ocupă de fotografierea obiectelor cerești. Pasiunea lui i-a adus și câteva premii de profil, iar la începutul verii astro-fotografiile lui au fost expuse la Câmpul Benedek, cu ocazia deschiderii oficiale a Observatorului „Vega”. Nagy István este pasionat de astronomie din copilărie, are o experiență însemnată în domeniu, fiind și vicepreședintele Asociației Astronomice Maghiare din Transilvania. Își merită pe deplin porecla de Astro Pityu, iar la evenimentul de sâmbătă va răspunde cu plăcere întrebărilor ce îi vor fi puse. Organizatorii au invitat și reprezentanții firmei Telescop Expert, astfel doritorii pot obține informații despre diferite echipamente de profil.
Nu este un hobby ieftin
Ca orice pasiune, și astronomia cere sacrificii. Specialiștii îi îndeamnă pe cei interesați să facă primele observații cu un binoclu, după care poate veni și un telescop. Odată ce și telescopul este cumpărat, acesta va fi extins continuu, așadar telescopul în sine este doar punctul de pornire, instrumentul de bază. Diferitele oculare, sistemul de căutare, dar și alte accesorii necesare costă. Astronomii amatori spun că merită investiția pentru că observațiile pe care le fac compensează investiția materială. Dacă e să găsim un dezavantaj al observațiilor, ar fi acela că se fac noaptea, așadar deseori se întâmplă ca timpul de odihnă al adepților astronomiei să aibă de suferit.