STIREA ZILEI 16 august 2017

Premieră istorică la Sfântu Gheorghe: cetățenii se unesc împotriva sensurilor unice

de Iulia Drăghici - Taraș | 9593 vizualizări

Aproape 3.000 de locuitori ai orașului au semnat un proiect de hotărâre prin care cer desființarea mai multor sensuri unice din centrul municipiului

La Primăria Sfântu Gheorghe a fost depus vineri, 11 august, un proiect de hotărâre, prin care peste 5% din cetățenii orașului cer revenirea la circulația în ambele sensuri pe mai multe străzi din oraș, printre care Gábor Áron, Váradi József sau Kossuth Lajos.

Peste 3.200 de persoane au semnat un proiect de hotărâre care solicită revenirea la circulația pe două sensuri în centrul municipiului, cum era înainte de construirea Parcului Central. Semnăturile, strânse conform legii și verificate „la sânge” de coordonatorii acțiunii, au fost predate vineri la Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, împreună cu proiectul de hotărâre adresat Consiliului Local, care specifică următoarele:

„Subsemnații semnatari ai prezentei inițiative, cu respect, solicităm să analizați propunerile noastre referitoare la modificarea actualelor sensuri de circulație rutieră în orașul nostru și anume: reveniți la circulația rutieră pe ambele sensuri pe următoarele străzi: pe Strada Gábor Áron; pe Strada Váradi József pe porțiunea dintre Străzile Kossuth Lajos și Gábor Áron; pe Strada Kossuth Lajos, pe porțiunea dintre Strada Váradi József și Piața Libertății; pe Strada 1 Decembrie 1918, pe întregul parcurs rutier. De asemenea, propunem să transformați în sens giratoriu insula rutieră din Piața Sfântu Gheorghe”, arată documentul primei inițiative civice din istoria municipiului Sfântu Gheorghe și probabil primul de la nivelul întregului județ.

Strângerea de semnături a durat circa trei luni

După mai multe încercări eșuate de a convinge autoritățile locale de a încerca măcar o altă variantă pentru a decongestiona traficul de la nivelul orașului, coordonatorii asociației civice din Sfântu Gheorghe au început o strângere de semnături, care a durat din luna mai până în debutul lunii august. Potrivit coordonatorilor, românii și maghiarii, deopotrivă, și-au unit forțele pentru a transforma circulația din centrul orașului, modificată în urmă cu mai puțin de doi ani după o decizie descrisă de unii cetățeni ca fiind abuzivă.

În aceste trei luni, cât s-a desfășurat campania, s-au strâns 3.204 semnături, din care 2.976 sunt venite direct din partea locuitorilor orașului, diferența fiind cea a cetățenilor care lucrează în oraș, deci care se confruntă zi de zi cu traficul din Sfântu Gheorghe.

Potrivit legislației în vigoare, pentru ca cetățenii unei localități să poată veni cu o propunere de proiect de hotărâre care să intre la masa de vot a Consiliului Local, aceștia trebuie să facă dovada că cel puțin 5% dintre locuitorii cu drept de vot ai respectivei localități sunt pentru propunere, iar dovada se face prin intermediul semnăturilor. În acest caz, deși erau necesare circa 2.700 de semnături, 2.976 de locuitori ai orașului și-au exprimat public, prin semnătură, dorința de a se reveni asupra organizării traficului la nivelul orașului Sfântu Gheorghe.

„E prima dată în istoria orașului când o asociație civică depune o cerere oficială către autorități. (...) A fost ceva deosebit. Toți oamenii au mers din proprie inițiativă și au strâns semnăturile. Nu a fost necesar să mergem din casă în casă. Oamenii s-au mobilizat și imediat s-au strâns aceste semnături. Foarte mulți oameni m-au sunat și m-au întrebat unde sunt listele, unde pot să semneze, ba chiar au imprimat ei listele și au propus, la rândul lor, altor cetățeni să semneze”, ne-a spus coordonatorul și inițiatorul acțiunii, Bokor-Tóth Zoltán.

Traficul, reorganizat înainte de începerea anului școlar

Semnatarii proiectului de hotărâre și coordonatorii asociației civice speră acum că autoritățile locale vor ține cont de solicitarea lor și că vor rezolva problema traficului până la începutul noului an școlar.

„Între aceste semnături se găsesc numele vecinilor, rudelor, prietenilor și cunoștințelor membrilor Consiliului Local. Ei le cer să voteze această propunere venită direct din „stradă”. Întrebarea cea mare este: de ce n-ar vota acest proiect? Atât le spunem: haideți să încercăm. Dacă nu va merge și dacă vine altcineva cu o propunere și mai bună, noi acceptăm acest lucru, dar haideți să facem ceva. Cel mai mare păcat e că nu facem nimic”, a mai spus, pentru Observatorul de Covasna, Bokor-Tóth Zoltán.

Autoritățile spun că haosul din oraș e cauzat de lucrările de modernizare

Puși în fața faptului împlinit, reprezentanții autorităților locale nu vor avea de ales decât să ducă mai departe proiectul de hotărâre, conform legislației în vigoare. Totuși, aceștia susțin în continuare că traficul, în forma în care este, nu ar avea probleme, dacă nu ar exista lucrările majore de modernizare.

„Acum urmează calea unui proiect de hotărâre. (...) Locuitorii municipiului pot să aibă o părere. În acest caz, este vorba de puțin mai mult de 5% dintre locuitori. Aici vorbim și despre o chestiune profesională, care, după cum au mai afirmat reprezentanții Primăriei, este afectată de reparația în principal de pe Strada Kós Károly, de aceea acum nu ne putem pronunța exact. O să vedem, o să discutăm și o să solicităm, bineînțeles, și părerea Poliției, fiindcă această modalitate de a dirija circulația, adoptată în prezent, a fost aprobată cu avizul dânșilor. Proiectul va intra în procedura de dezbatere și vom lua o hotărâre, până la urmă”, ne-a declarat viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.

În martie, s-a mai luat o dată în discuție modificarea traficului

La finele lunii martie, Comisia pentru amenajarea teritoriului, urbanism, protecția mediului și turism, din cadrul Consiliului Local Sfântu Gheorghe, a propus Primăriei o altă soluție pentru a rezolva problema traficului. Atunci s-a solicitat reintroducerea circulației pe dublu sens pe Străzile Gábor Áron, Váradi József și Kossuth Lajos, până la Strada Kőrösi Csoma Sándor, dar și redarea priorității pe Strada Ciucului dinspre centru și intersecția Ciucului – Biserici – Bulevardul Gen. Grigore Bălan. Această propunere a rămas, însă, fără răspuns.

„Nu am înțeles deloc acest lucru. Când consilierii locali dintr-o anumită comisie propun ceva, de ce nu se ia în considerare? Reacția aleșilor noștri a fost că, dacă vreau eu să fac ceva, să începem să strângem semnături”, ne-a mai spus Bokor-Tóth Zoltán, prezent și el la ședința Comisiei pentru amenajarea teritoriului, urbanism, protecția mediului și turism din 23 martie a.c..

Potrivit consilierului local care a și convocat ședința respectivei comisii, Bálint Iosif, nici până în ziua de azi nu s-a dat un răspuns concret din partea Primăriei după această propunere depusă.

„Am discutat în Comisia urbanistică diferite variante, pentru că am avut o propunere venită și atunci de la populație. Am înaintat propunerea noastră comună la municipiu și stăm pe loc. Nu s-a luat nicio decizie la Primărie, nu am primit nici răspuns la varianta pe care am propus-o noi. Este vorba despre o soluție mai restrânsă decât cea pentru care s-au strâns semnături. (...) Părerea mea este că zona centrală este prea aglomerată. Aproape că nu putem trece prin centru, iar celelalte posibilități sunt destul de neînsemnate, adică e foarte greu. O variantă de ușurare ar fi să lăsăm să se circule în dublu sens pe strada din spatele parcului, până cel puțin la Strada Kőrösi Csoma Sándor. Acolo se poate întoarce, se poate merge spre zona Ciucului. Aceasta ar putea fi o posibilitate de a ajunge în centru, dar și de a scăpa de aglomerația pe străzile rămase pentru circulație, care sunt foarte reduse. E adevărat, la traficul aglomerat contribuie și acele lucrări care se fac în orașul nostru de un timp infinit”, ne-a spus și consilierul local Bálint Iosif.

Autoritățile au plătit în 2010 un proiect de specialitate de care nu s-a mai ținut cont

Mai mult decât atât, încă din 2010, de când autoritățile plănuiau închiderea centrului orașului Sfântu Gheorghe, a existat un proiect de reorganizare a circulației din această zonă, realizat de specialiști și plătit de Primărie, însă, în final, nu s-a mai ținut cont de acesta.

„Când s-a făcut o reproiectare a circulației, în 2010, Consiliul Local Sfântu Gheorghe a comandat un studiu pentru stabilirea nu numai a circulației de biciclete, dar și a circulației rutiere a autovehiculelor. Acolo, specialiștii angajați la acea vreme de Primărie au transmis exact ceea ce cerem noi acum. Nu înțeleg de ce nu s-a ținut cont de un proiect executat și plătit din banii publici”, a mai precizat coordonatorul asociației civice.

Traficul din centrul orașului Sfântu Gheorghe a fost reorganizat în octombrie 2015, când s-au finalizat lucrările la Parcul Central din municipiu, unde o stradă s-a transformat în zonă pietonală.

În ceea ce privește noua propunere de reorganizare a traficului, Bokor-Tóth Zoltán spune că, deși nu poate să garanteze 100% că soluția va fi perfectă, cel puțin merită încercat. „Nu e sigur că aceasta este cea mai bună soluție, dar măcar să încercăm. (...) Dacă acest Consiliu Local, pe care noi l-am votat, consideră, și după aceste lucruri, că nu trebuie făcut nimic, noi nu ne oprim aici, ci o să mergem mai departe. E mare păcat ceea ce se întâmplă și e o pierdere de timp. Noi vrem să facem ceva pozitiv pentru oraș, dar pierdem foarte multă energie. În loc de colaborare, autoritățile se luptă cu noi. Păcat! E păcat față de noi, față de cetățeni, de locuitorii acestui oraș. (...) Vrem ca noi să fim cei care decid viitorul orașului nostru, deci aleșii noștri să fie atenți la nevoile noastre. Nu vrem nimic altceva. Noi trăim aici, noi plătim impozite și taxe, noi am votat, noi votăm și noi vom vota. Nu suntem împotriva lor, ci vrem efectiv să lucrăm împreună, pe proiecte concrete”, a mai spus Bokor-Tóth Zoltán.

Coordonatorul „Civic Hang” spune că aceasta nu este singura propunere concretă pe care asociația civică o are pentru autoritățile locale și subliniază, de asemenea, că în spatele acestor propuneri și soluții la problemele orașului nu stă nicidecum o viitoare carieră în politică.

„Eu nu vreau să fiu primar și  nu vrem să ne facem partid. (...) Suntem oameni care avem familii, copii în acest oraș. Vrem să oferim oportunități copiilor noștri, să nu se gândească la plecarea în străinătate. Nu vrem să criticăm autoritățile, ci să le spunem clar ceea ce avem noi nevoie. E vorba de banii noștri și de orașul nostru”, concluzionează Bokor-Tóth Zoltán.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.