Motocicliștii covăsneni, uniți pentru sânge și viață
Asociația Sportivă Road Riders Motor Team din orașul Covasna inițiază în premieră o campanie de donații la Sfântu Gheorghe
Motocicliștii covăsneni se unesc, în premieră la inițiativa Asociației Sportive Road Riders Motor Team, în misiunea de a salva vieți printr-o amplă campanie de donare de sânge. Acțiunea, care implică de asemenea și o prezentare despre importanța donării de organe, va avea loc sâmbăta viitoare, în 28 aprilie, la Sfântu Gheorghe.
Asociația Sportivă Road Riders MT din orașul Covasna, în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină al județului Covasna din Sfântu Gheorghe, Spitalul Județean și autoritățile locale din Sfântu Gheorghe organizează sâmbătă, 28 aprilie, între orele 8:00 – 13:00, o campanie de donare de sânge.
Activitatea, derulată la Centrul de Transfuzii Sanguine din Sfântu Gheorghe din strada Bánki Donát, îi vizează atât pe pasionații de două roți din județ, cât și pe cei din alte județe, interesați să se implice activ în campania inițiată în premieră de motocicliștii covăsneni.
„Câteodată avem și noi accidente și avem și noi nevoie de sânge. (...) Am vorbit cu doctorul Rosin de la Centrul de Transfuzii și i-am spus că vrem să donăm. Am apelat la colegi și din județ, dar și din Harghita, la cunoștințe din aceste două, trei județe vecine. Ne-am propus să aducem între 80 și 100 de oameni. Și dacă o să avem 30 – 40 de donatori, tot e un lucru bun. Scopul nostru este să facem să fie altfel în ochii oamenilor. Și motocicliștii sunt oameni, de multe ori mai mult decât alții”, ne-a spus coordonatorul și organizatorul acțiunii, Bilibók András, care ne-a mai spus că pentru acțiune va fi adus din București un autobuz pentru colectă mobilă.
Participanții trebuie să își declare în avans intenția de a participa, spun organizatorii evenimentului, în scopul de a se întocmi un necesar de materiale sanitare. Înscrierile se fac pe Facebook, pe pagina Asociației Sportive Road Riders Motor Team sau la numărul de telefon 0742.873.258 ( Bilibók András).
Importanța donării de organe: „Dacă mor, pe mine nu prea mă interesează ce rămâne și ce pune în gaură”
Evenimentul cuprinde și o prezentare privind importanța donării de organe. La acțiune va fi prezent și un notar public, spun organizatorii, care va putea întocmi certificatele pentru motocicliștii interesați să devină, în caz de accident mortal, donatori de organe.
„Se poate că o să avem nevoie și noi. Mai ales că trăim cum trăim, mergem cum mergem, se întâmplă foarte repede probleme. Dacă mor, pe mine nu prea mă interesează ce rămâne și ce pune în gaură. Dacă putem să salvăm două, trei vieți, merită”, ne-a explicat Bilibók András.
De ce să donezi sânge?
În anunțul publicat în mediul online și transmis și către Observatorul de Covasna, organizatorii campaniei explică foarte clar și concis care sunt avantajele donării de sânge, dar și care sunt condițiile sub care se poate realiza aceasta.
„Sângele este împrospătat, imunitatea organismului tău crește, riscul de paralizie și accident vascular se reduc cu 30%. În urma donării, rezistența la traumatisme crește, iar în cazul unui accident organismul se va reface mai ușor. Ți se efectuează gratuit următoarele analize: RH, grupa sanguină, hepatita B, C, HIV, leucemie, sifilis. Ai dreptul la o zi liberă de la locul de muncă, primești 50% reducere la abonamentul de transport în comun pentru o perioadă de o lună”, arată textul anunțului, care subliniază că toți cei care doresc să ia parte la acțiune trebuie să aibă asupra un act de identitate, dar și că înainte de donare se poate consuma micul dejun normal (cafea/ceai, legume și fructe), însă fără prea multe grăsimi și proteine.
La capitolul condițiilor care trebuie îndeplinite de persoanele care vor să devină donatori, se numără: vârsta între 18 și 60 de ani și greutatea cuprinsă între 60 și 110 kilograme. Mai mult, donatorii nu trebuie să sufere de următoarele boli: hepatită, TBC, sifilis, malarie, bruceloză, HIV, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, de piele sau ale glandei tiroide, dar nici să fi avut intervenții chirurgicale sau stomatologice în ultimele șase luni.
De asemenea, donarea de sânge nu este recomandată femeilor lăuze, însărcinate sau în perioada ciclului menstrual, mai arată anunțul.
Campania de donare de sânge, un început al acțiunilor umanitare desfășurate de motocicliștii covăsneni
Inițiativa motocicliștilor covăsneni nu se va opri la acțiunea de anul acesta, spun organizatorii, care își doresc să transforme acțiunea într-un eveniment cu tradiție, desfășurat cel puțin anual. Mai mult decât atât, activitățile umanitare ale motocicliștilor din județul Covasna se doresc a fi extinse și în ale domenii ale sistemului sanitar, pornind din zona spitalelor de pediatrie.
„Eu am vrut să strâng motocicliștii din tot județul și să facem acțiunea asta în fiecare an, măcar o dată”, ne-a mai spus organizatorul principal al evenimentului, care spune că datorită bunăvoinței și sprijinului din partea autorităților din Sfântu Gheorghe și din județ, dezideratul nu va fi unul greu de îndeplinit.
Organizatorii subliniază de asemenea că este întâmplător faptul că evenimentul este organizat în perioada Zilelor Sfântu Gheorghe, însă speră ca în acest fel cât mai mulți oameni să li se alăture.
„Trebuie să încercăm să dăm cât mai mult, că până nu dăm nu putem să cerem. Sper să vină cât mai mulți oameni. Eu sunt încrezător că acțiunea va fi un succes pentru că știu cum sunt motocicliștii și sunt convins că în zilele următoare și săptămâna viitoare se vor anunța cât mai mulți”, a încheiat Bilibók András.
O acțiune similară, în care a fost implicat Centrul de Transfuzii Sanguine din Sfântu Gheorghe a avut la sfârșitul lunii februarie, în organizarea Grădiniței „Bendek Elek” de Ziua Porților Deschise. În urma campaniilor organizate, numărul donatorilor de sânge a crescut semnificativ în 2018, în medie, la 13 donatori pe zi, faţă de şapte, câți erau înregistrați anul trecut.