STIREA ZILEI 17 aprilie 2018

Covăsnenii susțin campania „Fără Penali în Funcții Publice”

de Iulia Drăghici - Taraș | 1989 vizualizări

În nici câteva ore, zeci de persoane au participat la strângerea de semnături a USR-ului pentru schimbarea Constituției

Campania de strângere de semnături „Fără Penali în Funcții Publice”, inițiativa civică susținută de partidul USR (Uniunea Salvați România), a debutat luni, 16 aprilie, și în județul Covasna, în Parcul Elisabeta din Sfântu Gheorghe. În mai puțin de o oră de la amplasarea standului, zeci de persoane s-au perindat în jur, și-au spus oful și în final și-au așternut pe hârtii datele personale și semnăturile în speranța unui viitor mai bun în țara în care s-au născut și în care vor să trăiască mai bine.

Temerile cele mai mari ale covăsnenilor care luni la prânz au poposit în fața standului amplasat de reprezentanții USR Covasna în Parcul Elisabeta s-au legat de exodul tinerilor în alte țări în căutarea unui trai decent sau de frica de a fi mințiți de cei care luptă din patru în patru ani pentru votul lor.

Să se termine odată cu toate tâmpeniile. De 28 de ani ne-am săturat. Numai minciuni. Nu contează naționalitatea, oameni să fim toți, să fim drepți, să avem locuri de muncă să muncim, să fim plătiți, să trăim cinstit, nu copiii noștri să plece în străinătate să se chinuie săracii acolo. Noi nu suntem din localitate, însă am trecut, am văzut, am citit și am vrut să îmi dau semnătura. De 28 de ani, e urgie ce e în țară la noi și din păcate peste tot. Numai vorbe, vorbe. Fapte vrem, că fapte trebuie! Degeaba vorbim”, a spus pentru Observatorul de Covasna, plin de emoție și cu lacrimi în ochi, Tó th Endre, din orașul Covasna, primul care a deschis oficial lista de semnături a orașului din care provine.

„Niciodată nu e târziu să încercăm să schimbăm ceva”

Pentru acești oameni, care au ieșit din amorțeală și au făcut primul pas înspre a schimba ceva, nu a prea contat cine a inițiat campania „Fără Penali în Funcții Publice” sau partidul care se află în spatele acesteia, ci mai degrabă faptul că cineva se ocupă să facă și așa ceva, un demers de altfel lăudat de toți cei care se încumetă să-și lase semnătura pe o listă ce vrea să înceapă să schimbe soarta României.

„E o inițiativă foarte bună. Ar fi trebuit să fie mai demult, dar niciodată nu e prea târziu pentru a încerca să schimbăm ceva. Așa nu mai merge! Toți penalii și cei care umplu închisorile ne hotărăsc viitorul și ne conduc, iar asta e ceva absolut anormal. Inițiativa e foarte binevenită, indiferent de cine inițiază, de partid. Contează ca oamenii să fie corecți și cinstiți”, ne-a spus și Roland Szilajos din Sfântu Gheorghe.

De aceeași părere a fost și Botos Klementina, din satul Olteni al comunei Bodoc, care, din pricina viitorului nesigur pe care România îl oferă tineretului, a fost nevoită să-și lase fiul să plece într-o altă țară. „E o inițiativă foarte bună. Când am auzit, deși am atâta de lucru, m-am grăbit să vin să semnez. Ne creștem copiii să fie corecți, îi învățăm să fie fără antecedente penale, ei cresc mari, ne ascultă și până la urmă trebuie să plece din țara asta unde au crescut. Asta e durerea mea cea mai mare. Băiatul meu a terminat facultatea și a trebuit să plece și nu a mai avut ce să facă. Ce să-l mai învăț? Ce să-i mai spun copilului? Învață copile să ajungi cineva? Dacă n-ai ajuns nimic, degeaba ai învățat. Fii cinstit, copile? Degeaba. Nu știu. Sunt tare sătulă de țara asta. Nu pot să cred că nu se poate face ceva”, ne-a declarat aceasta.

Chiar dacă au fost ceva mai puțini la început, nici tinerii nu s-au dat în lături în a face ceva, cât de mic, pentru un viitor mai bun și liniștit.

„Într-o zi o să am și eu copii și aș vrea să vină într-o lume cât mai bună și pentru asta muncesc cât pot eu. Încerc să fac tot ce e posibil să fie mai bine în primul rând pentru mine, să nu fiu nevoit să caut altundeva, în altă țară un trai, să îmi fac o viață”, ne-a spus și Alexandru Artur, în vârstă de 20 de ani, voluntar implicat în campania de strângere de semnături.

De la artă la politică, de la muzician la președinte de filială județeană USR: „Nu mai pot sta pe margine”

În fruntea organizării campaniei „Fără Penali în Funcții Publice” din județul Covasna se află artistul Marius Popa, cel pe care ne-am obișnuit să îl vedem pe scenă, la concert, la teatru sau la televizor și mai degrabă în postura de a da autografe/ semnături, nu de a le cere. Sătul însă de a privi de pe margine, acesta a preluat, oficial de două luni, funcția de președinte al Uniunii Salvați România din județul Covasna.

Urăsc politica cu tot ce înseamnă ea însă am zis că nu mai pot sta și lătra de pe margine de pe Facebook, pentru că la un moment dat sună a ipocrizie și deși apropierea mea de USR îmi mănâncă extrem de mult timp și mă face să pierd extrem de mulți bani, nu să mă gândesc la vreun câștig, am zis că măcar pentru faptul că am doi copii vreau să le las moștenire tot ceea ce am putut eu să fac. Dacă iese ceva, cu atât mai bine, dacă nu iese ceva, măcar am încercat”, ne-a declarat acesta, în timp ce, printre cuvinte, mai înregistra datele unui trecător venit să susțină campania.

La întrebarea de ce a ales să „vâslească în barca” USR-ului, Marius Popa ne-a spus: „USR-ul mi s-a părut că are cele mai multe lucruri în comun cu felul în care văd eu lucrurile. Să nu te gândești că în USR e lapte și miere. Sunt eu însumi dezamăgit de foarte multe lucruri care se întâmplă la nivel intern pentru că eu sunt în primul rând un cetățean al urbei, nu sunt politician și îmi permit să rămân obiectiv și critic până la final. Nu sunt mulțumit 100%, dar e un partid tânăr. Cea mai mare parte dintre membri nu a făcut politică și e cumva normal să fie o ușoară degringoladă. Până la urmă am luat-o cu răul cel mai mic”, a explicat acesta.

„Dincolo de a fi artist, eu sunt tată, sunt cetățean al urbei și nu pot să pun arta pe primul loc”

Intrarea în politică a fost una asumată și gândită, chiar dacă asta însemna să facă, poate, un pas înapoi în cariera artistică, ne-a mărturisit acesta.

„Artiștii implicați în orice altceva care nu are legătură cu arta nu sunt priviți bine. Mai ales intrând în politică îți periclitezi foarte tare cariera. Totuși trebuie să fiu responsabil. Uite-te câți oameni pleacă din țară. Dacă eu nu fac nimic, tu nu faci nimic, ăla nu face nimic, nimeni nu face nimic. Încerc și eu să sacrific ce pot, cât pot. Dacă la un moment dat nu mai pot, mă las, ce să fac? Mă apuc de agricultură. (...) Indicat ar fi ca arta să nu aibă legătură cu politica, dar dincolo de a fi artist, eu sunt tată, sunt cetățean al urbei și nu pot să pun arta pe primul loc. Am o responsabilitate mult prea mare față de copiii mei. Și atunci, ca să nu emigrez, am zis să fac și pasul ăsta. Și dacă totuși nu o să funcționeze, voi fi nevoit să plec”, ne-a mai declarat artistul-devenit politician.

Despre o posibilă candidatură a sa într-o funcție publică Marius Popa ne-a spus: „Pe mine m-ar termina de tot. Eu personal n-am niciun plan în acest sens, de aceea caut oameni care vor să facă lucrul ăsta în oraș și în județ și cărora să le pun la dispoziție tot ce am învățat până acum și să învățăm împreună să facem o politică firească, de care să depindem noi, copiii noștri, ca parte a societății, fără gășculițe, fără împărțit bănuți și fără să ne luăm niște costume și să apărem din patru în patru ani zâmbind pe niște afișe. Este grotesc ceea ce se întâmplă. Sper să reușim. Dacă la un moment dat o să pierdem bătălia asta, asta e, dar măcar încercăm! Personal nu vreau nicio candidatură, dar dacă voi fi nevoit, nu am cum să dau înapoi”.

Strângerea de semnături se va extinde în tot județul

Inițiatorii campaniei la nivel județean au misiunea ca în decursul celor care șase luni în care se desfășoară activitatea să adune minimum 25.000 de semnături ale covăsnenilor. În acest sens, în perioada 16 – 22 aprilie și 02 – 25 mai, reprezentanții USR și voluntarii vor fi prezenți în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, între orele 12:00 – 18:00 pentru a da șansa tuturor celor interesați să se implice în proiectul de schimbare a Constituției și să spună răspicat: „Fără Penali în Funcții Publice”. După sfârșitul lunii mai, cortul se va muta rând pe rând în localitățile Covasna, Târgu Secuiesc, Întorsura Buzăului și Baraolt.

Dacă nu vor ca soarta lor să fie decisă de niște oameni care au condamnări penale definitive, să vină să semneze această schimbare a Constituției. Este doar un paragraf care le va interzice oamenilor cu condamnări penale definitive să mai candideze pentru funcții publice. Este foarte simplu. Nu e nimic greu de înțeles: nu poți să pui un hoț vistiernic. (...) Eu cred că e o reacție firească a oricărui om normal să își dorească ca în funcțiile publice, ca la nivel de conducere la orice nivel, la care soarta țării și a urbei depinde de acea funcție și de acel om, acel om trebuie să fie curat cel puțin din punct de vedere legal. Dacă are o condamnare penală cu executare mi se pare de minim bun simț să nu mai poată avea funcție publică. Cred că simpla mea sănătate mintală m-a îndemnat să particip la campania asta”, a mai declarat pentru Observatorul de Covasna, președintele filialei județene Covasna a Uniunii Salvați România (USR), Marius Popa.

La nivel național, din cele 500.000 de semnături necesare, până acum s-au strâns peste 30.600. Campania a debutat oficial la sfârșitul lunii martie. Inițiative similare cu cele din Covasna se derulează în alte 20 de județe din țară.

Din comitetul de inițiativă a campaniei „Fără Penali în Funcții Publice” fac parte 19 membri, printre care scriitorul Gabriel Liiceanu, filosoful Mihai Șora, membrii mișcării de stradă REZISTENȚA și președintele asociației Colectiv.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.