Premieră: calificare în dansuri populare în zona Buzaielor
Cursurile acreditate ale Școlii Populare de Arte și Meserii ajung la Sita Buzăului
Dansurile populare românești revin în lumina reflectoarelor covăsnene. În zona Întorsurii Buzăului s-a dat startul înscrierilor pentru prima ediție a cursurilor de dansuri populare, organizate sub egida Școlii Populare de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe. Un curs durează trei ani, iar la final absolvenții vor primi diplome acreditate, recunoscute de Ministerul Educației.
Cunoscut și îndrăgit de generații întregi de dansatori, duoul format din coordonatorii Daniel Neagoe și Rodica Boieru revine în forță cu o nouă provocare în misiunea asumată de a promova dansurile populare românești.
În premieră pentru zona Buzaielor, aceștia vor derula, sub egida Școlii Populare de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe și în parteneriat cu Consiliul Județean Covasna, cursuri de dansuri populare românești adresate persoanelor cu vârsta de peste opt ani din Întorsura Buzăului, Sita Buzăului și Barcani.
Nu este o noutate faptul că în zona Buzaielor dansurile folclorice sunt iubite de la cei mai tineri, până la cei mai în vârstă. Premiera, însă, în acest caz este recunoașterea acestor cursuri de Ministerul Educației.
O inițiativă îmbucurătoare
„E o inițiativă bună, îmbucurătoare. Scopul general al proiectului este de a-i învăța pe cei mai tineri din zona Buzaielor dansurile populare, în special pe cele locale. Ulterior, în cei trei ani de zile vor învăța mult mai mult. În plus, obținând o astfel de diplomă, îi ajută să își găsească și mai ușor un loc de muncă într-un domeniu cultural. Este o specializare, o pregătire în plus și este o diplomă recunoscută de Minister”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, Daniel Neagoe.
Programul oficial debutează imediat după finalizarea înscrierilor, adică după 25 octombrie, iar cursurile se vor derula în weekenduri, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Un curs va dura trei ani, timp în care se vor derula activități teoretice de bază, cât și practice.
„E un lucru bun. În felul acesta chiar e mai simplu să transmiți mai departe, în formele lui autentice, folclorul coregrafic românesc. Acum putem să facem acest lucru împletind studiile teoretice muzicale, cu cele ale coregrafiei și ale dansului popular. Ne vom axa, desigur, și pe practică, însă e bine de subliniat că vor interveni mai multe tipuri de cunoștințe pe care le vom preda. (...) Pentru a obține această diplomă nu e suficient doar să urci pe scenă și să dansezi. Ca viitor instructor, coregraf trebuie să ai și noțiuni teoretice pe care să le stăpânești. Vom face dansuri din toate zonele țării”, ne-a explicat Rodica Boieru, precizând de asemenea că la aceste cursuri sunt așteptați atât copii și tineri neavizați, care doresc doar să învețe, cât și cei care vor să facă performanță.
Cât despre importanța cunoașterii dansurilor populare, coregrafa Rodica Boieru ne-a spus: „Dansul popular și în general folclorul, reprezintă identitatea neamului nostru. Este o valoare ce face parte din cultura românească și cu care ne identificăm. Dacă dispare asta, înseamnă că dispărem și noi ca neam”.
Cursul ar putea fi subvenționat de Primăriile din zona Buzaielor
Acreditarea nu vine totuși fără câteva sacrificii, care de această dată nu sunt doar fizice și psihice, prin participarea la activitățile de curs, ci sunt și financiare. Înscrierea costă 65 de lei, iar cursurile ajung la 300 de lei de persoană pe an.
La un calcul simplu, prețul nu este mare, fiind de fapt un leu pe zi timp de un an, însă, cu toate acestea, ar putea fi familii care nu își pot permite o astfel de cheltuială.
Tocmai de aceea, coordonatorii cursului vin cu o veste bună și anume posibilitatea finanțării cursurilor de către Primăriile și Consiliile Locale, lucru care se întâmplă deja în alte localități din județ (Brețcu, Zagon, Brateș).
„După ce aflăm exact numărul de participanți, o să discutăm cu fiecare din cele trei primării din zonă, Sita Buzăului, Barcani și Întorsura Buzăului. Discuții informale am avut cu conducătorii primelor două primării menționate și au fost de acord să subvenționeze parțial sau total programul, însă concret vom discuta doar după ce avem clar numărul de participanți. Cert este că există o posibilitate importantă ca acest lucru să se întâmple”, ne-a spus Daniel Neagoe.
Ce recomandă dansatorii cu experiență tinerilor din zona Buzaielor
Zeci, chiar sute de tineri din zona Buzaielor au trecut prin „mâinile” celor doi dansatori-coregrafi, Rodica Boieru și Daniel Neagoe și toți au învățat să iubească tradițiile și dansul popular după această experiență. Întrebați despre beneficiile pe care dansul popular l-a adus în viețile lor, aceștia ne-au oferit răspunsuri emoționante de-a dreptul.
„Recomand tuturor să se înscrie! Este un mod plăcut de a-ți petrece timpul liber, este o terapie, un mod de a te relaxa. Pe lângă asta, la nunți sau alte chefuri nu mai stai la masă să îi privești pe ceilalți cum dansează, ci te implici pentru că deja cunoști dansurile locale, dar și din celelalte zone ale țării”, ne-a spus Anamaria Popica, membră de bază în Ansamblul folcloric „Brâulețul”, coordonat tot de cei doi profesori, Daniel Neagoe și Rodica Boieru. Tânăra dansatoare ne-a mai pus în vedere faptul că nu grupul de dansuri ajunge cu timpul să fie mai mult decât o formație, ci o adevărată familie. „Pentru mine formația de dansuri este a doua familie. Aici s-au întemeiat prietenii de nedespărțit sau chiar familii, în adevăratul sens al cuvântului. În același timp se poate face chiar și performanță în domeniul folclorului”.
„Dansez în cadrul Ansamblului Folcloric „Brâulețul” de mai bine de 10 ani. Nici nu am realizat cât de repede au trecut acești ani. Parcă mai ieri mă reîntâlneam cu o parte din colegii de la grădiniță. Nu știam atunci că împreună cu alți tineri de vârsta mea aveam să devenim o familie mare numită „Brâulețul”. Faptul că dansez și fac parte dintr-un grup m-a dezvoltat ca persoană. M-a făcut să devin o persoana dezinvoltă și deschisă. Mă exteriorizez ușor și comunic mult mai bine. Recomand tuturor să învețe să danseze. Cred că doar așa scapi în totalitate de stres și te relaxezi în adevăratul sens al cuvântului”, ne-a spus un alt membru al celebrului ansamblul folcloric din Sita Buzăului, „Brâulețul”, George Carabulea.
Autoritățile locale din zona Buzaielor, dar și cele județene par să aibă în vedere extinderea cursurilor acreditate și spre alte domenii culturale, atât din folclor, dar nu numai, însă acest lucru se va decide în funcție de cum se vor derula în următorii ani cursurile de dans popular și cum vor fi acestea primite la nivelul comunității.
Înscrierile la cursul de dans popular se pot face la numărul de telefon +40745163263 ( la coordonatorul Daniel Neagoe), până în 25 octombrie.