STIREA ZILEI 4 noiembrie 2020

Povestea lui „zero cazuri din zero teste”, marcă a județului Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 1564 vizualizări

Autoritățile spun că incidența la nivel de județ nu ar fi influențată de faptul că laboratoarele de testare COVID din județ nu au program și duminica 

România și-a întors luni privirea spre județul Covasna, mirată și întrebătoare, când aici au fost raportate zero cazuri de COVID-19, în vreme ce bilanțul național arăta 4.041 de noi îmbolnăviri, din 10.566 de teste prelucrate în ultimele 24 de ore. Autoritățile confirmă: din moment ce aici duminică nu s-a prelucrat niciun test, de unde bolnavi? Nu că ei n-ar exista. Totuși, acest lucru nu ar influența incidența la nivel județean, spun aceleași autorități, pentru că în cele trei laboratoare din județ se testează la capacitate maximă în timpul săptămânii, 6 zile din 7 și când e nevoie, și duminica. Și, se pare, nu aceasta e marea problemă, că nu se prelucrează teste duminicile, ci sunt multe alte aspecte care ar trebui să dea de gândit, cum ar fi, printre altele, metodologia. 

Directorul DSP Covasna, instituție de la care a pornit luni seara un articol pe Republica.ro, numit „EXCLUSIV. De ce Covasna raportează în ultimele zile de luni zero cazuri noi de COVID-19? Răspunsul aiuritor primit de la DSP: Noi duminică nu facem testări, sfârșitul de săptămână s-a încheiat cu sâmbătă!”, a afirmat și pentru Observatorul de Covasna că într-adevăr de regulă duminica nu se lucrează în laboratoarele echipate cu aparate Real Time PCR din județ. Mai sunt excepții, dar doar atunci când sunt cazuri foarte, dar foarte urgente. 

„Duminică laboratoarele n-au lucrat. De regulă, în nicio duminică. (...) Majoritatea testelor se fac în timpul săptămânii. Deci testele se fac. Cine are nevoie de recoltare, se recoltează. (...) De aia au fost raportate zero cazuri, pentru că nu s-au făcut teste, evident că atunci s-a raportat zero”, ne-a spus marți Ágoston László. 

Ședință de lucru la nivel județean 

Se pare că subiectul lipsei de testări în ziua de duminică a fost abordat la o ședință organizată marți la nivelul Prefecturii/ Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Covasna, după cum ne-a spus prefectul Iulian Todor. Tot acesta a precizat că, din informațiile pe care le-a obținut în acest context, pe 1 noiembrie nu s-a lucrat pentru că nu au fost solicitări.  

Am avut o ședință de lucru, în care am discutat cu domnul director al DSP și dumnealui ne-a menționat că nu au fost solicitări pentru aceste testări în ziua de duminică și ca urmare a acestui fapt sunt zero teste. Solicitările dumnealor sunt primite de la medicii de familie, cei care iau legătura în linie directă cu pacienții simptomatici. Oricum, din analiza pe care am avut-o noi astăzi, s-a dispus de așa manieră să fie organizate activitățile la nivelul DSP și respectiv a UPU (Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean), încât să nu se pună problema ca în eventualitatea unor solicitări să se efectueze aceste teste și în zilele de duminică”, ne-a spus prefectul, adăugând că principala responsabilitate va trebui să o poarte laboratorul Spitalului Județean, pentru că la cele din mediul privat nu se pot impune autoritățile.  

Nu putem da dispoziții acestor laboratoare private să lucreze duminica. Dar pentru cazurile speciale în care există solicitările de urgență din partea epidemiologilor și a medicilor de familie, există laboratorul de la nivelul Spitalului Județean de Urgență, care trebuie să funcționeze. (...) Eu am cerut domnului director al DSP să insiste pentru ca aceste activități să se desfășoare în flux continuu”, a spus prefectul Iulian Todor. 

Posturi blocate, oameni puțini și obosiți 

Pe de altă parte, managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Covasna, András-Nagy Róbert a spus că și la nivelul laboratorului de aici în ziua de duminică este închis. Și asta pentru că personalul angajat, care este limitat ca număr, are nevoie de măcar o zi liberă pe săptămână, dar și că din motive de ordin financiar, respectiv pentru că posturile sunt blocate, nu se pot face angajări suplimentare. 

Spitalul are un program de funcționare al laboratorului de 6 zile din 7, perioadă în care efectuăm testele potrivit metodologiei, adică recoltate în centrul nostru de recoltare, efectuăm testele pentru pacienții care sunt internați și care se internează, efectuăm testările pentru personalul propriu, în măsura în care este nevoie. (...) Sunt și niște limitări: unu, financiare, doi de personal. Motiv pentru care nu putem să creștem programul de funcționare al laboratorului. Gândiți-vă că laboratoarele, încă de la începutul pandemiei, haideți să nu calculăm din februarie, dar din aprilie, majoritatea lucrează la foc continuu. Este și o uzură a personalului, este și o oboseală, de care trebuie să discutăm”, ne-a spus András-Nagy Róbert. 

„Noi nu lucrăm duminica din iunie. Am lucrat în primul val și duminica, dar din iunie nu mai lucrăm. Atât avem capacitatea umană. Ne trebuie o zi liberă. Nu am fost în concediu, nici nu o să fim”, a confirmat și șeful laboratorului clinicii ProVitam, dr. Fejér Szilárd. 

Epidemia nu e ținută sub control 

Tot acesta afirmă că, într-adevăr, este nevoie de mărirea capacității de testare, nu doar în județul nostru, dar și că principala problemă nu pleacă de la aceste laboratoare. 

Noi dăm rezultatele în 24 de ore. Multe laboratoare nu au această capacitate. Asta e mai periculos din punct de vedere epidemiologic. (...) Știm foarte bine că ar trebui să testăm, probabil de patru ori mai mult la nivel de județ, să ținem epidemia sub control. Momentan nu e ținută sub control, nici aici, nici în alte județe. E nevoie de mai multă testare. Dar și dacă noi am avea capacitate dublă sau triplă, oricum până când DSP nu are capacitatea umană să preia mai multe probe, e degeaba”, a mai spus dr. Fejér Szilárd. 

Metodologia de testare este depășită 

Și managerul SJU Covasna spune că, în opinia lui, în definitiv marea problemă nu este aceea că nu se lucrează duminica, ci metodologia INSP după care se efectuează testările este depășită. Acesta spune că ar trebui să se testeze regulat anumite categorii de persoane care prezintă risc mai mare de infectare și de răspândire a noului coronavirus: medici de familie, vânzători, profesori, angajați de la DSP, de la Ambulanță, de la ISU, jandarmi, polițiști și așa mai departe. 

Cred că la metodologia de testare a INSP-ului pot fi incluse și alte categorii de risc, de profesii care pot crește numărul de teste în timpul săptămânii și cu un rezultat vizibil mult mai mare în identificarea persoanelor infectate sau posibilelor focare, în timpul săptămânii, fără a fi necesar să se efectueze teste duminica. Consecința, efectul ar fi mult mai mare decât dacă am testa 30 de urgențe, să zicem, duminica. (...) Clar trebuie crescută capacitatea sau numărul de teste, dar trebuie crescută pe bază de raționamente epidemiologice, în sensul de a crește baza de testare, adică persoanele care trebuie testate sau supuse testării, respectiv identificate acele puncte de risc de transmitere a virusului și făcute testări repetitive în zonele de lucru respective”, a punctat András-Nagy Róbert. 

Zeroul de duminică nu influențează incidența 

Toți cei cu care am discutat marți subiectul lipsei de testări de duminică și lipsa de cazuri raportate lunea în județul Covasna au susținut că acest fapt nu influențează incidența calculată la nivel de județ. Motivul: se lucrează mai mult în timpul săptămânii, astfel încât să se testeze suficient, spun ei. 

„La incidență nu are influență pentru că facem același număr de teste. Că nu le facem în 7 zile, ci în 6 e o chestie, dar testele se iau (n.red. se fac recoltări)”, a spus Ágoston László.

Nu influențează indicatorii raportați la nivel de județ. Nu au cum să influențeze. Orice test este prelucrat. Întârzierea, poate duce, eventual, la infectarea unui caz în plus, dar oricum, în momentul în care s-a solicitat de la un caz prelevarea de test, acesta este în ancheta epidemiologică și acolo s-au stabilit măsuri de carantină și izolarea contacților”, a spus și prefectul. 

Incidența se reglează în timp. Este o continuitate”, a spus managerul spitalului, care a punctat de asemenea că volumul mare de lucru din timpul săptămânii compensează ziua liberă, cu perioade în care se prelucrează până la 170 de teste pe zi. 

Oricum, spune acesta, dacă se face o comparație între numărul de teste efectuate săptămânal în județul Covasna comparativ cu alte județe, raportat la populație, situația nu mai arată așa dramatic la noi. 

Faptul că sunt trei laboratoare în județ și niciunul nu lucrează duminica, asta poate să subestimeze ușor numărul de cazuri. Dar oricum, capacitatea laboratoarelor e aproape la maxim. Ideea e că, deși nu lucrăm duminica, probele care fi colectate duminică, ar fi prelucrate luni. Oricum, ceea ce contează e efectiv media pe cele 7 zile. Dacă o zi se testează mai puțin, în ziua următoare se testează mai mult. Asta e normal”, a spus, la rândul său, Fejér Szilárd de la ProVitam. 

Capacitate de testare suficientă? 

Prefectul județului Covasna, Iulian Todor, spunea săptămâna trecută, într-un interviu pentru Observatorul de Covasna, că la nivelul județului Covasna, capacitatea de testare este suficientă, ba chiar că aici sunt prelucrate probe aduse din alte județe. 

„Capacitatea de testare la nivelul județului Covasna cred că este corespunzătoare situației actuale și poate face față unui număr și mai mare de teste COVID-19, în condițiile în care în prezent se poate răspunde și solicitărilor din alte județe”, spunea acesta. 

Publicația G4Media arăta într-un articol publicat pe 1 noiembrie că „la nivel național au fost raportate sâmbătă în total 36.181 teste. Dintre acestea, 12.723 au fost efectuate în București (în Capitală fiind prelucrate și teste din alte județe, n.red.), în timp ce șase județe au efectuat sub 100 de teste: Giurgiu – 94, Prahova – 85, Brăila – 70, Dâmbovița – 40. Județul Călărași a efectuat doar 8 teste în ultima zi, iar Ialomița 9 teste”. 

O medie generală arată că la nivelul județului, în afară de zilele de luni, când se raportează puține teste spre deloc, sunt prelucrate cam 200 de teste zilnic, iar săptămânal aproximativ 1.000. În săptămâna 26 octombrie – 1 noiembrie, în laboratoarele din județ s-au prelucrat 1.196 de teste, dintre care 383 de cazuri au fost pozitive. Cu o săptămână în urmă, 19 – 25 octombrie, numărul testelor prelucrate, potrivit raportării Prefecturii, a fost de 1.391, dintre care 248 pozitive. În perioada 12 – 18 octombrie au fost 1.120 de teste și 236 de cazuri pozitive, în 5 – 11 octombrie,  932 de teste, cu 157 de pozitivi, iar în 28 septembrie – 4 octombrie – 1.057 de teste și 138 de pozitivi. De la începutul epidemiei, în județul Covasna s-au prelucrat 24.374 de teste. Cazuri pozitive depistate în total sunt 2.354, cu precizarea că în numărul de teste sunt și repetări. 

Raportarea de marți, 3 noiembrie, arată că în ultimele 24 de ore, la nivelul județului Covasna s-au prelucrat 254 de teste. Dintre acestea, 21 au fost pozitive. Recordul a fost înregistrat pe 1 noiembrie, când din 211 teste, 112 au fost pozitive. 

Dincolo de capacitatea autorităților de a ține sub control epidemia, mai puternică este, poate, chiar puterea cetățenilor de a respecta măsurile atât de des repetate, dar se pare insuficient: portul măștii, spălatul mâinilor, păstrarea distanței și evitarea aglomerației. În rest, sănătate! 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.