STIREA ZILEI 27 septembrie 2021

Povestea lui Nicolae, care, la doar 7 ani, luptă pentru propria-i viață

de Iulia Drăghici - Taraș | 2789 vizualizări

Tratamentul împotriva cancerului dă rezultate, însă drumul spre recuperarea completă este încă lung și costisitor 

Când alți copii intră în comunitate și încep să privească viața în ochi, el, la numai 7 ani, se luptă cu boala secolului. Povestea lui Nicolae Todor, elev la Școala Gimnazială din Zăbrătău – Sita Buzăului, este cea a unui curajos, care, după ce aproape că a învins, mai are nevoie doar de puțin sprijin din partea oamenilor de bine. 

Probabil că nici în cele mai negre coșmaruri nu și-ar fi imaginat familia micuțului Nicolae că o durere la picioare, care în primă fază ar putea părea inofensivă, și o umflătură la burtă, pot să vină cu un diagnostic atât de crunt: cancer al sistemului limfatic, numit limfomul non-Hodgkin. Cu alte cuvinte, ne-a explicat mama lui, Adina, este vorba despre cancer la ficat, malign. 

Totul a început în luna mai, când din cauza acestor dureri la picioare, copilul a fost dus de părinți la Spitalul din Întorsura Buzăului, de acolo a fost direcționat la Spitalul de Copii din Brașov. Câteva analize, printre care și o biopsie de la ficat, au adus acest diagnostic.  

Suntem la a patra ședință de citostatice. Prima a fost foarte, foarte grea. Am început în iunie. (...) De la chirurgie ne-au spus că s-a declanșat pe bază de stres. Școala online l-a terminat. Îi era groază să se trezească dimineața la 8 să intre online. Era un chin pentru el. Dar nu ne-am dat seama. Nu aveam de unde. Și boala e genetică. Chiar dacă nu se declanșa acum la 7 ani, poate se declanșa la 20, 40 ori la 70 de ani”, ne-a spus Adina Todor, mama lui Nicolae. 

Tot aceasta ne-a explicat și că reacția la chimioterapie a fost una puternică. S-a manifestat prin complicații neurologice, din cauza unor convulsii, provocate de o febră puternică și imunitate scăzută. 

După convulsii nu mai mișca partea dreaptă. Și încet, încet, am descoperit că nu a fost foarte grav. La a doua tură de citostatice și-a revenit un pic. (...) Acum e bine. Citostaticele din prima tură au fost foarte puternice. S-au retras 75% din ganglionii care erau pe ficat și pe splină. Erau destul de mari, dar deja după prima tură de citostatice, s-au retras 75%. Merge tratamentul bine”, ne-a mai împărtășit mama lui Nicolae.  

Așa că acum, pe lângă chimioterapie, urmează și un tratament neurologic. Ultima tură de citostatice este programată pentru luna octombrie. Pe lângă acestea, se mai adaugă și vitamine. Toate, plus drumurile la spital și alte cheltuieli, costă. Mai ales că boala trebuie urmărită cel puțin cinci ani. 

Suferința nu ține cont de vârstă, de condiție socială, de personalitate. Poate aceasta este cea mai cruntă lecție care îi este predată familiei Todor, în frunte cu micuțul luptător Nicolae și nouă, comunității din jur. Însă cu ajutorul oamenilor de bine și cu fiecare bănuț de care e nevoie să treacă prin tratamente și spital, există speranță. 

Cei care vor să contribuie la a înteți această speranță, pot să facă donații în contul: RO60RNCB0126099492720001. Cont în RON, deschis la BCR, pe numele Todor Adina Gheorghița. 

Sursa foto: Facebook/Crina Florentina

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.