STIREA ZILEI 7 septembrie 2017

Ponton flotant pentru pietoni și bicicliști peste râul Olt?

de Covasna Media | 2921 vizualizări

Ideea concretă și inovativă, venită de la o asociație civilă, nu pare să fie, totuși, pe placul autorităților din Sfântu Gheorghe

Asociația cetățenească „Civil Hang” din Sfântu Gheorghe propune Primăriei din reședința de județ o soluție care să aducă o rezolvare rapidă a problemei pe care o constituie podul pietonal de peste râul Olt. Este vorba despre un ponton plutitor ancorat pe malurile râului. Autoritățile, însă, nu consideră ideea ca fiind potrivită.

După ce au făcut tot ce le-a stat în putință să determine autoritățile să reconsidere modificarea sensurilor unice din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, printr-o inițiativă civică unică în istoria județului, acum, membrii asociației civile „Vocea Comunității” (Civil Hang) vin cu o nouă propunere pentru ca autoritățile locale din Sfântu Gheorghe să facă viața cetățenilor ceva mai ușoară.

Este vorba despre achiziționarea unui ponton flotant care să fie amplasat peste râul Olt, în zona actualului pod pietonal, care este sub orice critică, gata oricând să cadă și să pună în pericol viața celor care îl traversează.

Văzând că autoritățile nu au înaintat deloc cu acţiunea de reabilitare a podului existent, pentru care cetățenii au făcut solicitări încă de cu ani în urmă, membrii asociației civile au căutat și soluția care ar putea nu doar să facă accesul oamenilor care traversează râul Olt spre grădinile și zonele de la ieșirea din oraș la fel de rapid, dar și să le ofere siguranța că nu vor cădea în apă.

Pentru idee, reprezentații asociației s-au inspirat dintr-un model al autorităților din Oradea, unde s-a cumpărat și implementat un astfel de pod plutitor, ca soluție până când podul mare, de beton, a putut fi construit în totalitate.

„Este o soluție provizorie. Poate când vine gheața sau apa mai mare va trebui ridicat. Nu e o soluție finală. Dar pentru câțiva ani, ca oamenii să poată să treacă în siguranță, comparativ cu ce este acum, cred că merită. Mai ales că se poate amplasa în două, trei săptămâni. Nu mai vrem să auzim explicații de la autorități, ci să vină cu o soluție, chiar să facă ceva. Nu noi suntem plătiți pentru acest lucru. Altă variantă este să strângem noi banii și să facem noi podul. Dar atunci nu mai știu de ce sunt acei oameni angajați la Primărie”, ne-au spus reprezentanții Civil Hang.

Membrii organizației civile au cerut până și oferte de preț de la două firme care se ocupă de astfel de proiecte. Astfel, au aflat că pontonul plutitor peste râul Olt, de 2,5 metri pe 20 de metri, cu balustradă și montare, ar costa între 5.000 și 14.000 de euro, o investiție nu prea impresionantă pentru bugetul municipiului.

Toate informațiile au fost transmise și reprezentanților Primăriei, însă „Civil Hang” nu a primit niciun răspuns.

Autoritățile nu consideră ideea una potrivită, dar vor să construiască un nou pod pietonal

E clar totuși că ideea pontonului plutitor a ajuns la responsabilii pentru reabilitarea podului existent, pentru că, întrebați despre aceasta, cunoșteau speța.

Însă, potrivit viceprimarului Tóth-Birtan Csaba, soluția aceasta nu ar putea fi implementată din cel puțin două motive. În primul rând, spune acesta, râul Olt e o apă curgătoare care își schimbă debitul, iar podul ar putea fi inundat destul de ușor. În al doilea rând, cele două maluri ale râului nu sunt  pregătite să ușureze accesul cetățenilor, mai ales cu bicicleta.

„Nu cred că soluția pontonului este una bună. Nu văd cum ar putea. Acolo, pe râul Olt, este un dig. Podul vechi trece peste dig. Cum se va coborî până la ponton? Cum va fi dacă e viitură pe Olt? (...) Podul existent este un pod distrus care, bineînțeles, poate fi periculos, dar într-o oră, abia dacă trece un biciclist sau câțiva pietoni”, a spus viceprimarul, completând că ideea unui nou pod există, dar încă nu s-au găsit modalitățile de a fi implementată.

„Cu siguranță, vrem să facem un pod pietonal și pentru bicicliști. El este inclus în planul proiectului de mobilitate. Va trebui să depunem, până la sfârșitul anului viitor, un proiect. Până atunci, vom avea grijă să construim un pod nou. Dar să punem un ponton, acum, nu este o prioritate pentru acest oraș”, mai precizat Tóth-Birtan Csaba.

Podul nimănui

O altă explicație pentru care lucrările de reabilitare ale podului nu au început este aceea că, deși inițial se credea că respectiva construcție, care pare mai degrabă o improvizație, este în proprietatea unei firme care are terenuri în zonă, după câteva cercetări s-a dovedit că nu este.

„Podul nu este al municipiului. De fapt, nu e al nimănui. (...) Am crezut că este în proprietatea IMASA, dar, discutând cu dânșii, nu am găsit nicio urmă în contabilitate despre fostul pod sau elementele sale. Cel mai probabil va trebui să mergem pe ideea construirii unui nou pod. Încă nu știu cum trebuie făcut acest lucru. Nu știm următorul pas. Nu vrem să renunțăm la idee, dar încă nu știm ce vom face în continuare”, este răspunsul viceprimarului.

Așadar, deocamdată, problema nu pare aibă rezolvare, oricât de mult sau de puțin și-ar dori autoritățile locale și cetățenii. Cert este, însă, că va mai trece multă apă pe râul Olt, până când un nou pod pietonal va fi inaugurat.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.