STIREA ZILEI 9 ianuarie 2018

Pisici salvate dintr-o „garsonieră a morții”

de Iulia Drăghici - Taraș | 2065 vizualizări

Acțiunea s-a petrecut la Sfântu Gheorghe la sfârșitul lui 2017; proprietara nu a fost găsită nici după mai bine de o săptămână

Timp de cel puțin trei săptămâni, două pisici au fost închise și abandonate într-o garsonieră din Sfântu Gheorghe, fără apă, mâncare sau căldură. Animalele găsite aproape moarte au fost salvate de o echipă a unei asociații de protecția animalelor din oraș, sprijinită de pompierii covăsneni și de polițiștii locali.  

Flămânde, însetate, cu răni la ochi și nedeparazitate - așa au fost găsite două pisici, lăsate de izbeliște de proprietara unei locuințe din strada Lázár Mihály din Sfântu Gheorghe. La sesizarea unor vecini, reprezentanții asociației de protecția animalelor „AMY” au anunțat autoritățile, alături de care au scos animalele din spațiul definit de salvatori drept un adevărat „iad”.

Fără curent electric sau apă, casa arată, potrivit unor imagini publicate pe o rețea de socializare și potrivit descrierilor reprezentanților asociației, ca după un război. Acțiunea de salvare a pisicilor avut loc în 29 decembrie 2017, însă nici până acum proprietara nu a fost găsită pentru a fi informată despre situație sau pentru a fi trasă la răspundere, conform legii.

„Am fost sesizați de vecini că de două săptămâni proprietara este de negăsit și ușa apartamentului este închisă. Noi am mai așteptat încă o săptămână, dar colegii mei s-au dus între timp să mai verifice. Am sesizat și poliția locală. Și aceștia au încercat să găsească proprietara. Pe 29 decembrie ne-am dus acolo, am chemat pompierii, poliția locală și am spart ușa și am găsit pisicile, care abia mai trăiau. Am crezut că proprietara era înăuntru, dar nu era. În schimb, am găsit acolo un focar greu de imaginat. Nu e curent și nici apă. Am făcut cunoscut acest fapt ca să vadă lumea ce se întâmplă chiar în jurul nostru”, a declarat pentru „Observatorul de Covasna”, președintele asociației „AMY”, Pora Kinga.

Mieunatul pisicilor i-a determinat pe vecini să sune la 112

Speriați că proprietara ar putea fi fără conștiență sau suflare în garsonieră, vecinii și reprezentanții „AMY” au alertat pompierii prin 112, însă după ce s-a pătruns în locuință, s-a constatat că femeia nu era de găsit.

„Pe 29 decembrie, în jurul orei 15:00, am fost anunțați printr-un apel la 112 de către un locatar al unei locuințe de pe strada Lázár Mihály că o vecină nu mai răspunde de mai multe săptămâni la ușă și se aude doar un mieunat pe pisici. Un echipaj de la noi s-a deplasat la fața locului, a deblocat ușa apartamentului și a pătruns. Colegii mei au constatat că erau doar două pisici în interior, deci nu era nici o victimă umană”, ne-a spus purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihai Viteazul” al județului Covasna, Marius Tolvaj.

Proprietara, bănuită că ar avea probleme psihice

Proprietara locuinței, care nu a fost depistată nici acum pe raza municipiului Sfântu Gheorghe de către polițiștii locali, este cunoscută de autorități, fiind de asemenea bănuită că ar suferi de probleme psihice.

„Nu sunt noutăți deocamdată. Din câte știm noi, doamna respectivă, proprietara locuinței, are probleme psihice. La noi a venit o doamnă care ne-a solicitat ca dacă o vedem pe femeie în oraș, să o identificăm, să o ducem acasă pentru a încerca să scoată pisicile. (...) Știm că respectiva femeie umblă prin tot județul. O mai vedem, după aceea dispare o perioadă. (...) Alte informații nu am”, ne-a declarat șeful Poliției Locale din Sfântu Gheorghe, Hadnagy István.

Acesta ne-a mai precizat că în cazul în care femeia va fi văzută de polițiști, membri asociației „AMY” vor fi contactați și că împreună vor merge la fața locului pentru a se stabili dacă proprietara poate fi trasă la răspundere conform legii. „Ar putea să fie trasă la răspundere, dar trebuie prima dată să vedem situația. Există legislația protecției animalelor care zice că nu poți să le lași fără hrană, apă sau adăpost adecvat, dar înainte trebuie să vedem exact ce s-a întâmplat, că altfel nu putem să luăm măsuri”, a mai completat Hadnagy István.

Ce riscă femeia dacă va fi găsită și se va dovedi că este vinovată

Legea 205/2004 privind protecția animalelor prevede o serie de reguli de care deținătorii ar trebui să țină cont, precum și sancțiuni dacă acestea nu sunt respectate.

„Deținătorii de animale au obligația de a asigura acestora, în funcție de nevoile etologice, specie, rasă, sex, vârstă și categorie de producție, următoarele:  a) un adăpost corespunzător; b) hrană și apă suficiente; c) posibilitatea de mișcare suficientă; d) îngrijire și atenție; e) asistență medicală”, arată articolul 5 al legii anterior menționate.

Nerespectarea acestor prevederi legale se consideră contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 3.000 de lei, notează aceeași lege.

Reprezentanții asociației pentru protecția animalelor din Sfântu Gheorghe nu sunt prea încrezători când vine vorba de aplicarea acestei legi, însă se declară mulțumiți că au salvat două vieți.

Pisicile sunt pregătite să fie adoptate

După ce au fost salvate, pisicile, o femelă în vârstă de peste un an și un mascul de aproape o jumătate de an, au fost duse la veterinar, unde au fost văzute de un medic și puse sub tratament. Femela a fost chiar și sterilizată.

Acum, cele două animăluțe și-au revenit și mai mult ca sigur nu vor fi lăsate să se întoarcă în garsoniera care aproape le-a adus sfârșitul.

„Pisicile sunt bine. Și-au revenit. Mare lucru n-au avut, așa că a fost tratabil în câteva zile. Și-au revenit foarte repede. Problema a fost că nu au fost deparazitate, micuțului îi erau infectați ochii și erau flămânde. Acum sunt bine și așteptăm să găsim oameni care vor să le adopte”, ne-a mai spus Pora Kinga.

Cei care doresc să primească în căminul lor aceste suflete nevinovate îi pot contacta prin intermediul Facebook pe reprezentanții „AMY” prin pagina: „Asociatia pentru caini fara stapan  AMY”.

Sursă foto: Facebook, Asociația pentru câini fără stăpâni AMY

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.