ACTUALITATE 7 martie 2023

Peste 20 de kilograme de medicamente expirate, colectate în doar două luni la o farmacie din Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 1491 vizualizări

Următoarea acțiune va avea loc pe 30 martie 

La farmacia Medicom din Sfântu Gheorghe, în ultima zi de joi a fiecărei luni, se colectează medicamente expirate. În primele două luni ale anului, s-au strâns peste 20 de kilograme. Unitatea are contract cu o firmă care colectează deșeuri periculoase, iar următoarea acțiune va avea loc pe 30 martie. 

După colectare, deșeurile sunt predate unei firme specializate pentru a fi neutralizate. Acest lucru este necesar pentru ca medicamentele expirate să fie colectate în condiții de siguranță pentru mediu și să nu ajungă în groapa de gunoi sau în sistemul de canalizare. Cei care vor să aducă medicamente expirate la farmacie trebuie să știe că farmaciștii vor face o copie după actul de identitate și vor nota cantitatea predată. 

„În ianuarie și februarie am colectat vreo 20-30 de kilograme. A fost multă lume, pentru că mulți au aflat de această posibilitate. Au fost și în alte zile să întrebe, însă noi putem să primim doar în ultima zi de joi din lună, pentru că atunci putem să ne ocupăm de asta, să punem deșeurile în cutii, să sigilăm și să le punem deoparte, pentru că în celelalte zile sunt mulți oameni în farmacie și nu prea avem timp să le facem pe toate. Pastilele trebuie puse separat, suspensiile separat și tot așa. De asta am ales ultima zi de joi din lună, pentru că e o zi mai lejeră”, ne-a explicat famacista Akácsos-Tartán Hilda.

Aceasta a precizat că pot fi aduse la farmacie orice tip de medicamente al căror termen de valabilitate a expirat. 

„Am avut o pacientă care a adus 15 kilograme anul trecut, adică trei saci de medicamente expirate. De obicei, când moare un pacient, atunci lumea ține acasă medicamentele până expiră și după aceea le aduce înapoi. Orice medicament se poate aduce, indiferent dacă e vorba de pastile sau de siropuri. Am primit și ace injectabile”, ne-a mai spus farmacista. 

Următoarea acțiune de colectare va avea loc, așadar, pe 30 martie, la farmacia Medicom de pe strada Bánki Donát nr. 5.

Reprezentanții companiei de salubrizare TEGA atrag atenția asupra faptului că, alături de înălbitori, vopsele, pesticide sau lipici, medicamentele expirate fac parte din categoria deșeurilor periculoase și nu trebuie aruncate la gunoi.

Dintre medicamentele care ajung în mediul înconjurător, cele care pot afecta în cea mai mare măsură sănătatea sunt: antibioticele, medicamentele antimicotice, antiparazitare și anticancer, se arată pe site-ul hartareciclarii.ro. Aceeași sursă precizează că expunerea pentru oameni la substanțele chimice din medicamentele ajunse în mediu se face prin apa de băut și prin reziduurile existente în legumele rădăcinoase, legumele cu frunze, pește, lactate și carne.

Sursă foto: Facebook/Farmacia Medicom Gyógyszertár

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.