STIREA ZILEI 22 martie 2018

Perfecțiune la Olimpiada Județeană de Chimie

de Iulia Drăghici - Taraș | 4743 vizualizări

Ionuț Stroia a obținut un nou punctaj istoric la o olimpiadă județeană – 100 de puncte din 100 posibile

Elevul Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, Ionuț Stroia a dovedit încă o dată că este, incontestabil, cel mai bun tânăr chimist din județul Covasna. Liceanul din clasa a XII-a a obținut punctajul maxim, 100 de puncte din 100, la Olimpiada Județeană de Chimie, desfășurată în 17 martie. Acum, acesta se pregătește atât pentru o nouă etapă națională, cât și pentru a deveni un cercetător care va ajuta lumea cu descoperirile sale.

Anul trecut vă făceam cunoștință în paginile ziarului „Observatorul de Covasna”, cât și pe site-ul www.covasnamedia.ro cu elevul întorsurean, originar din satul Lădăuți, Ionuț Stroia care s-a apropiat la trei sutimi de perfecțiune în rezolvarea subiectelor la Olimpiada Județeană de Chimie, cu un punctat de 99,7 din 100, fiind cel mai bun din țară. Între timp, pasiunea, dragostea pentru această materie, munca neobosită, interesul, voința și inteligența l-au adus în fața unui nou record județean și nu doar că se numără printre cei mai buni tineri chimiști din țară, ci a și rezolvat fără nicio greșeală toate subiectele la testarea județeană pentru avansați.

A învățat suplimentar chiar și în vacanța de Crăciun

Dacă reușitele lui Ionuț Stroia din ultimii ani s-ar aduna într-un CV, acesta ar fi de invidiat pentru oricine. Aici s-ar găsi: premiul I la faza județeană de chimie (2016,2017și 2018), cel mai mare punctaj din țară la aceeași olimpiadă(2017), dar și punctajul maxim de anul acesta, premiu special la naționala de chimie din 2016 și mențiune la naționala din 2017. Sună bine, dar nu trebuie pierdut din vedere nicio clipă că rezultatele au fost obținute datorită muncii neobosite și ambiției de neclintit de care tânărul dă dovadă. Nici măcar în vacanțe acesta nu se desparte de materia lui preferată, pe care o „devorează” cu o pasiune nestăvilită.

„Anul acesta programa pentru olimpiadă este cu totul diferită de cea din anii trecuți. Dacă in clasa a X-a şi a XI-a am învățat chimie organică, anul acesta a trebuit să studiez chimie fizica, chimie analitică şi chimie anorganică. M-am apucat de învățat încă de la începutul anului şcolar, fiindcă a trebuit să înțeleg noțiuni destul de grele. Problemele pe care nu reuşeam să le rezolv, le lăsam de-o parte câteva zile, timp în care citeam teoria, iar apoi le reluam până reuşeam să le rezolv şi să le înțeleg. Chimia nu se învață în câteva luni, ea se învață în ani de zile, fiindcă tot timpul apar noțiuni noi. Aceasta este o ştiință exactă care necesită multă pasiune pentru a o înțelege. Astfel, pentru mine, nu a existat zi în care să nu studiez la chimie, chiar şi în zilele libere de Crăciun câteva ore pe zi învățam. În ultimul timp dedic aproximativ 5 ore pe zi chimiei, poate chiar mai mult când am timp. (...) Eu învăț ceea ce-mi place! Anul acesta m-am axat mai mult pe învățatul la chimie, matematică, biologie, iar la celelalte materii am studiat pentru cultură generală neintrând în amănunte”, a declarat miercuri, pentru „Observatorul de Covasna”, elevul Ionuț Stroia.

Rezultatul de 100 de puncte din 100 nu a venit ca o surpriză pentru tânărul chimist, care spune că la ieșirea de la examen, după ce a văzut baremul de corectare a știut că va avea parte de o notă foarte bună.

„În momentul în care am ieşit de la olimpiadă mă gândeam că o să obțin un rezultat bun, iar după ce am văzut şi baremul eram sigur că am rezolvat corect problemele din subiect. (...) Sigur că mă bucur foarte mult că am reuşit să-mi depăşesc punctajul de anul trecut. În fiecare an de când particip la această olimpiadă rezultatele au crescut, acest lucru demonstrându-mi că munca mea dă roade. (...) Eu mă consider un adolescent care ştie ceea ce vrea să facă în această viață şi care munceşte pentru visul său. Sigur că pentru a putea să învățăm atâtea noțiuni avem nevoie şi de capacitate, de o minte ascuțită şi o gândire limpede, dar important este să avem și voință pentru a realiza lucruri frumoase şi demne de apreciat”, mai spune Ionuț Stroia.

Realizările liceanului întorsurean nu se opresc aici, ci lista, care este lungă, continuă astfel: „Anul acesta am participat la încă două competiții şcolare județene (o olimpiadă şi un concurs). Genetica moleculară și cea umană mă fascinează şi pentru aceasta mi-am încercat norocul, în data de 3 martie, şi la olimpiada județeană de biologie unde am fost clasat pe locul II. După materia elementelor chimice, matematica este cea de-a doua disciplină iubită de mine. Astfel după 3 ani în care am participat la Concursul de Matematică „Adolf Haimovici” anul acesta am reuşit calificarea la etapa națională a acestui concurs. La etapa județeană, desfăşurată în data de 10 martie am reușit să obțin, spre fericirea mea, 25.5 puncte din 28 posibile”, ne-a mai spus tânărul covăsnean.   

În clasa a XII-a a ajuns la nivelul unui student bun în anii II sau III de facultate

Cea care i-a călăuzit pașii înspre aceste rezultate și care i-a insuflat pasiunea pentru chimie, dar și pentru științele exacte în general, este profesoara de chimie a Liceului „Mircea Eliade”, Doina Pătrunjel. Aceasta s-a declarat, cum altfel, foarte mândră de rezultatele elevului său.

Eu cred că acumulările cantitative din procesul de învățare au generat saltul calitativ din acest an. Ionuț se pregătește de 4 ani pentru performanță, în fiecare zi. Nivelul la care a ajuns este cel al unui student bun din anul 2-3 de facultate. El e conștient de menirea lui și, fiecare minut în care nu învață îl consideră irosit! Începând din vara trecută studiază cursuri universitare tradiționale ( din biblioteca mea personală) și actuale, demonstrează toate legile care guvernează aceasta știință și pe care le consideră aplicații matematice provocatoare. Trăiește pentru a învăța lucruri noi și pentru a înțelege impactul lor asupra vieții oamenilor. Ce aș putea să îi mai doresc lui Ionuț? Un premiu la națională și participare la olimpiada internațională! Mi-e greu sa descriu bucuria pe care am simțit-o atunci când Ionuț a obținut punctajul maxim la olimpiada județeană! Ce cadou de pensionare aș putea să îmi mai doresc?”, spune profesoara de chimie a lui Ionuț Stroia, Doina Pătrunjel.

 „Adevărata fericire apare când noi, cu mâinile noastre, cu mintea noastră realizăm ceva frumos”

Cei care îl cunosc îndeaproape știu că tânărul Ioan Stroia este nu doar inteligent, modest și harnic, ci este și hotărât și ambițios și știe exact ce vrea de la această viață. Ghidat probabil de lozinca „dacă visul tău nu te sperie, înseamnă că nu e suficient de mare”, scopul său este încă de pe acum să descopere compuși care să ajute omenirea să evolueze. Și la ce start are în domeniu, acest vis este destul de aproape.

În această viață fiecare om are rostul lui, are datoria de a face ceva ce-i place pentru a contribui la dezvoltarea societății. Trebuie să ne oprim din a alerga după bunurile materiale (bani, maşini, etc.) şi să ne gândim că adevărata fericire apare atunci când vedem că noi, cu mâinile noastre, cu mintea noastră realizăm ceva frumos, indiferent de domeniul în care activăm. Eu am ales să muncesc în domeniul chimiei fiindcă tot timpul apar noțiuni noi, există posibilitatea de a descoperi ceva nou ( o moleculă, o reacție chimică inovatoare şi multe alte lucruri de acest gen). Mă gândesc tot timpul la oamenii care mă înconjoară, la generațiile care o să vină şi care trebuie să aibă unde să se dezvolte şi cu ce să trăiască. Astfel, dorința de a face ca lucrurile să evolueze într-un sens bun mă face să lupt cu toate puterile pentru a reuși să fac tot cea ce mi-am propus. În plus, când văd mulțimea de oameni care mă apreciază pentru ceea ce fac, să știți că eforturile depuse nu sunt în zadar”, ne-a mai spus liceanul întorsurean.

Nu are emoții pentru „examenul maturității”

Să nu uităm și că pe lângă multiplele olimpiade și concursuri, anul acesta Ionuț trebuie să se pregătească și pentru unul dintre cele mai importante examene din viața unui elev, și anume Bacalaureatul. Tânărul spune însă că nu are mari emoții, mai ales că, datorită rezultatelor excepționale la olimpiadă, acesta are deja admiterea la Facultatea de Chimie din Cluj asigurată, așa că a scăpat de o grijă în plus.

„Pentru examenul de bacalaureat nu am mari emoții, fiindcă m-am obișnuit cu examenele. După ce o să termin cu olimpiadele, o să mă apuc serios de învățat şi pentru acest examen”, a precizat acesta.

Savant în țara lui

Reprezentanții Inspectatului Școlar Județean al județului Covasna se declară, la rândul lor, mândri de rezultatele lui Ionuț Stroia și speră ca în drumul său spre a deveni un savat de renume statul să îi fie alături și să îl determine să rămână în țara lui și pe viitor.

„Știu că acest elev a obținut și anul trecut cel mai mare punctaj obținut la olimpiada județeană la nivel național. În acest an, cred că cu cele 100 de puncte iar e în top cu rezultatul cel mai mare din țară. Este un rezultat remarcabil pe care îl obține un elev din județul nostru. (...) Are o perspectivă foarte bună în a deveni un cercetător, un chimist foarte bun sau chiar un savant. Eu cred că un astfel de elev, care e așa de ambițios și îndrăgostit de chimie va deveni un savant după ce își va încheia studiile. Problema noastră ar trebui să fie aceea ca el să fie savant în România și nu în Statele Unite. Asta ar trebuie să facă statul: să creeze condiții pentru ca tinerii să rămână în țară”, a declarat, pentru „Observatorul de Covasna”, inspectorul școlar general Kiss Imre, care a spus că instituția pe care o conduce este mândră de rezultatele tânărului întorsurean și de faptul că din județul Covasna se naște un astfel de tânăr savant.

„Îi urmăm succes în continuare și așteptăm un premiu de la Olimpiada Națională!”, a mai transmis Kiss Imre.

În pregătire pentru etapa națională

În prezent, olimpicul covăsnean este la Cluj Napoca, unde participă la o pregătire specială pentru etapa națională a Olimpiadei Naționale de Chimie, care va avea loc în 4 – 7 aprilie a.c..

„La Cluj mă pregătesc pentru proba practică, obligatorie pentru această olimpiadă. Patru ore pe zi particip la cursurile de pregătire pentru elevii olimpici la chimie, la Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică”, ne-a spus Ionuț.

Întrebat despre așteptările pe care le are pentru etapa națională a olimpiadei, Ionuț Stroia ne-a asigurat că va face tot ce îi stă în putință să obțină un nou rezultat bun.

„Până în momentul în care o să susțin probele de la etapa națională nu pot să estimez rezultatul acestei competiții. Subiectele sunt foarte grele, elevi care ajung acolo sunt bine pregătiți, iar eu o sa fac tot ceea ce pot să obțin un rezultat bun”, ne-a mai transmis cel mai bun tânăr chimist din județul Covasna.

Nouă nu ne rămâne decât să îi mulțumim că ne face atât de mândri cu reușitele sale și să îi urăm succes în viitorul care i se anunță foarte strălucit!

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.