Paradoxul crizei lemnelor de foc din Întorsura Buzăului
Înconjurați de păduri, întorsurenii găsesc cu greu soluții pentru rezolvarea crizei lemnelor
E complicat, dacă nu de-a dreptul ciudat, să vorbești despre o criză a lemnului de foc în inima pădurilor, cum este județul Covasna, însă nu este ireal. Situația conform căreia cetățenii din zona orașului Întorsura Buzăului au dificultăți în a achiziționa material lemnos pentru încălzirea pe timp de iarnă este însă la fel de adevărată ca și frigul care urmează să pună stăpânire pe Mica Siberie sau Polul Frigului, cum este denumită această localitate.
Despre problemă am mai scris și în vară, când cei mai gospodari locuitori din zonă au început să caute, unii fără succes însă, posibilități de a achiziționa lemne de foc, pe principiul „iarna car și vara sanie”. Situația ingrată în care sunt puși cetățenii a fost și este recunoscută și de autoritățile locale, respectiv Primăria Întorsura Buzăului și Ocolul Silvic „Buzăul Ardelean”, care spun că fac cu greu față cererilor depuse.
Acum, în prag de iarnă, lucrurile nu par să fie cu mult schimbate, deși oamenii, chiar și cu împrumuturi în bănci sau pe la rude, și-au făcut rost de lemne, fie ele și verzi, cât să treacă prin iarna, care se anunță din noiembrie până în aprilie.
„Sunt oameni care au cumpărat 5 metri, 10 metri și nu au nici pădure. Programul trebuie dus în continuare. (...) Situația nu e rezolvată. Oamenii o să ardă lemne verzi. În continuare se exploatează, iar noi vom pune la dispoziție până în mai lemne. Lemne vor fi, dar oamenii vor arde și verzi destul de multe”, ne-a declarat luni șeful Ocolului Silvic „Buzăul Ardelean”, inginerul Cătălin Morar.
De la începutul anului până la sfârșitul lunii august Ocolul Silvic a exploatat în regie proprie aproape întreaga cantitate de 10.000 de metri cubi pentru care deține atestat de exploatare, cantitate care în anii anteriori satisfăcea nevoia de lemne de foc din toate cele patru localități.
Potrivit celei mai recente raportări, înregistrată la 29 septembrie a.c., la Ocolul Silvic „Buzăul Ardelean” erau depuse cereri pentru un număr de 9.737 de metri cubi, din care era onorată și expediată cantitatea de 6.191 metri cubi de lemn de fag către cetățeni din toate cele patru localități ale căror păduri le are în administrare, adică Întorsura Buzăului, Sita Buzăului, Barcani și Dobârlău. Asta în condițiile în care o cantitate estimativă necesară pentru această zonă sare de 30.000 de metri cubi.
„În luna septembrie angajații Ocolului au marcat 1.150 de proprietăți particulare. Am mai avut și în alți ani astfel de campanii, însă interesul oamenilor a fost cam la jumătate față de anul acesta. De aici se va acoperi o parte din material. Mai sunt persoane care vin și fac solicitări de acest gen și noi punem în valoare în continuare. (...) Treaba merge, nu stă pe loc”, a mai spus Cătălin Morar, subliniind însă că problema lemnelor de foc este una cât de poate de reală.
„Aș recomanda ocoalelor de stat să pună la dispoziția cetățenilor lemn de foc din pădurea statului pentru a acoperi măcar o parte din nevoi”, a completat șeful Ocolului Silvic „Buzăul Ardelean”.
„Nu putem să asigurăm lemne pentru toată lumea”
Și viceprimarul din Întorsura Buzăului, Ștefan Platon, ne-a repetat ceea ce s-a constatat încă din vară:
„La noi situația este destul de clară. Cei care au făcut cereri până în aprilie-mai aceia le-au și plătit și vor primi sau au primit lemne. Ceilalți nu vor mai putea primi de la primărie, pentru că noi avem o cantitate de lemne limitată. Exploatăm și tăiem conform amenajamentului, deci nu putem să tăiem mai mult. Nu putem să asigurăm lemne pentru toată lumea”, ne-a declarat viceprimarul întorsurean, precizând că situația s-a discutat și în Consiliul Local, însă nu s-au identificat soluții care să mulțumească pe toată lumea. „Soluții nu avem. Din moment ce nu avem lemn, de unde să luăm să dăm la oameni?”, a explicat acesta.
Urmează majorări de preț și pentru lemnele de la primărie
Anual, Primăria Întorsura Buzăului scoate la vânzare către populație aproximativ 4.000 de metri cubi de lemn de foc, cantitate care nici pe departe nu acoperă necesitatea cetățenilor, spun autoritățile. Cererea este mult prea mare către Primărie și datorită faptului că la firmele particulare prețul a crescut considerabil în ultimii ani.
Diferența mult prea mare de preț dintre piață și autorități a iscat discuții în Consiliul Local, care are în vedere o majorare a prețurilor.
„Toată lumea vine la primărie pentru că prețul este de trei ori mai mic din cât se vinde pe piața liberă. Noi vindem cu 108 lei și pe piață se găsesc cu 270 de lei. Ne-am gândit ca pe viitor să majorăm și noi un pic prețul, pentru că mergem pe pierderi cu exploatarea, cu fasonatul și făcut metrul ster. Cam 85 de lei ne costă manopera. Nu putem să mai ținem prețul așa pentru că ne depășesc costurile. (...) Vă dați seama că nimeni nu e de acord cu o majorare de preț, dar trebuie să o facem pentru că se impune”, a spus viceprimarul Ștefan Platon.
Ce spune Direcția Silvică a județului Covasna
Din totalul de peste 173.000 de hectare suprafață împădurită a județului Covasna, doar 29.000 mai sunt în proprietatea publică a statului, respectiv în administrarea Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva prin Direcția Silvică Covasna, astfel că o parte din necesarul de lemn de foc va fi asigurat și de către această instituție.
„În ceea ce privește situația din zona Întorsurii Buzăului, materialul lemnos recoltat de pe suprafața de fond forestier proprietate publică a statului administrată de Regia Națională a Pădurilor - Romsilva prin Direcția Silvică Covasna – Ocolul Silvic Covasna, întreaga cantitate destinată încălzirii populației și instituțiilor de interes local finanțate din bugetul național sau local (care nu desfășoară activități economice), va fi valorificat către acestea. Acest principiu se aplică la toate UAT-urile pe raza cărora se găsește în fond forestier proprietate publică a statului și respectă atât noile prevederi ale Codului Silvic (Legea 46/2008), cât și ale Regulamentului de valorificare a masei lemnoase proprietate publică a statului, aprobat în HG 715/13.10.2017)”, ne-a informat conducerea Direcției Silvice Covasna.
Ceea ce este clar este că subiectul lemnelor de foc pentru populație este unul exhaustiv și câteva rânduri în ziar nu pot să cuprindă tot alaiul de probleme care vin odată cu o criză în acest sens. Raportările tuturor instituțiilor interesate se fac în fiecare sfârșit de lună, astfel că vom reveni cu informări oficiale, actualizate și pentru luna octombrie și pentru lunile următoare, dar și cu noutăți în ceea ce privește soluționarea sau nu a situației.