STIREA ZILEI 8 mai 2012

Nu vom mai avea deputat român?

de Covasna Media | 600 vizualizări

Liderul PDL Covasna, Dan Manolăchescu, acuză că pe fondul declaraţiilor războinice anti-UDMR, Antonescu şi Ponta au lăsat Covasna şi Harghita fără reprezentare parlamentară românească.

La doar o zi după preluarea oficială a puterii, PSD şi PNL au modificat legea electorală în sensul introducerii uninominalului într-un singur tur pentru alegerea parlamentarilor. Modificarea actualului sistem a fost votată de 77 de senatori, 9 fiind împotrivă, iar 17 abţinându-se. În cazul modificării legii electorale, forul decizional este Camera Deputaţilor.

Potrivit legii adoptate de Senat, chiar dacă este vorba de un sistem de tipul “câştigătorul ia totul”, pragul electoral se menţine. Astfel mandatele se atribuie candidaţilor care aparţin unui competitor electoral care a întrunit pragul electoral – 5% pentru partide şi minim 8% maxim 10% pentru alianţe – şi care au obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate în colegiul în care au candidat.

Românii din Har-Cov, sacrificaţi

Preşedintele PDL Covasna, Dan Manolăchescu, s-a arătat surprins de viteza cu care actuala putere a modificat legea electorală. “Incredibil cu ce viteză s-a putut “rezolva” votul uninominal pur pentru Ponta şi Antonescu. Această strategie de a striga la UDMR pe faţă iar pe la spate a oferi pe tavă maghiarilor o mulţime de satisfacţii – de data asta chiar şi ultimul fotoliu de deputat din Covasna – este o constantă a PSD. M-aş fi aşteptat ca măcar deputatul în scaun, adică Horia Grama, să ridice un semn de întrebare şi să reprezinte interesele românilor care l-au trimis în Parlament. Nu s-a întâmplat asta, iar legea va trece în viteză şi prin Camera Deputaţilor”, a declarat Dan Manolăchescu care a adăugat: “Calculul statistic arată de 22 de ani încoace că niciodată n-am câştigat Colegiul IV şi nici măcar nu ne-am apropiat ca şi scor de rezultatele candidaţilor maghiari. În concluzie nici în toamnă nu vom reuşi să fim pe primul loc. Dacă până acum redistribuţia mai aducea un câştig vreunui partid românesc, de data asta UDMR va fi singurul câştigător. Va avea toţi parlamentarii din Covasna.”

Conform Agerpres, Horia Grama a afirmat că nu crede că există pericolul real ca românii din judeţul Covasna să piardă reprezentarea în colegiul Întorsura Buzăului, unde deţin o pondere de 60%. Grama a mai spus că USL va susţine şi în Camera Deputaţilor modificarea legii electorale în forma care a trecut de Senat, menţionând că românii din judeţele Covasna şi Harghita au acum un motiv în plus de a strânge rândurile pentru a avea un reprezentant în Parlament.

„În mod normal nu ar trebui să pierdem colegiul în care suntem majoritari şi sper că românii vor avea atâta discernământ ca să nu faciliteze intrarea partidelor maghiare pe acest colegiu. (...) Nu pot să nu remarc faptul că Manolăchescu se pune în antiteză cu preşedintele Traian Băsescu, promotorul acestei legi (...) USL va susţine şi la Camera Deputaţilor uninominalul pur (...) Cu puţină înţelepciune şi înţelegere putem să câştigăm un loc de deputat în Covasna, la fel şi în Harghita”, a conchis Horia Grama.

UDMR avantajată în Covasna

Președintele UDMR Sfântu Gheorghe, primarul Antal Árpád, ne-a declarat că UDMR nu va vota această lege. „UDMR nu a susținut și nici nu va vota legea votului uninominal, întrucât susținem votul proporțional. Dacă privim doar Ținutul Secuiesc, votul uninominal ne poate avantaja, pentru că putem câștiga un loc în plus în Parlament. În același timp vom pierde locuri valoroase în județe ca Brașov, Arad sau Maramureș, iar prin acest lucru prezența UDMR în Parlament va fi cu totul alta. Dacă privim doar județul Covasna sau Ținutul Secuiesc, avantajul este clar” – afirmă Antal.

O deformare a colegiilor

Fostul deputat PDL de Covasna, Petre Străchinaru, spune că a fost unul dintre cei care au contribuit ca deputat la delimitarea colegiilor electorale și știe cât de greu este să se obțină reprezentarea comunității românești din județul Covasna chiar și în condițiile actuale ale legii. „Se prefigurează o deformare a colegiilor electorale. Numărul de parlamentari va scădea și ca urmare a referendumului în acest sens inițiat de către președintele Traian Băsescu, dar și ca urmare a scăderii populației, iar astfel scad și mai mult șansele ca românii din județul Covasna să fie reprezentați în Parlament. Votul compensator ne mai dădea o șansă. Sper ca actualii deputați PSD din județele Covasna și Harghita să nu uite că legea actuală ar fi oferit o șansă în plus românilor. Mă întreb, actualii deputați cum vor mai ajunge în parlament în condițiile în care eu văd și o creștere a pretențiilor maghiarilor în ceea ce privește autonomia teritorială. Pe de altă parte știu că în fosta coaliție de guvernare UDMR a propus votul compensator, care dădea șanse egale pentru toți” – ne-a declarat Petre Străchinaru.

Record de partide româneşti

În judeţul Covasna, anul electoral 2012 a scos pe listele electorale cele mai multe partide din toate timpurile. Spre deosebire de alţi ani românii au de ales între 8-9 formaţiuni politice în timp ce maghiarii doar din trei.

Iniţiatorii noii legi electorale, premierul Victor Ponta şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, au fost prezenţi ieri la dezbateri, cerând senatorilor să voteze acest sistem de vot. Victor Ponta a reclamat faptul că hiba principală a actualei legi este faptul că pot ajunge în parlament candidaţi clasaţi pe locurile doi, trei sau patru. Chiar Crin Antonescu a intrat în Parlament de pe locul 2, câştigând mandatul de redistribuire, deşi pe locul 1, în colegiul în care a candidat, s-a clasat pedelistul Ionuţ Popescu.

“Vrem să trecem cât mai repede această lege, trebuie să treacă până în iunie şi de Camera Deputaţilor”, a declarat Ponta.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.