STIREA ZILEI 23 februarie 2023

Oficial, nicio școală din județ nu va cădea la un cutremur mare

de David Leonard Bularca | 801 vizualizări

Ministerul Educației (ME) a făcut publică, marți, la o săptămână după ce două cutremure mai mari de 5 grade pe scara Richter au avut loc în România, lista școlilor care au clădiri cu un grad de risc seismic I (adică se pot prăbuși la un cutremur mai mare de 7 grade pe scara Richter). Nicio școală din județul Covasna nu figurează în statistica publicată de ME. În județ sunt totuși 17 școli care au clădiri cu grad de risc seismic II și altele cu grad de risc seismic III și IV, conform informațiilor oferite redacției noastre de inspectoarea școlară generală adjunctă a Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna, Luminița Bobeș. 

Chiar dacă există această statistică, important de precizat este că majoritatea clădirilor în care funcționează școlile covăsnene nu au fost expertizate pentru a se stabili gradul de risc seismic. 

„Din totalul de 464 clădiri ce aparțin unităților de învățământ, niciuna nu este încadrată în risc seismic I, 17 sunt în risc seismic II, ce nu au trecut printr-un proces de reabilitare, respectiv nu s-a finalizat reabilitarea, 61 sunt cu risc III, iar 14 cu risc IV. Majoritatea sunt neîncadrate într-un risc seismic, deoarece nu au fost expertizate în acest sens”, a declarat, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, Luminița Bobeș. 

Totuși, în perioada următoare ar urma ca toate clădirile școlilor din județ să fie expertizate din punctul de vedere al riscului seismic, pentru a putea fi ulterior modernizate, fie prin bani de la bugetul național, fie prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„În perioada ce urmează, conducerile unităților de învățământ în colaborare cu reprezentanții primăriilor vor trebui să întreprindă demersuri pentru expertizarea tehnică în ce privește riscul seismic, ca punct de pornire pentru reabilitările ce vor urma fie prin programele naționale de consolidare, fie prin PNRR”, a detaliat inspectoarea școlară generală adjunctă a IȘJ Covasna. 

La nivel național, 39 de clădiri ale școlilor sunt încadrate cu grad de risc seismic I. Dintre acestea, doar 21 sunt folosite. Aceste clădiri se află în județe precum Ilfov, Bacău, Olt, Iași, Vrancea, Brăila și altele. 

După cutremurele care au avut loc săptămâna trecută în România, ME a anunțat inițial că nu deține o listă a clădirilor școlilor care reprezintă un risc seismic ridicat și cerea aceste informații de la Ministerul Dezvoltării. Tot ME a revenit ulterior și a informat că deține astfel de date, dar nu erau actualizate. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.