Miss Bălțata Românească e covăsneancă
Cory, cea mai frumoasă vacă din rasa Bălțată Românească aparține unui fermier din satul Sărămaș al comunei Barcani
Titlul de „cea mai frumoasă Bălțată Românească” i-a revenit, în urma expoziției de animale de rasă Zootehnica Show de la Agraria 2018, vacii Cory, proprietatea tânărului fermier Nicolae Pastor din satul Sărămaș.
Cory, vaca în vârstă de 4 ani a tânărului fermier din Sărămaș Nicu Pastor este vedetă pe internet după ce a cucerit publicul și juriul la unul dintre cele mai importante expoziții de profil din țară. Astfel, exemplarul de Bălțată Românească din comuna Barcani a obținut titlul de „Miss Agraria 2018” la Zootehnica Show, expoziția desfășurată în perioada 19 – 22 aprilie a.c., în Jucu, județul Cluj, în cadrul celei de-a 4-a ediții Agraria, evenimentul agricol numărul 1 al Transilvaniei.
„Nicu Pastor din Covasna este proprietarul celei mai frumoase Bălțate Românești prezentate la #ZootehnicaShow. Vaca desemnată de către vizitatorii expoziției Miss #Agraria 2018 se numeşte Cory, are 4 ani, este fiica a taurului Urban de la Semtest Craiova şi a avut peste 7.500 litri de lapte la prima lactație”, arată o postare de pe Facebook a Revistei Ferma.
Distincția a venit ca o surpriză pentru tânărul fermier din Sărămaș, care spune că nu s-a așteptat ca el să fie marele câștigător al expoziției Zootehnica Show.
„Sincer, nu mă așteptam, (...) au fost foarte multe animale de elită, dar sunt foarte fericit pentru asta. Când muncești o grămadă și stai pe gânduri dacă să mai mergi înainte sau nu mai mergi, vine câte o chestie din asta și te mai motivează să tragi și mai tare și să mergi înainte, să investești mai mult timp și suflet, totodată”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, Nicu Pastor.
Rezultatul excelent vine în urma interesului constant pentru evoluție și a muncii impresionante depuse fără pauză de tânărul fermier și familia acestuia.
„Am selecționat animalele, mereu le-am oprit pe cele mai bune, nu am vândut animale de elită, am urmărit să facem montă artificială cu tauri care au capacitatea să amelioreze anumite defecte și automat produșii au ieșit mai buni, mai performanți. Făcând asta an de an, au început să se vadă rezultatele și la produse, și la mărime, și la rezistență”, ne-a explicat Nicu Pastor.
În prezent, ferma familiei Pastor din Sărămaș se compune din 22 de capete de bovine, dintre care 12 vaci cu lapte, restul – juninci gestante sau vițele, 180 de oi cu miei și aproape 40 de porci din trei rase.
„Muncim în fermă de dimineața până seara. Rar când poți să îți iei un liber să pleci undeva și mai e și problema că nu găsești oameni de încredere, serioși, pe care poți să îi lași în locul tău și atunci petreci foarte mult timp aici. Ce să zic, financiar se merită, dar cu cât muncești mai mult cu atât poți să câștigi mai mult, dar la un moment dat uiți chiar și de tine, ca să zic așa”, a mai spus tânărul fermier.
Pasiunea, încununată cu un palmares impresionant
Nicolae Pastor a reușit în câțiva ani, de când s-a apucat serios de treabă în creșterea animalelor să-și constituie o adevărată „fermă a vedetelor”, animale care mai de care mai frumoase, performante și premiate.
„Automat, am ales acest domeniu pentru carieră și perspectivele financiare, dar pot să zic că pasiunea e pe primul loc, pentru că altfel nu aș fi rezolvat nimic”, ne-a mai spus Nicu Pastor.
Expoziția județeană de bovine 2017, desfășurată la Sfântu Gheorghe toamna trecută, i-a adus lui Nicolae Pastor alte două locuri 1 la categoriile Vaci primipare și Vaci multipare.
De asemenea, de-a lungul anilor, palmaresul fermierului a înregistrat și alte reușite: Locul 1 – Controlul Performanţelor de Lapte – 2015, Locul 2 – Expoziția de Taurine 2013 – vaci multipare; Locul 3 – Ediția a 20-a Indagra 2015 – categoria vaci, Diploma de Merit – Ediția a 19-a Indagra 2014, Locul 2 – Expoziția de Bovine – categoria tineret femei sau Diploma de Excelență – Ediția a 18-a Indagra 2013.
Elita fermierilor covăsneni și elita fermierilor din România
Performanța de la Agraria din weekend, dar și toate celelalte premii îi asigură lui Nicu Pastor un loc binemeritat în elita covăsnenilor fermieri, dar nu numai, aceștia fiind recunoscuți la nivel național pentru calitatea muncii depuse.
„Îl felicit pe câștigător. Este din zona Întorsurii Buzăului. Nicu Pastor este un băiat excepțional, luptă pentru menținerea raselor și contribuie cu forță și cu plăcere la ținerea animalelor. Este un om căruia îi plac cel mai mult animalele. Când omul știe cum să crească animalele, întotdeauna reiese undeva. Se vede că respectă programul de furajare și are grijă de viței. Omul este respectuos. În zona Întorsura Buzăului am niște oameni „jos cu pălăria”. Ajută și contribuie la rezolvarea problemelor pe care le avem la Asociația județeană”, ne-a declarat președintele Asociației Județene a Crescătorilor de Bovine, Ötvös Mózes.
Potrivit acestuia, fermierii covăsneni sunt renumiți în țară datorită muncii de calitate depuse în creșterea animalelor de rasă și chiar anul trecut la Agraria un alt premiu I a fost obținut de un fermier din Sânzieni.
Ferma Pastor, prezentă și în mediul online
Munca fermierului din zona Buzaielor a trecut chiar și de granițele fizice ale fermei și s-a extins înspre mediul online, unde un site foarte prietenos, legat de o pagină de Facebook face legătura lumii întregi cu Ferma Pastor.
„Pentru mine, viața la țară s-a transformat din pasiune în muncă full-time. De mic copil am prins pasiunea pentru creșterea animalelor de la părinții mei. Cu timpul, am accesat fonduri europene pentru ferma familiei mele și am dezvoltat-o la standarde înalte, cum este astăzi. Am mărit efectivele de animale, punând mereu accent pe calitatea producției”, arată o descriere a site-ului, care mai precizează că Ferma Pastor a fost înscrisă în Registrul Genealogic și Controlul Oficial al Producției în anul 2013.
„De atunci și până în prezent am reușit să îmbunătățesc genetica și totodată să cresc productivitatea de lapte de la 3.400 kg pe fermă, cât era atunci, la 5.992 kg medie pe fermă, în momentul de față”, arată site-ul www.fermapastor.ro.
În ceea ce privește Rasa Bălțata Românească, pe același site se precizează că are o „vechime de peste 50 de ani în România, fiind declarată oficial în 1959. În prezent reprezintă peste 70% din numărul total de bovine în țara noastră. Bălțata Românească reprezintă rezultatul încrucișărilor dintre rasa Sură de Stepă Transilvăneană și taurului Simmental din Elveția/Austria.
Din punct de vedere al calității și cantității de lapte oferit această rasă produce în medie 3.000 de litri de lapte pe an cu un procent de grăsime de aproximativ 4%.
Carnea rasei Bălțata Românească este una ce are caracteristici superioare, de înaltă calitate și cu un gust excelent”, mai transmite fermierul covăsnean prin intermediul site-ului său, www.fermapastor.ro.
Sursă foto: Revista Ferma, Agraria, FermaPastor.ro