STIREA ZILEI 23 septembrie 2022

Mihai Mariș (10 ani): „Dacă sunt cărți interesante, poate oamenii o să citească mai mult”

de David Leonard Bularca | 2226 vizualizări

De vorbă cu ocupantul locului 1 la concursul organizat de „Observatorul de Covasna” despre Ziua Limbii Române

Concursul organizat de redacția Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro de Ziua Limbii Române, desfășurat în perioada 24-31 august, l-a avut drept câștigător al locului I pe Mihai Mariș, care are 10 ani și este din comuna Barcani. Mihai îi îndeamnă pe oameni să citească, pentru că astfel putem celebra limba română în fiecare zi și putem să aflăm cât mai multe informații despre diferite subiecte, spune el. 

Să stai de vorbă cu Mihai este o adevărată plăcere. M-am convins de asta miercuri, când m-am întâlnit cu el și mama lui, Mihaela, pentru a-i lua un interviu, parte din premiul asumat de redacția noastră pentru câștigătorul concursului lansat cu ocazia Zilei Limbii Române. 

„Mi-a spus mama despre concurs. Am întrebat-o dacă să particip și m-am înscris. Am vrut să fiu acolo, să îmi pun amprenta. Am avut curaj, chiar dacă nu știam dacă voi câștiga. Știam că sunt șanse să câștig. Am scris în vreo cinci minute textul pentru concurs, dar înainte am stat să mă gândesc ce vreau să scriu, mi-am mai îmbunătățit ideile. Când mi-a zis mama că am luat locul I, m-am bucurat foarte tare”, mi-a spus Mihai zâmbăreț. 

Mihaela, mama lui, spune că cel mic a fost nerăbdător să afle rezultatele concursului, chiar dacă, afirmă ea, era convins că va câștiga. 

„Când s-a apropiat data desemnării câștigătorilor mă tot întreba: <<Mami, dar nu s-a postat? Să știi că o să câștig>>. El de când a pus pe foaie textul mi-a zis că va câștiga. Eu i-am zis că nu contează, noi întotdeauna mergem pe ideea să participăm. Nu contează neapărat dacă și câștigăm, că din fiecare concurs are de învățat. El scrisese vreo două foi, dar i-am zis să tăiem, că avea prea multe de spus, am lăsat doar ideile principale”, mi-a dezvăluit mama lui Mihai. 

De ce crede Mihai că ar trebui să citim mai mult 

Mihai spune că cea mai bună sursă de informații este cartea. El nu neagă beneficiile pe care le aduce telefonul (ales de multe ori atât de cei mici, cât și de cei mari în detrimentul cărților), dar, în final, citind celebrăm limba română zi de zi. 

„Eu cred că oamenii ar trebui să citească mai mult. Creierul nostru e ca un burete și el asimilează ce citești, ce auzi. Poți să asculți și pe telefon o poveste, de exemplu, dar cea mai bună sursă de informație este cartea. E pe primul loc. Noi putem să celebrăm limba română prin citit, scris și vorbit. Dacă vorbești limba română corect, dovedești că ești român și eu sunt mândru că sunt român”, mi-a spus Mihai pe un ton convingător. 

El spune că, pentru a-i convinge pe cât mai mulți oameni să citească, ar trebui ca în biblioteci să fie mai multe cărți. 

„Ar trebui să îmbunătățim bibliotecile cu cât mai multe cărți, cât mai mulți scriitori. Dacă sunt cărți interesante, poate oamenii o să citească mai mult. Mie îmi place să citesc cărți științifice, dar și povești și poezii”, mi-a spus băiatul.

Își dorește un viitor în care să fie în slujba comunității 

Câștigătorul concursului nostru își dorește să ajungă preot, iar după aceea vrea să își ajute comunitatea și din funcția de primar.

„Eu vreau să mă fac preot pentru că mie, ca un român adevărat, îmi place credința ortodoxă. Deci prin citit, prin altele, poți dovedi că ești credincios. Nu știu, poți să citești cât mai multe cărți despre Dumnezeu. Uite, văd și acum într-o icoană, Dumnezeu are cartea deschisă, El ne îndeamnă să citim, că așa aflăm lucruri. De aceea ne-a lăsat Dumnezeu cu atâtea idei minunate. Noi putem să-L cinstim prin vorbirea cu limba pe care ne-a dat-o. Primar nu vreau să mă fac pentru că aș vrea eu la putere. Vreau să mă fac primar ca să îmbunătățesc toată comuna, să încerc să fac mai multe, să o dezvolt. Eu cred că toți primarii pot, dar nu au curaj. Contează mult cum începi”, este de părere Mihai. 

În final, el îi îndeamnă pe oameni să nu își piardă credința și să citească, mai ales cărți științifice. 

„Îndemnul meu pentru oameni este să nu se lase de credință, să aibă în primul rând curaj și să aibă credință mare în Dumnezeu, că Dumnezeu și Maica Domnului nu ne lasă. Să încerce să citească, pentru că așa onorăm limba română. Eu recomand cărți științifice. Acolo sunt multe informații și din orice text pe care îl citești ai ceva de învățat”, mi-a mai spus, în final, Mihai Mariș. 

Câștigătorii concursului organizat de redacția noastră de Ziua Limbii Române au fost anunțați pe 2 septembrie. În evaluarea textelor înscrise în competiție s-a ținut cont de corectitudinea exprimării, de ortografie și de originalitatea mesajului. Concursul a fost adresat copiilor cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, iar misiunea lor a fost să ne trimită un text în care să ne spună de ce iubesc limba română. 

Toți câștigătorii au primit o diplomă și cărți din partea redacției noastre.

Le mulțumim tuturor celor care s-au înscris și, astfel, ne-au dat și mai multe motive pentru care să prețuim și să celebrăm, zi de zi, limba română! 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Ibolya Ilyés, 23 septembrie 2022
Felicitări Redacției pentru inițiativă, felicitări copiilor, părinților şi dascălilor lor!
Bravo, Mihai Mariş!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.