STIREA ZILEI 4 august 2020

Masca de protecție, obligatorie în unele zone din aer liber și în Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 3094 vizualizări

CJSU Covasna a anunțat adoptarea de noi măsuri anti-COVID

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Covasna a anunțat, prin Prefectura Covasna, că începând cu data de 4 august și în județul Covasna se instituie noi măsuri de protecție împotriva COVID-19. Astfel, purtarea măștii de protecție va fi obligatorie și în unele zone din aer liber, ca de exemplu la piață, în târguri sau stații de așteptare, ori alte zone publice. Totodată, și în județul Covasna, terasele și restaurantele, dar și localurile cu jocuri de noroc vor fi închise în intervalul 23:00 – 6:00. 

Hotărârea nr. 24 din 3 august 2020 adoptată de CJSU Covasna arată, în Art. 1, că măsurile care vor intra în vigoare de marți, 4 august, sunt luate „în scopul protejării populației județului Covasna”, în condițiile manifestării unei tendințe crescătoare a ratei de infectare cu virusul SARS-COV-2, arată documentul Publicat pe site-ul Prefecturii. 

Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spații publice închise și spațiile publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, zonele de așteptare (stații de autobuz, peroane și altele asemenea), zone în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare. 

Spaţiile şi intervalele orare se stabilesc, la propunerea direcțiilor de sănătate publică județene, în baza hotărârilor Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă, care vor lua în considerare probabilitatea prezenţei concomitente a unui număr mare de persoane în spaţiile şi în intervalele orare respective, unde se constată dificultăţi în asigurarea distanţei fizice de protecţie sanitară stabilite în condiţiile legii.

Acestea vor fi aduse la cunoştinţa populaţiei prin orice mijloace de informare, prin grija autorităţilor publice locale”, se arată în Hotărârea CJSU. 

Excepție de la obligativitatea purtării măștii în aer liber fac „persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiții de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută, precum şi copii cu vârsta mai mică de 5 ani”, notează documentul publicat pe site-ul Prefecturii.  

În același timp, administratorii/proprietarii spaţiilor publice deschise trebuie să afişeze „la loc vizibil informaţii privind obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile respective, semnalizate corespunzător”, mai arată primul articol al hotărârii adoptate luni de autorități. 

Totodată, același document, prin articolul 2, prevede noi obligații pentru operatorii economici. 

„Art. 2 (1) Se interzice comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spațiile special destinate, dispuse în exteriorul clădirii unde se desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice în intervalul orar 23.00-06.00.

(2) În afara intervalului menționat la alin (1), operatorii economici care desfășoară aceste activități au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune, precum şi respectarea măsurilor de protecție individuală şi igienă”. 

Iar Art. 3 arată că „se interzice desfășurarea activității cu publicul pentru operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc, în intervalul orar 23.00-06.00”. 

Un caz nou raportat luni 

La nivelul județului Covasna, luni a fost raportat un singur caz nou de COVID-19 depistat din 141 de teste prelucrate. Astfel, de la începutul pandemiei, numărul de îmbolnăviri depistate aici se ridică la 451. Dintre acestea, 348 de pacienți au fost declarați vindecați, iar 9 au decedat. Vestea mai bună este că în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, la nivel de județ, luni niciunul nu a fost confirmat din nou. 

Numărul cazurilor active este, potrivit informațiilor autorităților, 94. 

Potrivit raportării Direcției de Sănătate Publică Covasna din data de 03 august 2020, în prezent sunt internați în unități spitalicești din mun. Sf. Gheorghe și Brașov, un număr de 41 de pacienți bolnavi de COVID-19.

În ultimele 24 de ore, au fost internate în spital 2 persoane care au contractat virusul SARS-CoV-2, iar 25 persoane au fost declarate vindecate. De asemenea, după evaluarea în spital și confirmate că au contractat virusul SARS-CoV-2, 26 persoane au solicitat să stea în autoizolare la domiciliu, fiind sub supravegherea medicilor. Ca urmare a respectării indicațiilor medicilor, 8 persoane au fost externate din spital în ultimele 24 de ore”, se arată în bilanțul zilei de luni, publicat de Prefectură. 

Până luni, 3 august, numărul testelor prelucrate pentru județul Covasna este de 9.542, dintre care 141 probe recoltate în ultimele 24 ore, la care se adaugă alte 6.859 de teste prelucrate în județul Covasna, la solicitarea județelor Brașov, Sibiu și Mureș. 

Peste 820 de cazuri la nivel național 

La nivel național, luni au fost înregistrate 823 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV - 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Numărul de cazuri noi este depistat din 8.045 de teste prelucrate în ultimele 24 de ore. 

În total, până luni, erau confirmate 54.009 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 27.750 de pacienți au fost declarați vindecați și 4.807 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare. 

Totodată, 2.432 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, majoritatea și cu alte comorbidități, au decedat.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.660. Dintre aceștia, la ATI sunt internați 419 pacienți.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.248.318 de teste. Dintre acestea 8.045 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 5.646 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 2.399 la cerere.

Pe teritoriul României, 5.143 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 4.538 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 17.675 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 179 de persoane”, mai arată Grupul de Comunicare Strategică, conform raportării de luni. 

În Brașov sau București, dar și alte zone din țară, măsurile care intră în vigoare din 4 august în județul Covasna, au fost implementate încă de zilele trecute pentru protecția persoanelor împotriva COVID-19. 

De precizat este și că, la nivelul județului Covasna, în ultimele 24 de ore, s-au aplicat și 14 amenzi în context COVID-19, în valoare totală de 9.775 de lei. 

Totuși, este util de înțeles că respectarea măsurilor impuse de autorități nu trebuie respectate de teama amenzilor, ci pentru protecția proprie, dar și a celor din jur. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.