STIREA ZILEI 22 octombrie 2012

Mare tam-tam la 25 de ani de TAM!

de Covasna Media | 633 vizualizări
Zeci de invitaţi sunt așteptaţi la Sfântu Gheorghe în cele 8 zile care marchează 25 de ani de la înfiinţarea Teatrului Andrei Mureşanu. Astăzi încep Zilele Aniversare ale Teatrului Andrei Mureșanu (TAM) din Sfântu Gheorghe...

Zeci de invitaţi sunt așteptaţi la Sfântu Gheorghe în cele 8 zile care marchează 25 de ani de la înfiinţarea Teatrului Andrei Mureşanu.

Astăzi încep Zilele Aniversare ale Teatrului Andrei Mureșanu (TAM) din Sfântu Gheorghe, instituția de cultură sărbătorind 25 de ani de la înființare. TAM a prins viață în aprilie 1987, însă aniversarea se sărbătorește în aceste zile în principal din motive de ordin financiar, banii pentru manifestări venind direct de la Ministerul Culturii.

La evenimentele Zilelor Aniversare și-au confirmat participarea aproximativ 60 de persoane dintre cele invitate. Printre personalitățile de marcă ale teatrului românesc care vor veni la Sfântu Gheorghe se numără Constantin Codrescu – primul director al TAM, actorii Teodora Mareș, Bebe Cotimanis, Dorin Andone, Constantin Cojocaru, Ioana Gajdo – toți și-au început carierele aici. Prezenți la Aniversare vor mai fi și personalități din spațiul public precum Cătălin Ștefănescu, Mircea Toma, Jean Czaban sau Sebastian Vlad Popa, regizori care au montat la Sfântu Gheorghe – Cristian Nedea și Gelu Badea ori prieteni ai TAM precum directorul Teatrului din Satu Mare, Andrei Mihalache, și directorul Teatrului Național din Craiova, Mircea Cornișteanu.

Gala Aniversară a TAM va avea loc sâmbătă, pe 27 octombrie, iar atunci se va face o prezentare a tuturor invitaților, vor fi oferite diplome tuturor foștilor și actualilor colaboratori și agajați ai TAM, va fi rulat un film aniversar, va fi oferită o broșură ce cuprinde istoria și activitatea TAM – stagiuni și spectacole ale Teatrului, cu fotografii și prezentări.

Un Teatru de tradiţie

„Vreau să punctăm faptul că acest Teatru, după 25 de ani, înseamnă tradiție. Este o instituție de cultură a cărei funcționare nu mai poare fi ignorată – avem tradiție și un profesionalism extraordinar; fără să laud TAM sau să-mi laud oamenii, dacă s-ar face o comparație cu teatrele din țară și dacă ar fi un evaluator corect al activității, calității și cantității produsului artistic, noi ne-am clasa, cu toată modestia, între primele cinci. Totul se face și s-a făcut cu enorm efort și trebuie să menționez că Ministerul Culturii ne-a sprijinit complet de această dată – nu doar financiar ci și logistic. Aceste manifestări ale Teatrului sunt dedicate nu criticilor, nu marilor profesioniști sau celor care se ocupă de teatru ci publicului din Sfântu Gheorghe, căruia îi mulțumim că vine la spectacole și ne sprijină!”, ne-a declarat directorul TAM, Horațiu Mihaiu.

Pregătiri de aproape un an

Organizarea care a început acum un an și care a fost complexă tocmai ca urmare a muncii de căutare și luare a contactului cu toți foștii angajați și colaboratori a implicat pe aproape fiecare dintre angajații TAM.

Consilierul personal al Ministrului Culturii, Emil Pantelimon, este unul dintre susținătorii TAM care a transmis celor de aici gândurile sale bune, arătând că TAM reprezintă ceva deosebit pentru ceea ce înseamnă cultură.

„Teatrul este lăcașul de cultură cu care am făcut cunoștință pentru prima dată. Încă de la grădiniță, educatorii mei au avut grijă ca acest tip de contact cultural să existe. Astăzi, merg la teatru pentru că acest spațiu mă face să mă simt pur și simplu bine. În tot acest context și funcția educativă, dar și cea recreativă a TAM îi responsabilizează pe conducătorii acestei instituții cu rolul de formator cultural al comunității din Sfântu Gheorghe. Le urez success celor care se ocupă de soarta TAM și îi felicit pe toți cei care, pe parcursul acestor 25 de ani, au avut grijă ca spectacolele TAM să nu fie văduvite de calitate, spectatori și susținere”, spune Emil Pantelimon.

TAM, amintire dragă pentru actorii de aici

Manifestările Zilelor Aniversare sunt așteptate cu nerăbdare de către majoritatea actorilor și personalului de la TAM, atât pentru că acestea marchează o cifră impresionantă pentru Teatru cât și pentru că mulți dintre ei se vor revedea cu colegi de scenă, oameni cu care au lucrat și au petrecut clipe de neuitat în urmă cu ani și ani.

Actrița Duța Guruianu a ajuns în TAM la doi ani de la înființarea acestuia, în 1989; a plecat mai apoi, în 1993 la Galați, iar un an mai târziu s-a reîntors în Teatrul din Sfântu Gheorghe, unde a rămas până astăzi.

„Când am ajuns în TAM, director era Constantin Codrescu. Teatrul fiind tânăr, era o atmosferă plăcută, erau vremuri de început în care aveam fiecare avânt și așteptări. Am lucrat alături de Teodora Mareș, Ionel Mihăileanu, Toni Filip... apoi au început să plece actori, dar și să vină alții noi. Am nostalgii după acele vremuri, de ce să nu recunosc...? Am și nostalgia spectacolelor cu publicul în sală – erau alte vremuri, probabil, oamenii aveau mai puține opțiuni pentru divertisment, publicul era poate diferit și așa se putea umple o sală, altfel decât acum când jucăm în general cu publicul pe scenă. Dar Teatrul a fost boala și viața mea, TAM și Sfântu Gheorghe în sine erau o noutate pentru mine, mi-a plăcut atât de mult aici încât am ales să rămân, deși niciodată nu mi-a fost teamă de noutate”, spune Duța Guruianu.

Sergiu Aliuș este un alt actor cu ștate vechi la TAM, unde a ajus pe când avea numai 28 de ani. Spune că cele mai minunate amintiri ale vieții sale se leagă de TAM și de oamenii de aici, cărora le-a dăruit viața și tinerețea. „Sunt fericit că am rămas în TAM, căci orice s-ar spune și dincolo de toate necazurile inerente, Teatrul acesta a avut mereu o trupă bună, cu oameni talentați care au fost capabili să ofere spectacole frumoase și de calitate”, ne mărturiseşte Sergiu Aliuş.

Reprezentant al generației tinere de actori, Sebastian Marina este unul dintre cei care s-au făcut remarcați prin rolurile de la TAM, presa de specialitate clasându-l printre cei mai buni actori tineri ai teatrului românesc.

„TAM este teatrul mulțumită căruia am devenit atât de cunoscut pe cât sunt azi, căci dacă sunt cunoscut în teatru asta este datorită TAM și nu din cauza postărilor pe rețele de socializare. Simt că ceea ce sunt azi ca actor datorez Teatrului din Sfântu Gheorghe”, a spus Sebastian Marina.

Pe de altă parte, pe lângă emoția așteptării Zilelor, unii dintre actorii TAM se arată îngrijorați de faptul că, chiar și la 25 de ani de la înființare, TAM nu beneficiază de un sediu propriu și nici de un buget anual care să-i permită planuri decente ale spectacolelor pe termen scurt și mediu.

(monicavajna.wordpress.com)

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.