STIREA ZILEI 29 august 2013

Locuințe sociale mai bune pentru câteva familii din Sfântu Gheorghe

de Covasna Media | 1225 vizualizări

Autoritățile locale îi susțin pe cei care demonstrează că merită condiţii mai bune

Cinci familii care locuiau în blocurile sociale din zona Lunca Oltului au primit joi dimineață repartițiile pentru alte locuințe, în blocurile sociale din strada Stadionului din Sfântu Gheorghe. Oamenii s-au adunat cu toții la o scurtă întâlnire cu reprezentanții autorităților locale, primind repartițiile chiar din mâna primarului Antal Árpád și arătându-se fericiți de faptul că eforturile lor de a fi buni chiriași ai Primăriei au dat roade.

Municipalitatea a luat decizia de a-i răsplăti pe cei care, vreme de mai mult timp, au locuit în blocurile sociale din Lunca Oltului. Condițiile de acolo sunt foarte bune, însă cele cinci familii s-au mărit între timp, aveau nevoie de mai mult spațiu și așa au primit locuințe mai mari, în cartierul Simeria. Principalul criteriu de selecție pentru mutare a fost însă comportamentul familiilor, neimplicarea în diverse conflicte și eforturile depuse pentru o integrare cât mai bună în comunitate.

Locuințe mai bune pentru cine merită

Apartamentele pe care le-au primit cele cinci familii sunt largi și spațioase, cu ferestre luminoase și situate în una dintre cele mai bune zone ale orașului, aproape pe zona rezidențială. Prin urmare, oamenii nu s-au putut decât bucura de această schimbare, chiar dacă de acum o săptămână, când au primit cheile noilor locuințe, au tot lucrat pentru a le curăța și aranja după bunul plac, deoarece acestea au mai fost locuite.

În vârstă de 35 de ani, Clara Boriceanu face parte dintre norocoșii care au primit o nouă locuință, iar femeia spune că această schimbare era de multă vreme așteptată, deoarece unei familii cu patru membri îi era destul de greu să locuiască într-o locuință cu o singură cameră și bucătărie. Femeia spune că tot ceea ce au făcut pentru a se muta a fost abordarea unui comprtament normal – plata la timp a facturilor, grijă față de locuința socială, relații calme cu vecinii.

Pentru noi nu a fost rău nici în locuința pe care am avut-o în Lunca Oltului, singura problemă era spațiul cam mic pentru patru persoane – cei doi copii, soțul și cu mine. Acolo aveam deci tot ce ne trebuia… ne-am înțeles bine cu vecinii, nu erau probleme”, ne-a spus femeia.

Povești diverse, un singur numitor comun: lipsa banilor

În ceea ce privește felul în care au ajuns să locuiască într-un spațiu social, femeia spune că proaspătă absolventă de școală fiind, familia sa a fost afectată de boala mamei: a trebuit să lucreze pentru a avea grijă de aceasta, au pierdut apartamentul părintesc și apoi, după ce s-a căsătorit și a stat prin mai multe chirii, a depus o cerere pentru locuință la Primărie. Între timp, și-a terminat studiile, a născut cei doi copii, iar în cele din urmă au primit o locuință în unul din blocurile din Lunca Oltului.

Cu salariile de aici, e cam greu să strângem bani pentru a ne putea cumpăra o locuință. Nu cred că aș putea strânge vreodată în viață un milliard de lei vechi pentru asta… mai ales că avem copii și trebuie să ducem și traiul zilnic”, ne-a mai spus Clara Boriceanu, referindu-se la posibilitatea de a avea cândva o locuință personală.

O altă doamnă, în vârstă de 48 de ani, este asistent medical și a locuit, la rândul său, într-o locuință socială din Lunca Oltului, alături de fiul de 21 de ani. Ne-a mărturisit că după ce a divorțat a rămas fără casă și că 17 ani a durat până când a reușit să obțină o locuință social. Acum însă, e mulțumită: apartamentul din strada Stadionului e mare și potrivit pentru ea și fiul său.

Reguli stricte și clare în sistemul de protecție socială

Primarul Antal Árpád a declarat că mutarea acestor familii în blocul social din strada Stadionului este dovada faptului că mereu se pot face pași înainte, spre mai bine.

Aș vrea ca toți cei care primesc protecție socială din partea autorităților locale să știe faptul că dacă respectă regulile și se luptă pentru a fi membri demni ai comunității, îi putem ajuta spre a avea o viață mai bună, o locuință mai bună. În cazul în care regulile nu sunt respectate, se pierd acele beneficii care sunt din partea Primăriei”, a spus primarul, felicitându-i pe cei care au primit noile locuințe.

Potrivit primarului Antal, contractele cu noii chiriași ai locuințelor sociale din cartierul Simeria au fost încheiate pe perioada unui an de zile, dorința autorităților locale fiind aceea ca beneficiarii să nu rămână aici pe perioade foarte lungi, ci să existe o oarecare rotație între cei care primesc aceste locuințe sociale.

„Vrem să-i ajutăm pe cei care vor să se ajute și singuri, prin ajutorul nostru le dăm posibilitatea de a se ridica, de a se integra și în fondul locativ al orașului, pe picioare proprii, la un moment dat. Vorbim despre sute de familii care trăiesc în locuințe sociale ale orașului, iar distribuirea oarecum bizară în locuințe diferite din punct de vedere calitativ este un semnal asupra faptului că cei care respectă regulile, care nu creează disconfort și sunt buni platnici pot primi locuințe mai bune, iar cei care nu o fac pot pierde și beneficiile actuale”, a mai arătat primarul.

În ceea ce privește nevoia orașului de locuințe sociale, Antal Árpád a amintit că municipalitatea va finaliza curând un nou tronson dintr-un bloc din Lunca Oltului, iar prin rotația pentru locuințe bune și eliminarea celor care nu se adaptează condițiilor de trai în comunitate, să fie satisfăcută nevoia de locuințe.

Unii vor fi evacuați din Lunca Oltului

În context, viceprimarul Tischler Ferenc a declarat că tocmai pentru nerespectarea unor reguli esențiale de bună conviețuire, câțiva dintre cei care locuiesc în prezent în blocurile din Lunca Oltului urmează să fie evacuați. Primăria Sfântu Gheorghe a decis în 2012 să introducă reguli stricte în ceea ce privește sistemul social și  a început cu golirea blocului Sing Sing din cartierul Ciucului. Procedura nu a fost ușoară, au fost familii care s-au opus, însă și cazuri în care oamenii au înțeles că prin mutarea pe strada Mikes Kelemen li se oferă șansa unui trai mai decent. Locuințele de aici au fost renovate, iar condițiile din contract avantajoase. Chiria acestor locuințe costă 30-50 de lei lunar, iar costurile de întreținere nu depășesc suma de 250 de lei nici în lunile de iarnă.

Vorbim despre oameni care nu s-au putut integra în comunitate, au provocat scandaluri, deranjând prin comportamentele lor pe ceilalți care stau acolo. Sunt anumite familii care nu respect clauzele referitoare la întreținerea locuințelor, nu le curăță, nu au grijă de ceea ce folosesc. Prin urmare, aceste familii și persoane fac un pas în jos, în sensul în care vor fi evacuate și vor ajunge la Adăpostul de Noapte din cartierul Ciucului sau vor ieși din sistemul de protecție, deoarece nu avem ce să facem mai departe”, a explicat Tischler.

Viceprimarul s-a referit și la situația din cartierul Őrkő, unde chiar dacă construcțiile romilor nu au autorizări, măcar nu au apărut unele noi în timpul recent. Potrivit viceprimarului, situația rămâne însă în continuare destul de delicată în acel segment, romii de acolo nu au un lider recunoscut de toată comunitatea și, în vocabularul celor puțini care vorbesc limba romani, nici măcar nu există cuvântul „viitor”.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.