STIREA ZILEI 1 martie 2018

Lecție despre cum Sufletul vindecă Trupul

de Iulia Drăghici - Taraș | 2005 vizualizări

Preotul Vasile Antonie Tămaș a strâns peste 8.200 de lei din donații pentru Spitalul Județean

Sute de scutece, cutii întregi de alimente și suma de 8.200 de lei au fost donate de preotul paroh din localitatea Vâlcele, Vasile Antonie Tămaș, reprezentanților secției de Boli Infecțioase Copii din cadrul Spitalului Județean „Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, într-o acțiune organizată miercuri, 28 februarie. Donațiile sunt rezultatul campaniei „Suflet și Trup”, lansată în 14 februarie, și la care s-au alăturat oameni din toată țara și din străinătate.

Vezi mai multe fotografii aici

După mai bine de 10 zile de campanie umanitară, desfășurată atât online, cât și offline, preotul paroh din Vâlcele, urmărit în mediul virtual de români din lumea întreagă, a fost miercuri, 28 februarie, la spitalul județean covăsnean, la secția de Boli infecțioase Copii pentru a prezenta rezultatele apelului lansat în 14 februarie, de a strânge bani, scutece și alte obiecte necesare unității spitalicești. Ajutat de viceprimarul comunei Vâlcele, Nicolae Cucu, de preotul din Sfântu Gheorghe, Ovidiu Mureșan și de asistente, preotul Vasile Antonie Tămaș a lăsat la etajul 4 al Secției de Boli Infecțioase cutii întregi cu scutece, alimente, dar și un plic cu frumoasa sumă de 8.200 de lei, toate colectate prin intermediul campaniei „Suflet și Trup”.

Această campanie a fost inițiată în ziua în care eu mi-am internat soția și fetița în spital. Observând comportamentul excelent pe care l-au avut doctorii, asistentele și femeile de serviciu cu bolnavii am spus că acești oameni trebuie ajutați și că putem să le ușurăm cumva munca. Este foarte important ca un copil suferind, care intră într-un spital, să aibă parte de o primire maternă, să se simtă ca și acasă. De aceea, orice lucru care este necesar, începând de la un desen pe perete, până la un televizor unde să se uite la desene, de la un biberon, până la un scutec pe care nu îl are fiindcă e sărac trebuie procurat de către noi. Cum am zis, spitalul este o prioritate filantropică pentru noi toți, nu numai pentru Biserică. Am început campania și fiind persoană publică am știut de la început că românii din țară și străinătate vor fi receptivi și am primit ajutoare. Am donat și din partea parohiei 500 de lei, pentru că nu am început de la zero cerând bani, ci am arătat tuturor din mediul virtual că am început eu, deși, după cum bine știți, Parohia Vâlcele este săracă. Parohiile din orașele mari și-ar permite poate să înceapă cu mai mult. Este foarte important ca aceste campanii să fie continuate pentru că sunt felul în care noi trebuie să investim în viitor, iar acest lucru nu înseamnă a-ți ridica niște pereți și a-ți face un gard foarte scump. Gardul se degradează, în vreme ce un copil născut evoluează, crește și devine viitor, deci banii trebuie investiți în copii”, a declarat miercuri, pentru „Observatorul de Covasna”, preotul Vasile Antonie Tămaș, ambasador al culturii și identității naționale, al Coaliției Naționale pentru Modernizarea României.

Acesta a subliniat că în campanie i s-au alăturat oameni din țară și din străinătate, dar și asociații, ca de exemplu, RdR ONLUS a Românilor din Italia, care au donat spitalului bani, alimente și alte bunuri.

Alimentele vor fi donate familiilor sărace cu copii în spital

Campania a fost primită, cum altfel, cu bucurie de reprezentanții spitalului, care și-au asumat misiunea de a distribui familiilor sărace care ajung la spital alimentele care nu pot fi servite în cadrul spitalului.

„Avem nevoie și întotdeauna vom avea nevoie de sprijin atât timp cât în țara asta sunt copii săraci. Noi îi ajutăm să se vindece boli atât fizic, cât și sufletește. (...) În funcție de numărul de copii care vor fi internați pe secția noastră într-o perioadă, aceste lucruri pot să ajungă două luni sau cinci luni. Dacă ne luăm după starea actuală, cu viroze, s-ar putea ca într-o lună să se ducă tot. Noi vom face pachete cu fiecare produs, în afară de scutece, pe care le vom folosi pentru secție, și le vom da familiilor nevoiașe care au copii aici”, ne-a declarat șefa secției de Boli Infecțioase Copii, dr. Gabriela Porumboi.

Un exemplu viu pentru comunitate

Venit la spital să își ajute finul, respectiv pe fiul spiritual, după cum el însuși l-a numit, viceprimarul comunei Vâlcele, Nicolae Cucu, a explicat că preotul Vasile Antonie Tămaș nu se rezumă doar la astfel de campanii umanitare, ci este un exemplu pentru întreaga comunitate din multe puncte de vedere.

„El chiar face și nu se rezumă doar la activitatea strictă a Bisericii. Pe lângă aceste activități umanitare, desfășoară și activități culturale, conduce un cor la Vâlcele și la ora actuală este implicat și în acțiunea de pictare a Bisericii. Fiind comunitatea mai sărăcuță, preotul se ocupă să adune fondurile necesare. Pe lângă activitățile de zi cu zi din familie, cu copilul mic, tatăl bolnav și așa mai departe, are timp să se gândească și la semeni. Pentru mine e un exemplu, de asta am și venit și l-am susținut”, ne-a spus viceprimarul din Vâlcele, Nicolae Cucu.

De asemenea, și preotul din Sfântu Gheorghe, Ovidiu Mureșan s-a alăturat inițiativei preotului din Vâlcele și a subliniat că acțiunea este cu atât mai importantă cu cât se desfășoară chiar în postul Paștelui.

„Astăzi, cu binecuvântarea bunului Dumnezeu, cel milostiv, ne aflăm în acest spital din urbea noastră, încheind această minunată campanie a părintelui paroh Vasile Antonie Tămaș de la Vâlcele, „Suflet și Trup”. Motivat fiind sufletul nostru prin împărtășirea cu trupul haric al domnului nostru Iisus Hristos, nu pot sălășlui în inima noastră decât fapte bune, iar aceasta este lucrarea pe care trebuie să o continuăm pe întreaga perioadă a postului”, a spus și părintele Mureșan.

„Chiar îi rog pe cei care citesc, după ce închid ziarul să nu uite de mesajul acesta”

Preotul Tămaș ne-a asigurat de altfel că nu se va opri aici cu inițiativele filantropice care privesc județul Covasna și i-a invitat pe toți cei care simt nevoie să facă o faptă bună să nu ezite să sprijine spitalele.  

„Eu voi încerca să găsesc acum ori un azil, ori o casă de copii care are nevoie de ajutor, ori o altă secție a spitalului. De asemenea, voi continua să ajut și secția de Boli Infecțioase prin finanțarea celor care vor veni să picteze holul și saloanele, dacă lumea va fi alături de mine, în special cei din județ. Chiar îi rog pe cei care citesc, după ce închid ziarul să nu uite de mesajul acesta și ori de câte ori simt nevoia să facă o faptă bună să vină să aducă aici câte un pachet de scutece sau măcar un pachet de șervețele umede, că e 3 lei, și să îl lase aici la spital, la o doamnă asistentă”, a încheiat unul dintre cei mai iubiți preoți din județ și din țară, părintele Vasile Antonie Tămaș de la Vâlcele.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.