STIREA ZILEI 3 martie 2020

Județul Covasna, negativ la COVID-19, pozitiv la bâlbâială

de Iulia Drăghici - Taraș | 4254 vizualizări

Autoritățile au ales alte locații pentru carantină în caz de infectare cu noul coronavirus 

Nici nu a ajuns în județul Covasna, că noul coronavirus produce efecte, în unele cazuri chiar economice. De exemplu, un motel/restaurant din Întorsura Buzăului a înregistrat pierderi doar pentru că a fost inclus pe lista cu locuri de cazare în caz de carantină, chiar dacă acolo nu a ajuns nici picior de bolnav sau suspect de infectare cu virusul COVID-19. Acum, autoritățile județene anunță că acesta a fost scos din discuție și că s-au stabilit alte spații pentru cazare/ izolare în caz de maximă necesitate, dar de data aceasta ele vor fi păstrate secrete. 

În eventualitatea în care vor apărea persoane infectate cu virusul COVID-19 și în județul Covasna, autoritățile au identificat mai multe spații care ar putea asigura peste 50 de locuri de cazare în carantină, anunța, în 25 februarie, într-o conferință de presă, prefectul județului Covasna, Iulian Todor. 

Acestea erau repartizate în cele două municipii, la Sfântu Gheorghe, la Centrul de tratament de la Șugaș Băi (6) și Târgu Secuiesc la o locuință ANL (4), dar și în cele trei orașe, respectiv la Întorsura Buzăului, la fostul Motel Rocab (24), Covasna în refugiul montan (18) și Baraolt la Spitalul Orășenesc (2).

Doar că, între timp, la ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, de sâmbătă, 29 februarie, lista a fost schimbată pentru că locațiile trebuiau, din motive lesne de înțeles, să rămână secrete. 

Evenimente anulate și încasări la jumătate 

Una dintre locațiile anunțate în primă fază ca spațiu de carantină pentru bolnavii sau suspecții de coronavirus din județ, firma Restaurant – Motel E&P, care administrează spațiul cunoscut în trecut sub denumirea de „Rocab”, a înregistrat deja pierderi, chiar dacă a trecut puțin timp de când s-a făcut anunțul cu spațiile destinate cazării în caz de carantină. Oamenii au început să anuleze evenimente deja prenotate şi să ceară returnarea banilor plătiți ca avans. Mai mult, administratorii spațiului spun că nu au fost anunțați înainte de autorități, în niciun fel, că locul va fi sau că a fost a fost inclus în acest plan.  

Am aflat chiar din ziarul Observatorul de Covasna că domnul viceprimar, Ştefan Platon, a declarat că locaţia noastră va fi folosită pentru a ţine persoane izolate în cazul în care vor fi înregistrate mai multe cazuri. Cred că ar fi trebuit să ştiu dinainte să iau în chirie acest spaţiu faptul că în caz de epidemii  va fi folosit pentru aşa ceva, însă nici proprietarul nu ştia acest lucru. În primul rând ne-a afectat imaginea şi mai ales profitul, deoarece oamenii care au prenotat evenimente în această vară au venit să ne ceară avansurile înapoi, am reuşit să îi calmăm pe unii dintre ei şi să le explicăm situaţia, dar nu pe toți. Dacă aceşti oameni chiar nu mai vor să facă evenimentele la noi, eu de cine voi fi despăgubită? Dar pentru denigrarea noastră, care da, să zicem că poate a fost fără voie, cauzată de proasta comunicare?”, se întreabă indignată Elena-Florentina Munteanu, administrator al restaurantului – motel. 

Reprezentatul firmei mai spune că încasările au scăzut chiar la jumătate de când a apărut informaţia conform căreia spaţiul în care aceştia îşi desfăşoară activitatea va fi folosit, în caz de epidemie, drept spaţiu de cazare în regim de carantină a persoanelor suspecte de îmbolnăvire cu acest virus.  

„Clienţii noştri au devenit suspicioşi, au ales să mănânce în altă parte, să nu mai vină la noi. Încasările au scăzut undeva la jumătate, însă stresul nostru nu poate fi numărat în bani, nici discuţiile la telefon cu oamenii pentru a-i convinge că nu este cazul să renunţe la evenimente. Asta s-a întâmplat în contextul în care nimeni nu a fost adus pentru izolare, însă dacă se va întâmpla acest lucru, vă imaginaţi ce pierderi vom avea? Probabil pentru o perioadă de cinci, şase ani nu ar mai veni nimeni să organizeze un eveniment sau chiar să mănânce o ciorbă”, mai spune administratorul firmei.

S-au schimbat locurile de carantină 

La aceste consecințe s-au gândit ulterior și autoritățile. Motiv pentru care sâmbătă, pe 29 februarie, s-au ales și votat alte locuri pentru carantină, după cum ne-a spus luni prefectul. 

Spațiile selectate pentru eventualitatea în care vor apărea cazuri pentru care este necesară carantina sunt confidențiale. Am avut Comitet pentru Situații de Urgență sâmbătă și am adoptat o hotărâre prin care am înlocuit anexa cu spațiile respective, deci motelul Rocab a fost scos. Locația corespundea, dar la solicitarea administratorilor am luat această decizie. Autoritățile locale de acolo au venit cu propunerea pentru că era o locație care la urgență maximă era utilă”, ne-a spus luni prefectul Iulian Todor. 

Acesta ne-a precizat totodată că sunt în continuare peste 50 de locuri de carantină identificate și că se mai caută astfel de spații și la nivelul comunelor din județ.  

În același timp, reprezentanții motelului din Întorsura Buzăului au spus luni că nu au fost anunțați nici că nu mai figurează pe lista „de rezervă”.  

Pe de altă parte, reprezentanții DSP Covasna, care au pasat rapid responsabilitatea înspre Prefectură, au precizat că într-o videoconferință recentă cu Bucureștiul s-a precizat totuși că listele cu locațiile aflate în carantină trebuie păstrare secrete. „Noi am verificat doar locațiile. Prefectura și Consiliul Județean le-au ales”, ne-a spus una dintre angajatele care a răspuns la telefonul fix al instituției, în lipsa directorului, care era luni prins într-o problemă personală, după cum el însuși ne-a explicat. 

Situație similară și în Argeș 

O situație similară, în care s-au deconspirat locațiile pentru izolare și carantină, s-a înregistrat și în Argeș, scria în 26 februarie, EuropaFM.ro. Acolo, prefectul Emanuel Soare a anunțat în conferința de presă cele trei locații care au fost amenajate ca spații de carantină. 

Directorul DSP Argeș, Sorina Hontaru a încercat să oprească discursul prefectului, dar acesta a fost de neoprit. Prefectul Soare habar nu avea că spațiile de carantină trebuie ținute la secret, pentru a nu se crea panică în rândul comunităților. Acum, autoritățile din Argeș sunt nevoite să cheltuiască alți bani și să găsească alte locuri pentru amenajarea spațiilor de carantină”, scrie sursa citată. 

Lucru care probabil s-a întâmplat și la noi. 

O familie a ieșit din autoizolare, dar rămân încă 38 de persoane 

Fie că e vorba de noroc, fie de faptul că măsurile adoptate până acum au efect, fie ambele, ce este cert este că între timp, din fericire, temutul virus nu a fost confirmat în județul Covasna până în prezent.  

Până în acest moment, la nivelul județului Covasna nu există nici o persoană pentru care să fi fost confirmată infectarea cu virusul COVID – 19.

În contextul aplicării măsurilor necesare pentru prevenirea și combaterea infecțiilor cu noul Coronavirus COVID 19, autoritățile județene cu responsabilități în gestionarea acestui tip de eveniment monitorizează situația.

În acest moment, suntem în măsură să comunicăm populației că la nivelul județului Covasna nu sunt persoane aflate în carantină.

De asemenea, numărul persoanelor autoizolate la domiciliu este de 38, persoane care au fost verificate de către Direcția de Sănătate Publică Covasna și nu s-a găsit nici un caz suspect de Coronavirus COVID 19. A ieșit din autoizolare o familie compusă din 4 persoane”, arată comunicatul de presă transmis de Prefectură luni, 2 martie, redacției Observatorul de Covasna. 

La nivel național situația rămâne oarecum la fel ca zilele trecute: trei persoane au fost diagnosticate cu noul coronavirus, dintre care una s-a vindecat între timp, peste 40 de persoane sunt încă în carantină, iar altele 9012 sunt în izolare la domiciliu. Au fost realizate și peste 470 de teste care au indicat rezultate negative. 

În ultimă instanță, pe lângă responsabilitățile care le revin autorităților, sunt câteva destinate și populației de rând, iar principala este de a evita panica inutilă. 

Sfaturile specialiștilor rămân în continuare aceleași: Spălați des mâinile! Evitați persoanele bolnave! Nu vă atingeți fața cu mâinile murdare! Dacă strănutați, acoperiți-vă nasul și gura cu pliul cotului! Luați medicamente doar la recomandarea medicului! Dezinfectați suprafețele din preajmă! Utilizați masca de protecție doar dacă sunteți bolnavi sau în apropierea celor bolnavi!

Sursa foto: Observatorul de Covasna și Pixibay.com

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.