„Joacă” între elevii unei școli covăsnene, încheiată la Urgențe
Familia băiatului rănit acuză un caz de violență, însă reprezentanții școlii și polițiștii neagă ipoteza
O „bătaie” cu zăpadă între cinci elevi de clasa a VIII-a dintr-o școală din Sita Buzăului s-a încheiat la Urgențe pentru unul dintre aceștia. Familia victimei îi acuză pe ceilalți patru elevi de violență, însă potrivit directorului școlii, dar și polițiștilor care s-au autosesizat în acest caz după o postare într-o rețea de socializare, incidentul ar fi mai degrabă un accident nefericit.
Un băiat în vârstă de 13 ani a ajuns luni, 22 ianuarie, la spital din cauza unei lovituri în zona ochiului, apărută în urma unui eveniment petrecut într-o pauză, la școală. Potrivit surorii victimei, care ne-a și informat despre acest caz, patru colegi ai copilului s-ar fi aliat împotriva acestuia și ar fi încercat să îl bată cu zăpadă, fapt care ar fi dus la rănirea băiatului. Directorul unității școlare, Radu Iosif, o contrazice însă și spune că întâmplarea a fost un accident, că băiatul s-a împiedicat și că cele relatate de sora copilului despre un act de violență nu sunt adevărate.
Cum descrie familia victimei cele întâmplate
Sora victimei a afirmat într-o declarație pentru „Observatorul de Covasna”, cât și într-o postare publică pe Facebook că fratele său a fost victima unei agresiuni în timpul unei pauze la școală.
„El a încercat să fugă în clasă și unul i-a ținut ușa. În timpul acela altul l-a prins de picior și l-au dat cu ochiul de clanța de la ușa clasei. A fost dirigintele cu el la urgențe la Întorsura, după care am fost trimiși la Sfântu Gheorghe la urgențe, unde a fost cusut și curățat”, ne-a spus, după ce ne-a contactat prin intermediul Facebook, sora băiatului rănit.
„Fratele meu s-a mai plâns acasă că îl bat acești copii la școală și că râd de el”, a mai precizat aceasta, afirmație confirmată și de tatăl băiatului.
Acesta din urmă a confirmat că suspectează un act de violență împotriva fiului său și că nu este prima dată când aude că cei patru băieți îi agresează copilul. „Unul dintre băieți a deschis geamul la clasă, a ieșit pe geam afară, a făcut bulgări de zăpadă și arunca de afară în clasă să îl pălească pe băiatul meu. Dacă a văzut că nu poate, că s-a ferit, a intrat înapoi pe geam, l-au prins și băiatul meu a dat să fugă din clasă, afară. Au deschis ușa, unul l-a prins de picioare, altul a împins ușa, altul l-a împins cu capul în colțul ușii. Așa îmi spune băiatul mie”, ne-a spus tatăl minorului lovit.
Familia băiatului nu îi acuză pe profesori pentru cele întâmplate, însă ar vrea ca elevii care au contribuit la evenimentul în care a fost implicat fratele său și părinții acestora său să fie trași la răspundere.
„Referitor la ce i s-a întâmplat fratelui meu, vreau să fie trași la răspundere, atât copiii cât și părinți. Așa ceva nu trebuie să se mai întâmple. Există riscul ca fratele meu să rămână orb pe viață ținând cont că a fost lovit în zona ochiului de cei patru colegi. Nu vrem să se mai întâmple așa ceva, pot urma alți copii pe parcurs. Peste zece zile trebuie să merg iarăși la Sfântu Gheorghe pentru a-i scoate ațele. Copilul poate rămâne cu cicatrice în zona ochiului!!!”, ne-a mai scris, prin intermediul unui mesaj pe Facebook, tânăra, care a spus că în viitorul apropiat atât băiatul, cât și mama lui vor merge la poliție pentru a depune plângere.
Reprezentanții școlii exclud ipoteza violenței
Reprezentații școlii spun că imaginea asupra faptelor întâmplate publicată și distribuită în mediul online în prezența unei fotografii tulburătoare denaturează adevărul a ceea ce s-a petrecut de fapt în acest caz și exclud în totalitate varianța violenței între elevi.
„Este un caz construit. Eu am făcut investigațiile necesare și am discutat cu dascălii. Totul s-a întâmplat într-o acțiune de joacă între copii. Era o stare euforică, plăcută, legată de zăpadă, iar elevii au ieșit afară în pauza mare. Copilul despre care e vorba, se pare că era câștigătorul unei bulgăreli și a dat să fugă înăuntru, în școală. Fugind, ceilalți, care au vrut să își ia revanșa în joaca respectivă, l-au urmărit și când primul copil a prins clanța, a fost ajuns din urmă și s-a dezechilibrat. Când l-am întrebat pe copil, mi-a spus că nu e nimic, „noi ne-am jucat și atât”. Mama lui, de asemenea. Nu a fost vorba despre vreun context de violență. Nici pomeneală! Este atât de deranjant când apar atât de denaturat informațiile!”, a declarat miercuri, pentru „Observatorul de Covasna”, Radu Iosif, directorul Școlii Gimnaziale „Nicolae Russu”, de care aparține și unitatea din Ciumernic, unde s-a întâmplat cazul.
Acesta a ținut să sublinieze că elevii erau supravegheați în timpul pauzei și că incidentul s-a petrecut chiar sub ochii profesorului de serviciu, care a asistat neputincios la accidentul care s-a petrecut fulgerător. Același profesor l-a transportat în cel mai scurt timp pe elev la spital.
„Din păcate, cabinetul medical de aici nu avea ce trebuia și a trebuit să se ducă cu el în altă parte (n.red. la Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe). Copilul și acum recunoaște și spune „noi ne-am jucat, domnule director”. Asta a fost tot. (...) A fost un accident într-o activitate de joacă a copiilor. Într-o școală unde sunt peste 150 de copii, poți să îi ții clipă de clipă de mână pe fiecare? Cu tine de mână face o prostie. Nu poți să stai chiar lângă toți”, a subliniat directorul, care a spus și că rana copilului implicat în nefericitul incident nu s-a dovedit a fi una periculoasă.
„Nu a fost nicio violență, a fost un context de joacă. (...) Nici eu nu pot să tratez acest caz ca pe un caz de violență pentru că și eu am fost copil și știu cum e la școală când apare zăpada, după o iarnă fără. Și noi ieșeam și ne jucam cu zăpadă. (...) Copiii trebuie să fie mai atenți când scările sunt ude. Repet, nici eu nu consider acest accident ca violență, pentru că nu s-au bătut”, este de părere și inspectorul școlar general, Kiss Imre.
Ce au constatat polițiștii după ce s-au autosesizat
Spusele reprezentanților școlii sunt confirmate și de polițiști. Aceștia s-au autosesizat în urma postării de pe Facebook și au verificat și ei situația. De asemenea, potrivit reprezentanților IPJ Covasna, până în momentul de față, familia victimei nu a depus o plângere oficială împotriva așa-zișilor agresori.
„Colegii mei s-au autosesizat în urma unui mesaj postat pe o rețea de socializare. Au făcut verificări, iar în urma acestora s-a stabilit că nu ar fi fost vorba despre o agresiune, ci despre un accident nefericit la finalul uneia dintre pauze, acum două zile. Nu a fost depusă sesizare la noi, dar s-au făcut verificări în urma sesizării din oficiu”, a declarat pentru „Observatorul de Covasna”, purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna, Nicoleta Tolvaj-Marin.
În anul curent nu au fost înregistrate cazuri de violență în școlile covăsnene
La nivel oficial, potrivit spuselor reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean Covasna, se pare că în acest an școlar violența nu constituie o problemă la nivelul unităților de învățământ din județ.
„În acest an școlar nu am avut cazuri de violență. Nu este un fenomen și nici nu vrem să fie. Știu acest lucru și directorii și profesorii de serviciu și cred că, potrivit regulamentului întocmit la nivelul școlilor, toți au grijă ca în cazul în care se întâmplă, să aplaneze conflictele cât mai devreme și să nu avem rezultate grave”, a încheiat Kiss Imre.