Investiții de aproape 68 de milioane de lei în zona Buzaielor
Întorsura Buzăului, Sita Buzăului și Barcani au 19 proiecte finanțate de stat prin PNDL
Aproape 68 de milioane de lei vor ajunge în localitățile din zona Buzaielor, prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) al Guvernului României. Cei mai mulți bani vor merge spre proiecte care vizează modernizarea și asfaltarea drumurilor, canalizarea, dar și reabilitarea și extinderea unităților de învățământ.
Anunțul de săptămâna trecută al Guvernului României privind proiectele finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală arată că 390 de milioane de lei vor veni în județul Covasna. Dintre aceștia, puțin peste 17%, respectiv 68 de milioane de lei, vor ajunge în zona Buzaielor, la cele trei localități: Întorsura Buzăului, Sita Buzăului și Barcani.
Fruntașa atragerii de fonduri, chiar și în întreg județul Covasna, nu doar pe zona Buzaielor, este comuna Barcani. 30 de milioane de lei vor fi investiți aici în perioada următoare în modernizarea drumurilor, canalizare și modernizarea unităților de învățământ.
Barcani a atras cele mai multe fonduri din județ
Cel mai costisitor proiect al comunei Barcani, finanțat prin PNDL, este cel de modernizare a drumului comunal DC 22, Barcani – Lădăuți Km 0+000 – 6+640, în valoare de 11 milioane de lei. Tot în categoria de infrastructură rutieră se vor duce alți 10,3 milioane de lei, în proiectul „Îmbunătățirea rețelei de drumuri de interes local din comună”.
Canalizarea menajeră în localitatea Lădăuți va costa 7,17 milioane de lei, iar pentru extinderea și modernizarea Școlii Gimnaziale Barcani se vor cheltui 1,7 milioane de lei.
Încă un proiect, în valoare de aproape 600.000 de lei, pe care Primăria Barcani l-a câștigat, vizează extinderea Grădiniței cu program normal.
„S-a aprobat tot ce am depus. Infrastructura la noi lasă de dorit, iar acesta este un început bun. Eu după cum văd la noi, la proiectele care s-au aprobat, la sfârșitul acestui mandat pot să mă pensionez liniștit pentru că în comună vom avea apă, canal, asfalt în 80% din comună și școli modernizate. Mai avem de modernizat Școala din Barcani, pentru care avem acum proiect. În anii trecuți am modernizat școlile din Sărămaș și Lădăuți. Și Căminele Culturale le-am modernizat. Anul acesta și la anul mai urmează Școala Barcani, Grădinița Barcani și Căminul din centrul comunei”, a declarat pentru „Observatorul de Covasna”, primarul comunei Barcani, Gheorghe Marin.
Întorsura Buzăului continuă procesul de asfaltare a străzilor
Circa 19 milioane de lei vor reveni și orașului Întorsura Buzăului prin noua linie de finanțare a PNDL.
A doua fază de asfaltare și modernizare a drumurilor de interes local în orașul Întorsura Buzăului, care va costa 11,7 milioane de lei, cuprinde străzile Brădet, Observatorului, Brazilor, Castelului, Molidului, Cocorilor, Plugarilor, Pârâului, Cosminului, Floroiței, Morii, Viitorului, Prieteniei, Crivina și Meșteșugarilor, respectiv 11,9 kilometri.
„Extinderea și modernizarea rețelei de canalizare din Întorsura Buzăului” este un alt proiect finanțat prin PNDL, cu 3,4 milioane de lei.
Și clădirea Primăriei din Întorsura Buzăului va fi modernizată complet anul viitor, iar investiția va costa 1,5 milioane de lei.
Și „Extinderea și modernizare rețelei de apă în orașul Întorsura Buzăului” este inclusă în planurile Primăriei, iar proiectul a primit o finanțare de 1,2 milioane de lei.
În ceea ce privește infrastructura școlară, Întorsura Buzăului va folosi banii de la Ministerul Dezvoltării pentru a extinde Grădinița cu 6 săli de grupă (circa 940.000 de lei) și pentru a reabilita și moderniza Școala „Gheorghe Zaharia” din Brădet (250.000 de lei).
Infrastructura de iluminat public din Întorsura Buzăului va beneficia de asemenea de modernizare, prin proiectul „Eficientizarea infrastructurii de iluminat public în orașul Întorsura Buzăului, județul Covasna, Faza II”, în valoare de 520.000 de lei.
„Până la sfârșitul anului trebuie să avem studiile de fezabilitate, ca să putem încheia contractele, urmând ca anul viitor să intre în lucru. (...) Sunt proiecte câștigate, iar cofinanțarea este între 5 și 7%. Astfel vom continua cele 15 străzi, faza a II-a a asfaltării. În ceea ce privește eficientizarea infrastructurii de iluminat public, vom schimba 1000 de focare luminoase. Acestea vor genera mai multă lumină, cu consum de 20%. Proiectul de canalizarea și apă vizează fiecare casă din centrul orașului până la Brădet. În proiectul pentru Grădiniță avem și dotare termică, tot, iar Primăria va fi reabilitată de la A la Z”, ne-a spus primarul din Întorsura Buzăului, Leca Băncilă.
Sita Buzăului
Primăria Sita Buzăului are de asemenea șapte proiecte aprobate spre finanțare pe linia Planului Național de Dezvoltare Locală. Valoarea totală a acestora depășește suma de 18 milioane de lei.
Cel mai valoros astfel de proiect îl reprezintă extinderea rețelei de canalizare în satele Sita Buzăului, Zăbrătău, Crasna din comuna Sita Buzăului, finanțat cu 6,2 milioane de lei.
În ierarhia proiectelor valoroase urmează modernizarea drumurilor de interes local în comuna Sita Buzăului, pentru care Ministerul Dezvoltării alocă 5,6 milioane de lei.
Școală Gimnazială „Nicolae Russu” din centrul comunei va beneficia și ea de reabilitare și modernizare, care vor costa circa 2,1 milioane de lei.
Tot în rândul modernizării infrastructurii școlare se numără și proiectul „Reabilitare, modernizare și dotare Școală, comuna Sita Buzăului nr. 509”, în valoare de 1,5 milioane de lei.
De asemenea, și Școala Gimnazială nr. 3 din comună va fi consolidată și reabilitată, prin intermediul sumei finanțate de Guvern, de 1,25 de milioane de lei.
În acest capitol de înscrie și reabilitarea, modernizarea și dotarea Grădiniței din comuna Sita Buzăului, pentru care s-a alocat suma de 670.000 de lei.
Iluminatul public este și în atenția autorităților din Sita Buzăului, prin proiectul „Extindere și reabilitare rețea de iluminat public în comuna Sita Buzăului”, care va costa peste 940.000 de lei.
În concluzie, dacă toate aceste proiecte vor fi duse la bun sfârșit într-un timp cât mai scurt, atunci veștile sunt cât se poate de bune. E clar că edilii nu vor avea timp să se plictisească, mai ales că urmează și alocările de fonduri europene. În ideea în care salariile din administrație tocmai s-au mărit considerabil, le dorim numai spor la treabă!