STIREA ZILEI 11 mai 2018

Învățământ obligatoriu de 15 ani în loc de 11

de Covasna Media | 1365 vizualizări

Ce cred covăsnenii despre ideea conform căreia copiii și-ar putea începe educația obligatorie de la 4 ani

Învățământul  obligatoriu din România ar putea avea, până în 2020, durata de 15 ani, potrivit unui proiect de lege aprobat recent de ambele Camere ale Parlamentului. Dacă proiectul de lege va intra în vigoare, învățământul obligatoriu va cuprinde și ultimii doi ani de grădiniță, respectiv ultimii doi ani de liceu, pe lângă ciclu cuprins între clasa pregătitoare și clasa a X-a. La nivelul județului Covasna, legea poate intra în vigoare fără probleme, spun reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean, iar ca idee, propunerea în sine nu este privită cu ochi răi.

Proiectul de lege a fost realizat de deputații UDMR și PSD și propune obligativitatea de parcurgere a ultimilor doi ani din învățământul preșcolar, dar și a celor doi ani terminali din liceu. Potrivit legii Educației Naționale, până în anul 2020 vor fi obligatorii cei doi ani din învățământul preșcolar, grupa mijlocie și grupa mare, dar și clasa a XI-a și a XII-a.

,,Diferența dintre neobligativitate și obligatoriu, nu am observat-o absolut deloc”

Inspectorul şcolar general Kiss Imre consideră benefică această inițiativă, întrucât timpul petrecut în școală asigură succesul copilului în viață, însă este sceptic în ceea ce privește metoda de a convinge atât părintele, cât și copilul de această obligativitate a celor 15 ani în învățământ. Acesta consideră că legislația ar trebui să prevadă anumite sancțiuni în cazul în care acești ani obligatorii de școală nu sunt parcurși.

,,Cât mai mult timp petrecut într-o instituție de învățământ, asta însemnând de la grădiniță până la finalizarea anilor de liceu, este util pentru toți elevii. Problema este cu terminologia, pur și simplu să nu rămânem la nivelul afirmațiilor, pentru că și până acum s-a mai vorbit despre 8 ani obligatorii, despre 11 ani obligatorii, acum vorbim de 15 ani obligatorii. Și practic diferența între neobligativitate și obligatoriu, nu am observat-o absolut deloc. Poți să afirmi și să impui prin lege că este obligatoriu, dar întrebarea  mea este ce faci ca să fie, într-adevăr, obligatoriu? Cine monitorizează, cum îi determini pe acești elevi? Și până acum era obligatoriu să faci 4 clase, și știm cu toții câți nu au 4 clase. Să nu mai vorbim de 8 clase, și nici de 10 clase(…)Nu s-a întâmplat nimic cu nimeni, nu au fost pedepsiți, nu au  fost excluși, nu au fost amendați, nu s-a întâmplat absolut nimic. Ce fel de metodologie, ce legislație va apărea în spatele acestei legi cum că e obligatoriu, prin care îi facem pe toți să respecte obligativitatea? Trebuie un mecanism de reglementare. Avem sute de copii care nu frecventează școala primară, foarte mulți care după clasa a VIII-a imediat se evaporă, pleacă cu părinții la munci agricole, pur și simplu nu mai continuă. Atunci despre ce obligativitate vorbim? Ce s-a întâmplat cu aceștia? Nimic. Statul tot acordă în continuare aceleași facilități, alocația nu depinde de frecventarea școlii, toți o primesc”, a declarat pentru Observatorul de Covasna, șeful Inspectoratului Şcolar Covasna Kiss Imre.

În ceea ce privește infrastructura, conform inspectorului general al IȘJ Covasna, legea poate fi implementată în județ, fără să existe impedimente în acest sens.

,,Din punct de vedere al infrastructurii se poate pune în vigoare, nu ar fi nicio problemă, pentru că mai multe grupe la grădiniță, în mod sigur nu se formează decât sunt până acum, că doar aici încercăm să îi înscriem pe toți, iar liceele sunt, rămân aceleași clase. Din punct de vedere al infrastructurii aici nu este nicio problemă” a mai spus inspectorul școlar general Kiss Imre.

Cum școala în sine nu este doar o clădire, ci și locul în care copilul se formează, profesoara de limba și literatura română de la Școala Gimnazială ,,Mikes Kelemen” Zagon, Adriana Husu este de părere că această inițiativă de a propune 15 ani obligatorii în învățământ este una favorabilă atât pentru elev, cât și pentru viitorul acestuia.

,,Cred că această inițiativă este benefică, întrucât copilul, dacă își petrece timpul la școală, învață ceva într-un cadru oficial. Acasă sunt situații când copilul este lăsat să facă ce vrea, nimeni nu se ocupă de educația lui. De asemenea, obligativitatea de a merge la școală mai mult, mă refer la cei care renunță la școală din clasa a VIII-a, este benefică, deoarece se poate învăța o meserie în acești ani”, declarat pentru Observatorul de Covasna, profesoara de limba și literatura română de la Școala Gimnazială ,,Mikes Kelemen” Zagon, Adriana Husu.

,,Sunt altfel copiii care au fost, într-adevăr, la grădiniță”

Directoarea Colegiului Național ,,Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, Luminița Costea este de părere că cei doi ani din învățământul preșcolar sunt absolut necesari unui copil, deoarece acesta în momentul în care ajunge în clasa pregătitoare are deja câteva abilități dezvoltate și nu îi va fi la fel de greu, precum îi va fi unui copil ce nu a frecventat grădinița. Referitor la obligativitatea claselor a XI-a și a XII-a, aceasta consideră că nu i se poate impune unui elev ce nu are înclinații spre studiu, să parcurgă acești ani, deoarece atât timp cât elevul nu are dorință, nu o să învețe.

,,Sunt de acord, în condițiile în care elevii în momentul în care intră la școală, chiar dacă intră în clasa pregătitoare, se vede diferența dintre cei care au urmat, într-adevăr, grădinița și au fost un pic instruiți în ceea ce înseamnă activitate educativă. În ceea ce privește liceul obligatoriu până în clasa a XII-a, aici am niște rezerve, trebuie să recunosc. Pentru că sunt copii care nu doresc să facă școala până în clasa a XII-a, putem să încercăm să îi aducem la școală, nu spun că e un lucru rău, dar cine nu dorește, nici nu va învăța(…)Sunt copii ce au talent în ceea ce privește arta, sunt copii care sunt talentați ca meșteșugari sau care au un simț practic deosebit. Fiecare ar trebui să își găsească un anumit drum, care să fie drumul lui, nu impus de altcineva. Noi, la ,,Mihai Viteazul” suntem pregătiți ca infrastructură pentru un asemenea sistem” ne-a declarat directoarea Colegiului Național ,,Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, Luminița Costea.

Deși potrivit legii Educației Naționale, până în anul 2020 vor fi obligatorii cei doi ani din învățământul preșcolar și ultimii doi ani de liceu, directoarea Colegiului ,,Mihai Viteazul” este de părere că ar fi imposibil ca acest sistem să intre în vigoare în mai puțin de doi ani.

,,Până în 2020? Eu cred că au greșit anul. Nu cred că poate fi posibil până în 2020, pentru a aduce copiii la școală și la grădiniță îți trebuie o anumită mentalitate, o anumită cultură, să fii îndreptat către educație, să îți dorești să nu ții acasă acel copil, să nu îl protejezi de societate, că până la urmă tot în societatea aceasta va trăi, copilul trebuie obișnuit să fie mai independent, mai liber. Sunt mai altfel copiii care au fost, într-adevăr, la grădiniță” a mai adăugat directoarea Luminița Costea.

Ce crede o mămică din județ despre propunerea legiuitorilor

Unii părinți covăsneni se declară, de asemenea, foarte încântați de prevederile acestui proiect de lege.

,,Sunt de acord cu acești 15 ani obligatorii în învățământ, deoarece un copil în grădiniță își dezvoltă capacitatea de a recepționa anumite informații, în gimnaziu de a prelucra și de a aprofunda și abia apoi în liceu poate veni cu idei, își poate dezvolta abilitățile, lucru datorat înaintării în vârstă. În momentul în care un elev nu termină liceul și face doar 10 clase, are mai puține posibilități de ase dezvolta, de a se îndrepta spre un domeniu, să nu mai zicem de o carieră”, ne-a spus o  tânără mămică din Covasna.

La momentul actual, învățământul obligatoriu din România se întinde pe 11 ani. Acești ani înseamnă ciclul cuprins între clasa pregătitoare și clasa a X-a.

În cazul în care  noul proiect de lege va intra în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, învățământul obligatoriu va fi extins pe 15 ani, va cuprinde și grupa mijlocie și cea mare, dar  și cei doi ani terminali de liceu, clasa a XI-a și a XII-a.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.