STIREA ZILEI 30 iulie 2012

În pragul vieții de student

de Covasna Media | 697 vizualizări

Absolvenţii din judeţ care au reuşit să ia BAC-ul, au de ales în această perioadă facultatea pe care o vor urma.

Note, stres, liste interminabile şi bineînţeles emoţii care ating cote maxime în cele mai multe dintre cazuri. Nu este vorba aici despre o nouă sesiune de bacalaureat, ci despre proba de foc prin care au de trecut mii de tineri care au promovat sesiunea de vară a bacalaureatului, şi anume aceea a admiterii la o facultate de renume. În funcţie de facultatea aleasă, viitorii studenţi au fost admişi fie pe bază de dosar, fie pe bază de admitere, media de bacalaureat contând în acest ultim caz doar într-un anumit procent, stabilit de fiecare facultate în parte. Vorbind cu câţiva tineri din Sfântu Gheorghe, am aflat că în mare parte tinerii se îndreaptă spre facultăţi care se potrivesc cu profilul urmat de aceştia pe perioada liceului, foarte puţini aventurându-se într-un domeniu cu totul necunoscut.

Dreptul, în continuare la modă

Maria a absolvit la profilul de ştiinţe sociale la Colegiul Naţional “Mihai Viteazul”, urmând ca din toamnă să studieze la facultatea de Drept din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov. Întrebată de ce a ales această facultate, Maria declară că „este o facultate bună, cu un oarecare renume”, adăugând că Dreptul este ceea ce doreşte să facă mai departe din pasiune şi din dorinţa de a schimba ceva în sistemul juridic, având de asemenea parte şi de sprijinul total din partea părinţilor şi rudelor. De asemenea, ea ne-a mai declarat că ar lua în calcul opţiunea de a studia în străinătate, în funcţie de oferta primită şi de locaţie.

Liviu este proaspăt absolvent al unui profil de filologie şi a ales Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti. „M-am decis asupra acestei facultăţi în urmă cu doi ani, după aceasta urmând o pregătire intensă de circa un an şi jumătate în vederea admiterii ce a constat din întrebări din economie şi limba română”, a mărturisit Liviu. În ceea ce priveşte motivul pentru care a ales Facultatea de Drept, Liviu afirmă că doreşte să urmeze o carieră juridică, adăugând faptul că în luarea acestei hotărâri a fost puţin influenţat şi de către părinţii lui.

Limbile străine – un avantaj

Anca este o altă absolventă a profilului de ştiinţe sociale, tot din cadrul Colegiului Naţional “Mihai Viteazul”, fiind de asemenea o viitoare studentă la Universitatea Transilvania din Braşov, la Facultatea de Litere. Motivul continuării într-un domeniu precum acesta este pe cât de simplu, pe atât de convingător: „întotdeauna mi-am dorit să învăţ cât mai bine limba engleză şi, pe de altă parte, mereu mi-am dorit să învăţ o limbă mai specială, cum ar fi norvegiană, chineză sau rusă”. Decizia de a aplica la Facultatea de Litere a luat-o pe parcursul clasei a XII-a, Anca declarând că iniţial a vrut să studieze la Facultatea de Comunicare şi Sociologie, domeniul Comunicare şi Relaţii cu Publicul, dar avea nevoie de încă o opţiune, aşa că a decis să aplice şi la Litere, această decizie fiind luată şi pe baza influenţei din partea unei prietene de familie, care i-a explicat de ce ar fi bine să aleagă această facultate.

Alegere curajoasă

O alegere interesantă îi aparţine Alexandrei, care a terminat la profilul de ştiinţele naturii. Alexandra s-a decis să urmeze cursurile Academiei de Ştiinţe Economice, la Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică, programul de studiu ales fiind cel de Informatică Economică. „Motivul pentru care am ales această facultate este că îmi oferă o perspectivă mai largă în ceea ce priveşte formarea unei cariere după terminarea anilor de studiu”, ne-a declarat ea, adăugând că decizia a luat-o singură, fără a neglija însă opinia părinţilor şi a prietenului.

ASE – în top și la Sfântu Gheorghe

„Imediat ce am trecut examenul de bacalaureat, m-am decis asupra facultăţilor”, ne-a spus Claudiu, un viitor economist, proaspăt absolvent al profilului de matematică-informatică. Acesta ne-a declarat că a ales Facultatea de Business din cadrul Univesității „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca şi Academia de Studii Economice din Bucureşti, la cea din urmă încă aşteptând un răspuns. Profilele alese sunt cele de Administrarea afacerilor, respectiv Administrarea afacerilor cu predare în limbi străine. De asemenea, Claudiu ne-a declarat că decizia de a se îndrepta spre o astfel de facultate s-a bazat pe faptul că îi plac ştiinţele economice. „Decizia mi-a aparţinut în totalitate, fără influenţe din afară”, a încheiat tânărul.

Turism îmbinat cu sociologie

O altă viitoare studentă intervievată este Andra Simonca. Andra a terminat la Grupul Şcolar „Constantin Brâncuşi”, la profilul de turism. În ciuda profilului urmat, Andra s-a decis să urmeze Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, la profilul de Sociologie din Cluj Napoca, cu toate că iniţial nu a fost încântată de această facultate. Cu timpul însă, s-a mai interesat pe tema acestei facultăţi, ajungând în cele din urmă la concluzia că aceasta este facultatea pe care doreşte să o urmeze, fiind acum 100% convinsă de decizia luată. În privinţa motivului pentru care a ales această facultate, ea ne declară că vrea să facă ceva interesant, captivant şi distractiv, dorind în acelaşi timp să cunoască şi să afle mai multe despre sine şi despre alţi oameni, în general, având de asemenea posibilitatea de a trata şi problemele cu care aceştia se confruntă.

Viaţa de student este în fond, pe cât de complicată, pe atât de frumoasă. Fie că este vorba despre o decizie luată cu mult timp în urmă, sau o decizie luată pe moment, fiecare dintre tinerii intervievaţi, şi nu numai, şi-a ales o facultate care să-i satisfacă dorinţele şi speranţele pentru un viitor strălucit. Tot ce rămâne de făcut este să le urăm mult succes viitorilor studenţi, întrucât facultatea reprezintă o nouă provocare în vieţile lor, cât şi multă putere de muncă şi multă încredere în forţele proprii!

(Cezara Diana Rusu)

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.