STIREA ZILEI 10 ianuarie 2019

(Update) Gripa mortală ar putea reveni curând și în județul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 1309 vizualizări

UPDATE! Primul caz s-a confirmat! Click pe link pentru detalii. 

Cum stăm la capitolul viroze și cum să ne ferim de acestea

Virozele, printre care și înspăimântătoarea gripă care deja a făcut primele victime la nivel național, sunt pe punctul de a-și intra în „drepturi” și în județul Covasna, spun specialiștii. Cu toate că suntem într-o perioadă de acalmie, aceasta ar putea fi doar „liniștea dinaintea furtunii” de epidemii, care se va dezlănțui odată cu revenirea în școli a elevilor. Există totuși soluții preventive, care pot ajuta la împiedicarea producerii tragediilor, de care nu a scăpat nici județul nostru în sezonul trecut de gripă.

Statistica națională a Centrului Național de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, actualizată miercuri, 9 ianuarie, arată că de la începutul anului cinci persoane, cu vârste între 30 și 70 de ani, au murit din cauza virusului gripal.

La nivelul județului Covasna, potrivit Direcției de Sănătate Publică, nu există cazuri de gripă confirmate încă, însă acest lucru nu înseamnă că suntem feriți de pericol.

Pentru sezonul acesta se pare că se apropie gripa de noi și în două, trei săptămâni s-ar putea să avem o ascensiune. Pentru populație semnele suspecte ar trebui să fie apariția bruscă a bolii, cu frisoane, precedate de o stare de rău, febră, transpirații, cefalee, amețeli, adinamie, dureri ale globului ocular, congestia conjuctivelor. Se aseamănă cu multe alte infecții respiratorii, dar apare brusc, eventual cu congestie faringiană, inapetență, dureri de stomac, limbă albicioasă, grețuri, vărsături câteodată. Cam astea sunt semnele, dar cel mai ușor de pus diagnosticul este în timpul epidemiei, când se înmulțesc cazurile. Deocamdată nu putem să spunem că a ajuns în județul nostru, dar va ajunge”, a declarat, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, epidemiologul din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna, Sánta Ferenc.

Numărul de viroze anunțat pentru săptămâna trecută pentru județul Covasna nu depășește 1.611 cazuri, potrivit DSP Covasna. Specialiștii punctează în același timp că statistica nu este tocmai reprezentativă, fiind vorba despre perioada de sărbători, în care nu s-a lucrat zilnic. Dintre acestea, aproape 380 de cazuri sunt pneumonii, în scădere față de săptămâna trecută, mai arată cifrele DSP.

„De obicei, numărul de viroze scade în această perioadă. În general, la noi numărul normal este undeva la 2.000”, a mai spus epidemiologul Sánta Ferenc.

Recomandările medicului

Înainte de a avea nevoie de medicamente sau spitalizare, există câteva lucruri pe care covăsnenii le pot face în lupta împotriva virozelor.

Într-adevăr deja au început, dar pentru că e vacanță nu se simte așa de mult în cabinete. Le recomandăm covăsnenilor să se plimbe în aer liber și să meargă să facă mișcare, dar nu în spații închise pentru că acolo posibilitatea de contaminare este foarte mare. De asemenea, să își fortifice organismul cu alimentație sănătoasă, multe fructe și vitamina C. Atunci când sunt bolnavi, copiii sau adulții să stea acasă, să nu meargă în colectivitate ca să nu transmită mai departe. Singura posibilitate de a preveni gripa, pe lângă aceste metode, este vaccinul. În două săptămâni își face efectul. Bătrânii, gravidele, obezii și ceilalți aflați la risc, încă pot să își facă vaccin antigripal. Dacă sunt simptome ca febra mare, stare de rău, somnolență și vărsături, să se prezinte la doctor”, a declarat, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, medicul de familie, Lucia Sereș.

Vaccinul, cea mai modernă cale de a preveni boala

Dacă metodele naturiste ar putea să dea greș, vine în întâmpinare o soluție a medicinei moderne, însă prea puțin utilizată, spun specialiștii, și anume vaccinul. Doar puțin peste 70% dintre persoanele aflate la risc, care beneficiază de gratuitate, au primit aceste vaccinuri.

„Nimeni nu știe cum va reacționa la virusul gripal, deci când va fi bolnav de gripă, (...) iar în fiecare sezon rece apar valuri epidemice, deci suntem expuși sigur. La 30, 40 de ani apare câte un virus nou care este foarte periculos pentru că este o totală lipsă de imunitate față de ele. (...) Este nevoie de vaccinare în fiecare an, cu tulpini circulante. (...) Vaccinurile sunt cele mai moderne posibilități de a preveni boala. Farmaciile sunt pregătite și pot asigura vaccinurile necesare”, ne-a mai spus Sánta Ferenc.

Specialistul a subliniat de asemenea că și vaccinurile gratuite, destinate persoanelor aflate la risc de îmbolnăvire (de exemplu cele care suferă de diabet ori astm), sunt totuși plătite de Stat, deși ele nu sunt achitate de bolnavi.

Cât pentru celelalte categorii de persoane, recomandarea vaccinării este la fel de valabilă, pentru că virusul gripal a afectat anul trecut, dar și anul acesta și persoane cu o stare de sănătate aparent bună, astfel că, prețul unui vaccin cu siguranță este mai mic decât prețul vieții sau chiar al unui tratament ulterior, după apariția bolii, mai punctează epidemiologul Sánta Ferenc.

„Cu cât avem mai mulți vaccinați, cu atât mai greu se extinde boala. Apărarea specifică împotriva gripei este doar vaccinul. (...) Eu mă vaccinez regulat și știu din experiența mea că am făcut o viroză suspectă de gripă, dar a trecut foarte ușor. După o stare de slăbiciune, în două zile mi-am revenit de tot fără nici o repercusiune asupra tractului respirator, fără să apară tuse, expectorații”, a explicat specialistul, care a mai spus și că „cei care au decedat și anul trecut nu erau doar din grupa aceea de risc. Asta arată că oamenii aparent sănătoși, cei voinici, de 47 de ani, să zicem, nu au rezistat la virus. De aceea este bine să prevenim”.

Cu toate acestea, numărul persoanelor care apelează la vaccin este în continuare mic, iar explicația ar putea fi neîncrederea populației.  

„Este o ignoranță? (...) E frica de înțepătură? Nu pot să îmi explic. Cred totuși că e un lanț de neîncredere. E tipic pentru viața de zi cu zi, din cauza politicilor și evenimentelor întâmplate în ultima vreme, și în Vest și la noi. Este clar un fenomen de neîncredere în politicieni, dar și în buna-intenție a oamenilor. Asta nu duce la bine. E absolut păcat să nu ai încredere în cea mai bună invenție care previne bolile și micșorează suferințele”, a mai declarat Sánta Ferenc.

În prezent, din cele 5.530 de doze de vaccin comandate de DSP Covasna, 5.007 au fost administrate, iar restul distribuite la medici. În România, până la data de 30.12.2018 au fost vaccinate antigripal 1.187.159 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății, arată Institutul Național de Sănătate Publică.

Aproape 130 de persoane au murit sezonul trecut din cauza gripei

La nivel național, cea mai recentă statistică a Centrului Național de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), din 4 ianuarie, arată că „activitatea gripală a evoluat cu intensitate scăzută, înregistrându-se focare locale în județul Brașov, municipiul București și cazuri sporadice în unele județe”.

De asemenea, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripa clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 39.978, cu 15.4% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (47.265) și cu 32% mai mic comparativ cu cel din săptămâna anterioară (58.836)- situație datorată în principal subraportărilor din săptămâna anterioară ca urmare a zilelor nelucrătoare. În săptămână 24.12.2018 – 30.12.2018 s-au înregistrat la nivel național 703 cazuri de gripă clinică comparativ cu 30 cazuri înregistrate în aceeași perioadă  sezonului trecut.

De la începutul sezonului 2017-2018 au fost înregistrate 129 decese confirmate cu virus gripal, câteva chiar în județul Covasna, față de 27 înregistrate la nivel național întreg sezonul precedent.

„Niciodată nu am avut atâtea decese ca anul trecut. Virusurile circulante au devenit mai agresive și sunt mai periculoase. Sper să nu fie mereu așa”, a încheiat Sánta Ferenc.

Iulia Drăghici – Taraș

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.