STIREA ZILEI 6 martie 2023

Grijă pentru sănătatea femeilor, prin testare gratuită PAP și HPV

de Diana Pantelimon | 1159 vizualizări

Pe tot parcursul lunii martie, doamnele și domnișoarele se pot testa gratuit pentru prevenirea cancerului de col uterin, prin Testul Babeș Papanicolaou (PAP) și cel de depistare a virusului HPV. Acest lucru este posibil datorită unui program dedicat promovării, prevenirii şi depistării precoce a bolii, derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș. Centrele de recoltare din județul nostru se află în orașele Covasna, Întorsura Buzăului și Târgu Secuiesc.

Consultația de specialitate, testarea Babeş Papanicolaou, testarea HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopia, tratamentul excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suportul social şi psihologic, toate sunt gratuite, fiind finanţate în cadrul proiectului, potrivit unui comunicat de presă.

În luna martie, toate femeile cu vârste cuprinse între 24-64 de ani sunt invitate să se programeze pentru testare gratuită la cabinetele de Obstetrică-Ginecologie, la centrele de recoltare din localităţile lor:

  • Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza” Covasna, la telefon 0267.340.008;
  • Spitalul din Întorsura Buzăului, la telefon 0746.493.754;
  • Spitalul Municipal Târgu Secuiesc, telefon 0744.430.379 sau 0766.701.029. 

„Sărbătorim împreună femeile din viaţa noastră. Luna martie este despre femei. De la cele notabile din istorie care au schimbat puțin câte puțin lumea, până la cele cu care interacționăm în viața de zi cu zi - femeile din viața noastră - mame, soții, prietene, surori, colege. Ziua de 1 martie marchează nu doar prima zi de primăvară, simbolul puternic al renaşterii, al luminii şi al victoriei, ci și începutul unei luni speciale dedicate femeii. Cadourile oferite în această lună femeilor au rolul nu doar de a impresiona şi de a le face să se simtă speciale, ci și de a aduce un suflu nou relațiilor, indiferent de natura lor. Cadoul nostru pentru toate femeile din regiunea Centru, în semn de respect și apreciere, este să le oferim un dar al sănătăţii, având grijă de sănătatea lor prin testare gratuită Babeş-Papanicolaou (24-29 de ani) şi HPV (30-64 de ani). Spre deosebire de multe alte tipuri de cancer, aproape jumătate din cazurile de cancer de col uterin apar între 35 și 55 de ani, când multe femei sunt implicate activ în cariera lor și în îngrijirea familiilor lor. Cancerul de col uterin este o boală ce poate afecta femeile de orice vârstă, însă este una dintre puținele forme de cancer care ar putea fi prevenită aproape 100% prin depistare precoce. Screeningul cancerului de col uterin nu este de fapt un test pentru cancer. Este o metodă de prevenire a cancerului prin detectarea și tratarea anomaliilor precoce care, dacă nu sunt tratate, ar putea duce la cancer la colul uterin al unei femei. Riscul de cancer de col uterin invaziv este redus cu până la 90% pentru femeile care participă în mod regulat la programe organizate, folosind oricare dintre cele două teste de screening recomandate. Cu alte cuvinte, 9 din 10 cancere invazive pot fi prevenite prin screening”, se arată în comunicatul de presă.

„Până să devină motivul unei sărbători, femeile au avut de înfruntat multe bătălii, unele nefiind definitiv câștigate nici măcar în zilele noastre. Lupta cu cancerul de col uterin poate deveni o bătălie câştigată, deoarece cancerul de col uterin este un duşman ce poate fi învins. Screeningul vă poate salva viaţa. Testaţi-vă! Fiecare secundă contează!, a declarat șef lucrări dr. Cosmina Uzun, manager de proiect.

Campania lunii martie se desfășoară, totodată, și în județele Mureș, Sibiu, Harghita și Brașov.

Activităţile se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”, proiect care a obținut trofeul pentru „Cea mai bună inițiativă pentru educație și sănătate”, datorită voturilor cititorilor „Observatorul de Covasna”. Premiul a fost decernat în cadrul Galei Superlativelor, organizată de covasnamedia.ro, pe 12 ianuarie 2023, la Sfântu Gheorghe.

Sursa foto: Comunicat de presă

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.