STIREA ZILEI 16 februarie 2018

Fluier final pentru Zsombori László...

de Covasna Media | 11432 vizualizări

Scriu acest material sub imperiul unei vești cutremurătoare, pe care am aflat-o despre Zsombori László. Jovialul om de handbal și-a pierdut viața fulgerător, fără a avea simptomele vreunei suferințe. Destinul a făcut ca semnatarul acestor rânduri să asiste la ultimul meci de handbal observat de către Zsombori László, dar și să fi purtat o discuție care urma să se fructifice într-un articol, cu același Zsombori László. În tragicul context ulterior, rezultă că declarațiile lui Zsombori László, publicate prin intermediul Observatorul de Covasna, capătă amploarea unor ultime dorințe ale sale.

Marele regret al autorului acestui material este că, în goana existenței, a amânat pentru săptămâna viitoare materialul care l-ar fi avut drept figură centrală pe Zsombori László. Acum, când vorbim deja la trecut despre acest om, coloanele de față nu au decât darul de a mângâia o durere incomensurabilă, pe care o încearcă familia îndoliată. Iertare Loți-baci pentru ”întârziere”...

Vom derula, în cele ce urmează, firul discuției purtate la Sf. Gheorghe, cu Zsombori László. Am vorbit întâi de, cutremurătoare coincidență, de moartea senatorului Verestóy Attila, fapt care a condus la dispariția echipei HC Odorheiu Secuiesc, orașul natal al lui Zsombori László. Nu își explica de ce conducătorii harghiteni nu și-au creionat un plan B, în condițiile în care știau că Verestóy este bolnav de doi ani de zile. O altă dilemă, pentru Zsombori László, era faptul că nu s-a dorit finalizarea acestui sezon, în care echipa, grație cumulului mare de puncte, nu ar fi retrogradat.

Apoi am intrat în sfera Covasnei, județul de adopție pentru Zsombori László. S-au spus multe, însă nu toate i-ar fi plăcut lui Zsombori Laszlo să vadă lumina tiparului. Un om înarmat cu decență și bun simț, cum este regretatul interlocutor, a lăsat să se întrevadă doar motivele pentru care echipa feminină de handbal Sepsi SIC Sf. Gheorghe, ori cea de la KSE Tg. Secuiesc, au dispărut de la nivelul senioratului.

Partener de discuție foarte agreabil, modest în sensul bun al cuvântului, Zsombori László a povestit unele episoade savuroase ale carierei sale în care a arbitrat sute de meciuri la cel mai înalt nivel. Zsombori László a fost jucător de handbal, apoi antrenor absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport din Brașov și al Școlii Naționale de Antrenori, după care s-a făcut și arbitru. Zenitul carierei de cavaler al fluierului a fost delegarea la meciul amical de băieți dintre România și Ungaria, desfășurat la Sighișoara.

Apoi a devenit observator al Federației Române de Handbal, la împlinirea limitei regulamentare de vârstă pentru a mai fluiera. Nu a renunțat însă la ”teren” așa că, până în ultimele zile de viață, a arbitrat în campionatul județean Harghita. Îndrăgostit de sportul de pe semicercuri, Zsombori László era gata să sacrifice orice pentru handbal. Ocupa funcția de administrator al Parcului Industrial „Sepsi Park”, spunând, atât de sincer, că succesul profesional al acestei funcții i-a fost facilitat de relațiile construite pe cariera din handbal.

Ultimul meci observat de Zsombori László a avut loc duminică, 11 februarie 2018, când, la Sala Sporturilor ”Concordia” din Chiajna, în Liga Națională Masculină, Steaua a bătut CSM Făgăraș cu 32-23. Un meci fără probleme, cu calificativ bun acordat brigăzii de arbitri, dar și cu un Zsombori László etalând un frumos tact pedagogic chiar la marginea terenului, în discuțiile cu arbitrii și antrenorii.

Deși sună groaznic, ultima dorință a lui Zsombori László, exprimată în fața noastră, a echipei Observatorul de Covasna, a fost ca echipele de handbal să revină la Sf. Gheorghe și Tg. Secuiesc. Cine oare și-ar fi închipuit că afirmația respectivă este una cu... limbă de moarte?

Inexplicabilul său deces pare a fi fost cauzat de un virus gripal care circulă în această perioadă și care i-ar fi provocat un infarct fatal. Nu avea probleme de sănătate, motiv pentru care vestea este cu atât mai puțin verosimilă. Autopsia, operațiune obligatoriu de efectuat în astfel de cazuri, poate că va lămuri misterul acestei morți neanunțate. Zsombori László avea doar 55 de ani.

Imediat după încheierea dialogului cu noi, Zsombori László a plecat acasă, la locuința din comuna Valea Crișului. A plecat cu zâmbetul pe buze și cu promisiunea unei revederi pentru continuarea discuției pe tematică handbalistică. A plecat bucuros la întâlnirea cu... ”fluierul final”.

Oamenii de handbal din țară, prietenii, familia, toți cei care l-au cunoscut, sunt absolut consternați. De acum încolo, Zsombori László va fi doar o amintire frumoasă.

Soția Zsombori Katalin și familia, anunță cu durere în suflet, trecerea fulgerătoare la cele veșnice a celui care a fost soț și tată remarcabil, ZSOMBORI LÁSZLÓ. Ceremonialul funerar va avea loc la cimitirul reformat din Sfântu-Gheorghe, strada Cetății nr.1, sâmbătă 17 februarie, de la ora 15:00. Condoleanțe pot fi depuse începâd cu ora 14:00. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Orice cuvânt este de prisos! Odihnește-te în pace Zsombori László!

Condoleanțe familiei greu încercate!

Cristian Frisk

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.