STIREA ZILEI 20 noiembrie 2017

Festivalul folcloric unic în România revine în zona Buzaielor

de Iulia Drăghici - Taraș | 1015 vizualizări

„Mlădițe Românești” marchează în perioada 22–25 noiembrie a doua ediție națională

Aproximativ 300 de dansatori din aproape toate zonele folclorice din țară se reunesc, în această săptămână, la Întorsura Buzăului, pentru a lua parte la a doua ediție națională, respectiv la a XII-a ediție generală, a Festivalului Folcloric „Mlădițe Românești”. Evenimentul este unic în România, prin faptul că participanții nu vin doar să danseze, ci și să învețe și să prezinte direct din vatra satului dansuri locale din zonele țării pe care le reprezintă.

În prag de 1 Decembrie, Clubul Copiilor din Întorsura Buzăului și partenerii revin cu unul dintre cele mai frumoase daruri care îi pot fi dedicate țării de ziua ei. Mă refer, desigur, la desfășurarea unei noi ediții a Festivalului Național „Mlădițe Românești”, care dă posibilitatea tinerilor din 10 județe nu doar să-și dezvolte dragostea pentru folclor și dansuri populare românești, dar și să învețe „direct de la sursă” dansuri din alte zone ale țării. Prin intermediul atelierelor care se vor desfășura la Clubul Copiilor, în perioada 23–25 noiembrie a.c., participanții vor învăța mișcările de bază ale unor dansuri populare locale, exact așa cum au fost ele lăsate de la strămoși. Astfel, folclorul va putea ajunge mai departe, în comunități din toată țara, în forma în care au fost concepute.

„Scopul festivalului, așa cum l-am gândit încă de anul trecut, de la prima ediție națională, este studiul folclorului coregrafic românesc. Ne dorim să transmitem mai departe tinerei generații tradiția noastră, în forma ei autentică, nealterată. Atunci când vor merge în zonele lor de proveniență, după ce vor pleca de la noi vor putea să aibă habar și de celelalte zone ale țării. Folclorul românesc este foarte divers, iar dacă vrem să abordăm și alte zone, atunci e bine să studiem înainte”, ne-a declarat principalul organizator al evenimentului, coregrafa Rodica Boieru, de la Clubul Copiilor din Întorsura Buzăului.

Cum funcționează conceputul Festivalului „Mlădițe Românești”

Timp de aproape trei zile, formații de copii și tineret din județele Arad, Brașov, Buzău, Covasna, Dâmbovița, Olt, Prahova, Neamț, Tulcea și Maramureș, se vor reuni la Clubul Copiilor din Întorsura Buzăului. Aici vor studia părți din dansurile populare specifice fiecărei zone. Rezultatul se va vedea sâmbătă seara, 25 noiembrie, de la ora 18:00, la Căminul Cultural de la Vama Buzăului, unde va avea loc un spectacol folcloric colorat cu momente din toate zonele țării.

„Cei care sunt mai aproape, vin în formula completă pentru sâmbătă, la evenimentul de final. În rest, cei din alte zone ale țării vin câte un profesor și două perechi, pentru ateliere de lucru. Invitații noștri sosesc miercuri, pe 22 noiembrie, și pe 23, 24 și 25 dimineața o să lucrăm împreună. Pe 25, la orele 18:00, va începe spectacolul. (...) Sper ca această ediție să fie cel puțin la fel de reușită ca aceea de anul trecut. Atunci, copiii au plecat de la noi cu un bogat bagaj de cunoștințe și cu multe informații noi legate de folclorul coregrafic românesc. Am primit confirmări că unii au pus și în practică ceea ce au învățat. Deși nu e ușor, ne ambiționăm să continuăm în fiecare an, mai ales că timpul pentru studiu este scurt, iar în două zile şi jumătate nu putem să facem mare lucru. (...) Anul trecut, noi am învățat de la cei din Prahova, ei au învățat de la noi, cei din Dâmbovița la fel și așa mai departe. Deci fiecare vine cu un mic material coregrafic, pe care îl studiem aici, împreună. Fiind din zonă, fiecare ne predă câteva elemente de bază în forma lor autentică și noi învățăm corect ceea ce se dansează în altă zonă. Iar în deschiderea festivalului vom pune în scenă ce am pregătit în cadrul atelierelor, respectiv o suită de dansuri din mai multe zone”, spune Rodica Boieru, cea care coordonează și celebrul ansamblu „Brâulețul” din Sita Buzăului, dar și „Mlădițe Românești” din Întorsura Buzăului.

Intrarea la spectacolul de sâmbătă este liberă.

La spectacolul de final, se va inaugura un nou sistem de sunet

La fel ca și anul trecut, organizatorii promit pentru seara de sâmbătă un eveniment spectaculos, plin de bucurie și folclor autentic, însă, de această dată, vin cu ceva mai mult: inaugurarea unui sistem profesionist de sunet și de lumini.

„Îi așteptăm la eveniment pe toți cei interesați. Am înțeles că vom inaugura un sistem de sunet performant. Gospodarii din Vama Buzăului au reușit să doteze Căminul Cultural cu decor, sistem de sunet și lumini performante. Abia așteptăm să le punem în valoare!”, a punctat Rodica Boieru.

La a XI-a ediție a Festivalului de Folclor „Mlădițe Românești”, de anul trecut, care s-a desfășurat în perioada 9–12 noiembrie, peste 350 de tineri dansatori au urcat pe scena de la Căminul Cultural din Vama Buzăului. Atunci, participanții descriau evenimentul nu doar ca pe unul inedit, ci ca pe o adevărată lecție de viață. Organizat în preajma Zilei Naționale a României, Festivalul „Mlădițe Românești” poate să devină, astfel, un punct de întâlnire sau un simbol pentru toți cei care iubesc și duc mai departe comoara României – folclorul.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.