Explozie a prețurilor în piața imobiliară din Sfântu Gheorghe
Chiriile și prețurile apartamentelor în reședința județului Covasna valorează aproape cât cele din Brașov
Specialiștii în imobiliare spun că piața din Sfântu Gheorghe nu este una matură, drept pentru care orice schimbare se simte imediat la buzunar.
Dacă, în anii trecuți, pagini întregi din ziarele locale erau pline cu anunțurile de mică publicitate de închirieri sau vânzări de apartamente sau case, acum acestea sunt greu de găsit, dacă nu chiar imposibil. Specialiștii în imobiliare spun că cererea pentru închirieri de apartamente este prea mare pentru oferta municipiului Sfântu Gheorghe, astfel încât prețurile au ajuns să fie cât cele din orașul Brașov. Dar și așa e greu să găsești apartamente de închiriat. Și, când vine vorba despre vânzări-cumpărări de locuințe, prețurile înregistrează creșteri de 20 -25% față de anul trecut.
„E o creștere de preț pe toate planurile, inclusiv terenuri, apartamente, case. Vorbim despre o creștere puțin cam abruptă, cum nu s-a mai întâmplat în ultimii patru, cinci ani. Cel puțin, în ultima perioadă, respectiv ultimul an, prețurile s-au mărit cu 20 -25% și sunt în creștere în continuare”, ne-a declarat singurul broker imobiliar licențiat din județul Covasna, Ștefan Manole.
Piața imobiliară din Sfântu Gheorghe nu e matură
Brokerul imobiliar, a cărui experiență în domeniu depășește 20 de ani, este de părere că explozia prețurilor este cauzată de doi factori principali: creditele băncilor și investițiile celor plecați la muncă în străinătate.
„Creșterile sunt cauzate pe doi vectori. Pe o parte, sunt băncile care au acordat credite, inclusiv prin programul Prima Casă sau celelalte programe de creditare. Pe partea cealaltă, încep să se întoarcă banii celor care au plecat din Sfântu Gheorghe. La un moment dat, eram vreo 70.000 de locuitori, acum suntem vreo 50.000. Cei plecați au început să trimită bani acasă și să investească. Piața chiriilor, cel puțin, merge fantastic în Sfântu Gheorghe. Cei doi vectori au dus la aceste creșteri. Piața imobiliară din Sfântu Gheorghe nu este o piață matură. Orice fluctuație apare pe piață se regăsește automat în preț. (...) E un oraș mic, nepregătit. Orice șoc vine, îl dezechilibrează”, a explicat Ștefan Manole, care a precizat că piața ar putea deveni destul de matură, dacă și nivelul de trai ar crește.
La chirii, cererea e mai mare decât oferta, iar prețurile le egalează pe cele din Brașov
Cu toate că autoritățile locale spun că prin majorarea salariilor în administrația publică tinerii cu studii superioare se vor întoarce spre acest oraș, probabil pierd din vedere faptul că aceștia nu vor avea unde să locuiască. Nu doar că e dificil spre imposibil să găsești chirie în Sfântu Gheorghe, dar și prețurile sunt mari, aproape ca acelea din Brașov.
„În 2015, când am venit la Sfântu Gheorghe, am găsit un apartament, pe care l-am închiriat destul de repede. Ce-i drept, prin intermediul unor cunoștințe. Venind de la București, unde pe o garsonieră puteai plăti până la 250 euro, să dau 150 de euro pe două camere mi s-a părut foarte puțin. Mai ales că era un apartament complet mobilat și utilat. Însă, lumea din jur credea că m-am păcălit, că plătesc prea mulți bani pentru o chirie în Sfântu Gheorghe. S-a întâmplat apoi să caut o garsonieră pentru un amic. Nu am găsit nimic de bun-simț, prețul fiind în toate cazurile mai mare decât cel pe care îl plătesc eu. E clar că avem de-a face cu o explozie a prețurilor în domeniul imobiliar. Cu toate acestea, nu aș cumpăra un apartament doar ca să îl dau spre închiriere. Nu mi se pare că rentează. Poate doar dacă e o moștenire”, ne-a spus o locuitoare a orașului Sfântu Gheorghe.
Și specialistul în imobiliare este de părere că alegerea orașului Sfântu Gheorghe în detrimentul Brașovului, când vine vorba de stat cu chirie, nu este una avantajoasă.
„Vizavi de închiriere, pot să spun că suntem foarte aproape de Brașov. (...) Asta denotă că Sfântu Gheorghe nu e pregătit pe segmentul de chirii. Cererea este mult mai mare decât oferta. (...) Un apartament cu două camere, mobilat și utilat, se închiriază și acum cu 200–250 de euro. Dacă ești un bun negociator, poți să prinzi apartamente în suma asta la Brașov, în zone ca Astra, Bartolomeu sau chiar și la Coresi. Un apartament cu două camere, fără mobilă, se închiriază undeva la 150 de euro. Dacă sunt apartamente mai mari, atunci și prețul e mai mare. În anii trecuți, chiria la un apartament cu două camere, mobilat modest, ajungea la 150 de euro”, a punctat și reprezentantul MS Imobiliar din Sfântu Gheorghe, Ștefan Manole.
De unde vin chiriașii?
Potrivit specialistului, cererea în domeniul închirierii de apartamente vine atât din zona familiilor ale căror apartamente au fost executate silit de bănci și care, având copii la școală și locuri de muncă în Sfântu Gheorghe, aleg să stea cu chirie, cât și din zona angajaților MAI (poliție, jandarmerie, pompieri).
De asemenea, un alt segment de chiriași sunt muncitorii care vin temporar în oraș, prin intermediul firmelor specializate.
Creștere abruptă și la vânzare-cumpărare
Nu doar la chirii a crescut prețul locuințelor, ci și la vânzare-cumpărare. În acest caz, diferența este sesizabilă de la un an la altul, spune Ștefan Manole.
„Dacă, anul trecut, puteai să iei un apartament cu două camere – nu în zona de top, adică zona centrală, Iorga, Crângului – cu circa 25.000 de euro, acum prețurile sunt undeva în jur de 35–38.000 de euro. A fost o creștere destul de abruptă și importantă”, explică agentul imobiliar, care spune că în acest caz comparația cu Brașovul este ceva mai greu de făcut.
„Când ne referim la prețurile apartamentelor, depind și de calitate, dar, în general, în Brașov, prețurile la două camere ajung la 55.000 de euro. Pe când, în Sfântu Gheorghe, cel mai scump apartament cu două camere, mă refer la piața reală, pentru că lumea cere, ajunge undeva la 40.000 de euro. Ca să ajungem la 55.000 sau poate 60.000 de euro, mai durează câțiva ani”, spune Manole.
Nu s-a mai construit nimic de la Revoluție
Nici nu e de mirare că piața imobiliară din Sfântu Gheorghe nu este matură, având în vedere că, potrivit spuselor lui Ștefan Manole, în Sfântu Gheorghe nu s-a mai construit niciun bloc de la Revoluție. Cel mai nou proiect imobiliar, Fortuna Park, are deja clienți, deși prețurile apartamentelor sunt exact ca acelea din Brașov, iar acest fapt arată necesitatea construirii de locuințe.
„Cred că lucrurile se vor stabiliza la un moment dat, dar în Sfântu Gheorghe nu s-a mai construit nimic de mulți ani, în afară de blocurile ANL. Abia recent soțul Nicoletei Luciu, Zsolt Csergo, cu firma sa, a început construcția unui bloc (Fortuna Park) pe Strada Sporturilor, dar prețurile la apartamente sunt asemănătoare celor din Brașov, deci nu sunt la nivelul puterii de cumpărare a cetățenilor din Sfântu Gheorghe. Un apartament cu două camere ajunge la 55.000 de euro, cel de trei camere la 75–80.000 de euro. Se pare că sunt clienți, pentru că apartamentele vor fi peste standard, mă refer la finisaje. Faptul că sunt cumpărători e un lucru bun. E primul bloc construit după Revoluție. Vedem în continuare ce va fi”, a spus brokerul imobiliar.
Segmentul locuințelor de lux lipsește cu desăvârșire
Un alt segment imobiliar unde Sfântu Gheorghe ar avea loc să se dezvolte, pentru că există cerere, este cel al locuințelor de lux.
„Aici suntem la pământ, deși sunt cereri. Eu am o listă cu vreo 12 persoane care doresc apartamente mobilate și utilate cu accesorii de ultimă generație, deci nu mobilă din perioada bunicii. Majoritatea care închiriază bagă mobilă de proastă calitate, pe principiul că acela care vine în chirie o strică. Concepția asta e un pic depășită. E o nișă foarte bună pe partea imobiliară pentru apartamentele de lux”, ne-a mai dezvăluit Ștefan Manole.
De asemenea, acesta atrage atenția proprietarilor de apartamente de închiriat să fie pregătiți pentru valul de muncitori care va veni spre Sfântu Gheorghe odată cu lucrările de modernizare a orașului.
„Cei care au posibilitate și au un spațiu mai mare, să fie pregătiți. Au fost lucrări la Arena Sepsi. A venit o firmă din Cluj care căuta locuințe pentru muncitori sau pentru ingineri. (...) Vor fi în continuare lucrări în Sfântu Gheorghe și atunci e bine ca proprietarii să fie pregătiți, să nu piardă startul. Sunt sume bunicele în joc”, a spus agentul imobiliar.
Concluzia pentru moment este că, în prezent, orașul Sfântu Gheorghe nu este avantajos pentru cei care vor să se mute aici în chirie sau să cumpere locuințe, cel puțin din cauza exploziei prețurilor în domeniul imobiliarelor. Dacă pentru aceiași bani găsești locuință într-un oraș cum este Brașovul, atunci automat Sfântu Gheorghe dispare de pe lista priorităților, mai ales în cazul tinerilor care caută locuri de muncă bine plătite și posibilități de evoluție în carieră.