STIREA ZILEI 18 decembrie 2020

Excelența în educație, premiată după criterii expirate

de Covasna Media | 1382 vizualizări

·         Subiectul Burselor Sfântu Gheorghe a stârnit nemulțumiri în spațiul public și dezbateri intense pe rețelele de socializare

·         Condițiile de acordare se vor schimba de anul viitor pentru că nu mai țin pasul cu vremurile, admit autoritățile

·         Vestea bună de anul acesta este că se vor oferi două premii suplimentare, anunță primarul Antal Árpád 

 

Un val de supărare și dezamăgire a lovit spațiul public din reședința de județ, și online și offline, după afișarea rezultatelor la Bursele Sfântu Gheorghe, prin care autoritățile locale premiază, de 10 ani încoace, excelența în educație. Chiar dacă nimeni nu contestă abilitățile și rezultatele câștigătorilor, sunt multe voci care spun că acordarea celor 3.000 de lei pentru elevii excelenți ar trebui să se facă după niște criterii mai...actuale și mai puțin discutabile. Sunt elevi care au ajuns la concluzia că oricât s-ar chinui să îndeplinească cerințele impuse de regulament, nu vor reuși niciodată să beneficieze de această bursă. Mesajul lor a ajuns la autorități. Primarul Antal Árpád a spus, pentru Observatorul de Covasna, că de anul viitor cerințele se vor modifica. În plus, o veste bună chiar din acest an vine pentru încă doi elevi participanți la concursul de dosare.  

Începând din 2010, Consiliul Local al Municipiului Sfântu Gheorghe acordă „Bursele Sfântu Gheorghe” elevilor de clasa a XII-a, care pe parcursul liceului au obținut rezultate deosebite la învățătură.

Prin această bursă semnificativă în valoare de 3.000 lei, Consiliul Local dorește să le demonstreze în continuare elevilor claselor a XII-a că merită într-adevăr să învețe, să se dezvolte și să investească timp și energie în studii”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe.

Pe cât de importante sunt studiile în viața unui om, fără alte abilități de viață, care pot fi mai degrabă dobândite în activități extrașcolare, pe atât de greu va fi după finalizarea studiilor. Mai ales într-o lume care se schimbă cu o viteză amețitoare. 

În prezent, bursele Sfântu Gheorghe sunt câștigate de elevi care pun competițiile școlare pe primul loc. Mai ales cele internaționale, la care nu au acces toți elevii. Ceea ce, în general, nu e rău. Însă este cel puțin neobișnuit faptul că o simplă participare la un concurs internațional este de 5 ori mai apreciată, conform baremului de notare pentru burse, decât voluntariatul, care aduce, de exemplu, dobândirea de calități organizatorice. Și dacă teoretic se tot vorbește despre cât de important este învățământul tehnologic și câtă nevoie este de profesioniști în diverse domenii tehnice, în practică școlile profesionale, unde pot fi obținute rezultate deosebite în domenii specifice, rămân încă departe de podium. 

Elevii cer reevaluarea criteriilor de acordare a Burselor 

Printre elevii care cred că este nevoie de o reevaluare riguroasă a criteriilor de acordare a acestor merite este și Bogdan Todoran, elev al Colegiului Național „Mihai Viteazul”, care a și aplicat anul acesta pentru bursă. 

„Țin să specific că nu am să contest în niciun moment realizările elevilor premianți. Îi felicit pe toți și le urez succes în tot ceea ce vor să realizeze. Problema se pune la ideea și modul în care se organizează aceste burse. Primul punct care trebuie luat în considerare este faptul că minoritățile beneficiază de anumite concursuri și olimpiade speciale pentru aceștia și sunt mult mai accesibile în orașul nostru având în vedere demografia acestuia. În al doilea rând, consider punctarea activităților de voluntariat nesemnificativă. Același sistem de punctaje există din 2010, fără nicio schimbare. În 2014 a fost promulgată Legea Voluntariatului care atestă voluntariatul ca activitate profesională, lege care schimbă importanța voluntariatului. Ar trebui să fie luat în considerare faptul că există în acest oraș elevi cu performanțe uimitoare, atât în concursuri și olimpiade, cât și în voluntariat și alte activități în comunitate, dar care sunt dezavantajați de modul prin care se acordă bursele”, ne-a spus Bogdan Todoran. 

De aceeași părere, că ar trebuie încurajată echitatea și deschiderea către educația non-formală și neconvențională, dar și să se pună accent pe egalitate, este și colega lui de la CNMV, Mara-Florina Negoiță, care, de altfel, s-a clasat pe locul șase, imediat sub linia premianților anunțați în primă fază. 

„Când mi-am depus dosarul pentru bursele acordate de primărie elevilor din clasele a XII-a, eram destul de încrezătoare în șansele pe care le aveam, datorită rezultatelor pe care le obținusem la olimpiade, concursuri și proiecte atât la nivel județean, cât și național și internațional. Deși rezultatul nu m-a surprins, deoarece numărul de puncte obținut corespunde cu estimările făcute de mine, am rămas puțin dezamăgită de locul obținut în clasament. Fără îndoială, elevii premiați merită din plin recunoașterea eforturilor lor, având, cu siguranță, rezultate impresionante la învățătură. Pe de altă parte, consider că acele criterii de selecție ar putea fi regândite. Spre exemplu, pe lângă olimpiadele aprobate de Ministerul Educației, există o multitudine de concursuri prestigioase fără finanțare MEN. De altfel, proiectele internaționale sau competițiile în echipă nu sunt luate în calcul, iar voluntariatul și implicarea în activități extracurriculare contează prea puțin în grila de evaluare actuală”, ne-a declarat Mara-Florina Negoiță. 

Autoritățile au auzit vocile tinerilor descurajați de rezultate 

Primarul Antal Árpád, pe care l-am contactat pe marginea acestui subiect care a produs mai degrabă din nou rupturi la nivelul comunității locale decât bucurie, ne-a spus că subiectul legat de reacțiile apărute după publicarea rezultatelor din acest an s-a discutat și la primărie. Pentru că alți doi elevi, pe lângă cei cinci anunțați inițial, au obișnuit peste 100 de puncte, s-a decis ca anul acesta să fie premiați în total șapte liceeni – adică și cei de pe locurile 6 și 7: Mara-Florina Negoiță (Colegiul Național „Mihai Viteazul) și Vitus Szabolcs (Colegiul Național „Székely Mikó”). 

„Am auzit despre ce s-a discutat în legătură cu bursele și chiar am o propunere prin care să rezolvăm această problemă. Din fericire, de la an la an numărul punctajelor crește și de aceea o să am o propunere și o să cer comisiei să reevalueze astfel încât în fiecare an să acordăm minimum cinci burse, dar în cazul în care sunt mai mult de cinci elevi care au acumulat cel puțin 100 de puncte, atunci să extindem numărul și să primească și acele persoane. Anul acesta în loc de cinci burse, vom acorda șapte pentru că sunt doi elevi care au acumulat și ei 100 de puncte, dar n-au intrat pe primele cinci locuri. Am mai avut ani în care în loc de cinci burse am dat șase, atunci când cel de pe locul cinci și cel de pe locul șase aveau punctaje foarte apropiate”, ne-a declarat Antal Árpád.

Acesta a adăugat și că este de acord cu faptul că acele criterii de acordare a Burselor Sfântu Gheorghe ar trebui regândite și a spus chiar că acest lucru se va întâmpla începând cu anul viitor. 

„Este corect ce spun tinerii în legătură cu acele criterii de acordare și am discutat și cu doamna viceprimar aceste probleme chiar ieri și într-adevăr de anul viitor vom modifica și criteriile. Anul acesta retroactiv nu mai putem modifica. Dar e adevărat acest lucru, pentru că și lumea s-a mai schimbat în ultima perioadă și sunt activități care trebuie apreciate. Cu siguranță se va umbla și la criterii anul viitor”, ne-a mai spus Antal Árpád. 

În ceea ce privește faptul că până în prezent nu s-au luat în calcul activitățile de excelență ale elevilor de la profilul tehnologic, edilul a punctat că în momentul în care se vor reevalua criteriile, se va lua în considerare și acest aspect. 

CNMV: Importanți sunt și elevii talentați care se afirmă în artă, sport, domeniul profesional sau voluntariat 

Cu faptul că aceste criterii după care se acordă Bursele Sfântu Gheorghe ar avea nevoie de o revizuire sunt de acord și reprezentanții Colegiului Național „Mihai Viteazul”, directoarea Luminița Costea și directorul adjunct Maria Băilă, care punctează și că nu doar rezultatele la învățătură ar trebui să conteze în formarea unui tânăr, ci în egală măsură și sportul, voluntariatul, abilitățile profesionale/ tehnice sau artistice. 

Acordarea acestor burse a fost o inițiativă extraordinară încă de la început. Este o formă de stimulare a tinerilor, dar şi de recunoaştere a competențelor acestora.

Criteriile ar trebui să vizeze condiții egale pentru toți participanții și să se facă pe același tip de concursuri la care pot participa toți elevii din acest oraș indiferent de limba în care învață. Dacă ne gândim la asigurarea șanselor egale, poate ar trebui regândite criteriile, punctajele şi domeniile astfel încât acești tineri să intre în competiție de pe picior de egalitate. Ar trebui să se țină seama că cinstea și numele acestui oraş sunt promovate nu numai de cei care au rezultate deosebite la învățătură, ci și de elevii care sunt talentați și se afirmă şi în alte direcții cum ar fi domeniul artistic,  sportiv, profesional și voluntariat”, spun reprezentanții Colegiului Național „Mihai Viteazul”. 

O idee interesantă expusă de aceștia este și că poate ar fi util ca autoritățile să urmărească și parcursul elevilor excelenți la învățătură la finalizarea studiilor. 

Considerăm că poate ar trebui urmărit și traseul celor care au obținut în ultimii 10 ani aceste burse, și să se cunoască realizările lor ulterior obținerii acestor burse, unde studiază sau lucrează la ora actuală.

Rezultatele şi performanțele şcolare obținute la olimpiade şi concursuri rămân o prioritate, însă ar trebui să se țină cont într-o mai mare măsură şi de realizarea şi implicarea în proiecte europene, de organizarea de concursuri la nivel național cu o tematică variată, de voluntariat - SMURD și Crucea Roșie.

Cu siguranță criteriile şi punctajele acordate ar trebui revizuite, chiar şi activitățile elevilor s-au diversificat în ultimii 10 ani. Ar fi o mare pierdere ca aceste burse să devină apanajul unei singure unități de învățământ sau doar pentru o anumită categorie de elevi. Rămâne şi întrebarea - oare când un elev de la un liceu tehnologic va accede la o astfel de bursă dacă nu obține rezultate strălucite la   olimpiadele organizate de Ministerul Educației Naționale sau la concursurile cu caracter internațional organizate pentru minorități?”, se întreabă, mai degrabă retoric, reprezentanții CNMV. 

„Nu e același lucru să faci voluntariat pe Ambulanță sau dacă stă în fața ușii la teatru, de exemplu, și rupe biletul

Directoarea Colegiului „Székely Mikó”, Kondor Ágota spune că nevoia actualizării criteriilor de evaluare s-a resimțit în acest an chiar și în comisie. Referitor acordarea unui punctaj mai mare pentru voluntariat, ea spune că acest lucru ar trebui să se facă pe viitor în funcție de specificul fiecărei activități în parte.

Și noi când am evaluat dosarele în comisie, după criteriile deja stabilite, am observat că ar trebui să fie actualizate. Nu cred că trebuie schimbate anual, dar măcar odată la trei ani să zicem, e bine să fie regândite pentru că mai apar niște concursuri, niște activități care nu pot fi punctate conform criteriilor prevăzute de hotărârea respectivă. Am sesizat și noi acest lucru și chiar am cerut și noi să fie schimbate. Criteriile existente sunt foarte bune, dar nu mai țin pasul cu ce se întâmplă acum, deci mai trebuie introduse câteva. În ceea ce ține de punctarea voluntariatului, va trebui să vedem ce metodă vom găsi, pentru că depinde cine și unde face acest lucru. Adică nu e același lucru să faci voluntariat pe Ambulanță sau dacă stă în fața ușii la teatru, de exemplu, și rupe biletul. E bine și dacă merge la teatru, dar totuși există o diferență pe care va trebuit să o punctăm separat. Legat de profilul tehnologic, eu cred că ar trebui să vină cu propuneri profesorii de acolo, pentru că și cei de la profilul tehnologic au concursuri de specialitate”, ne-a spus Kondor Ágota, consilier local, membru în comisia de evaluare a dosarelor și, totodată, director al Colegiului Național „Székely Mikó”. 

Criteriile de evaluare 

Anul acesta, din Comisia de Evaluare a celor 15 dosare depuse au făcut parte viceprimarul Vargha Fruzsina și consilierii locali Kondor Ágota, Zsigmond József, Magyarósi Imola-Piroska, Ambrus Zsombor, Liviu-Vasile Comăneci și Kolcza István. 

Potrivit Anexei la H.C.L. nr. 302/2020, oficial, criteriile pentru acordarea Bursei Sfântu Gheorghe sunt următoarele: 

1. Suma celor 3 medii generale obţinute în fiecare an din primii 3 ani de liceu (clasa a IX-a, a X-a şi a XI-a); 

2. Concursuri/ olimpiade internaţionale (aprobate de Ministerul Educației) – premiul I – 25 pct., premiul II – 20 pct., premiul III – 15 puncte, menţiune – 10 puncte, participare – 5 puncte (max. 50 puncte / an şcolar); 

3. Concursuri, olimpiade naţionale – premiul I – 10 pct., premiul II – 8 pct., premiul III – 6 puncte, menţiune – 4 puncte, participare – 2 puncte (max. 20 puncte / an şcolar); 

4. Premii la concursuri olimpiade judeţene – premiul I – 5 pct., premiul II – 3 pct., premiul III – 2 puncte, menţiune – 1 punct (max. 10 puncte / an şcolar) 

5. Calităţi organizatorice - 1 punct / fiecare participare în organizarea unui proiect / eveniment în cadrul ONG-urilor sau Consiliilor Elevilor (max. 5 puncte / an şcolar). 

6. Certificat C1 sau echivalent, pentru orice limbă cu excepția limbii materne, 4 puncte; Certificat C2 sau echivalent, pentru orice limbă cu excepția limbii materne, 6 puncte.

Primele 7 punctaje la dosarele înregistrate anul acesta au între 161, 86 de puncte și 100,88 de puncte. 

Cei care au reușit să obțină un punctaj suficient de mare pentru a câștiga bursa de excelență sunt: Kovács Petra, Kotró-Kosztándi Anna, Simon-Zsók Anett, Boga Zsombor , Csiszér Csanád, toți elevi de la Colegiului Național „Székely Mikó” din reședința de județ. În continuare, potrivit spuselor primarului, vor primi aceeași bursă și Mara-Florina Negoiță (Colegiul Național „Mihai Viteazul) și Vitus Szabolcs (Colegiul Național „Székely Mikó”). 

Iulia Drăghici – Taraș 

Daniela Luca 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.