Examenul pentru permis, povară pentru traficul din Sfântu Gheorghe
Nici primarului Antal Árpád nu îi surâde noua regulă impusă de Instituția Prefectului, privind examinarea practică pentru permis doar în reședința de județ
Ideea Serviciului Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, din subordinea Prefecturii Covasna, de a desfășura, începând cu 1 decembrie a.c., examinarea practică pentru obținerea permisului auto doar la Sfântu Gheorghe nu este agreată nici de primarul Antal Árpád.
Motivele invocate de acesta se referă, în primul rând, la aglomerarea traficului din oraș, care și așa, în unele momente se desfășoară prea greu. De asemenea, acesta a spus că pentru a fi egalitate între toți candidații care susțin examenul, atunci examinarea ar trebui să se facă doar la București.
„Și eu sunt nemulțumit. Am avut chiar ieri o discuție în acest sens cu domnul prefect. Evident că dacă pornim de la ideea că de aceea trebuie să se facă examenele în Sfântu Gheorghe, pentru că aici este o circulație mai intensă, atunci toată lumea ar trebui să meargă la București să dea examenul. Dacă vrem să dăm examenul într-un oraș cu o circulație haotică, atunci e clar că ar trebui să se dea examenele la București. Nu cred că este o soluție bună și cu siguranță nu este un lucru neapărat bun pentru oraș pentru că evident acest lucru aglomerează și mai tare traficul din municipiul Sfântu Gheorghe”, a declarat joi, într-o conferință de presă, edilul din Sfântu Gheorghe.
Decizia Serviciului Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, din subordinea Prefecturii Covasna, ca proba practică pentru obţinerea permisului de conducere să fie susţinută, începând cu 1 decembrie a.c., doar în municipiul Sfântu Gheorghe, nu şi în celelalte localităţi, a fost contestată săptămâna trecută și de o parte dintre consilierii judeţeni.
Noua regulă a fost impusă ca urmare a unei analize realizate de Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor cu privire la modalitatea de desfăşurare şi termenul de programare a probei practice pentru obţinerea permisului de conducere, s-a constatat că pe raza judeţului există un „grad de dificultate diferit între punctele de examinare”.
Aceeași analiză, prezintă și o tendință de „migrare” a candidaților către alte localități din județ, prin urmare, arată Serviciul de Permise, evaluarea aptitudinilor candidaţilor nu se efectuează în mod unitar, iar acest lucru face posibilă promovarea probei practice de către candidaţi insuficient de bine pregătiţi şi neevaluaţi corect.
„Măsura a fost luată în scopul creşterii gradului de siguranţă rutieră şi îmbunătăţirii serviciilor oferite cetăţenilor, prin reducerea termenului de programare şi prin aplicarea unui sistem unitar de examinare a fiecărui candidat”, se arată în comunicatul de presă al Prefecturii Covasna de săptămâna trecută.