SANATATE 23 august 2021

Este județul Covasna pregătit de un nou val pandemic?

de Iulia Drăghici - Taraș | 2138 vizualizări

Ce arată „Planul de reziliență”, publicat de Direcția de Sănătate Publică 

Concluzia unui plan de reziliență publicat pe site-ul Direcției de Sănătate Publică (DSP) arată că „la nivelul județului Covasna nu vom întâmpina probleme foarte mari în cazul unui nou val pandemic, care totuși poate fi mai puternic decât în alte zone, rata de vaccinare a populației fiind una scăzută”. Cu alte cuvinte, suntem pregătiți...dar nu prea. Chiar dacă spitalele și celelalte servicii medicale, cum ar fi ambulanța sau laboratoarele de testare, sunt gata să intervină dacă este cazul, rata de vaccinare a populației ar putea fi o problemă. Prefectul spune pe acest considerent că DSP continuă campaniile mobile și îndeamnă populația să meargă din timp să primească serul împotriva noului coronavirus, pentru a evita complicațiile sau o eventuală înghesuială, când ar putea fi prea târziu. 

Planul de reziliență județean față de recrudescența (n.red. termen medical care se referă la revenirea într-o formă mai acută a unei boli sau a unei epidemii după scăderea intensității acesteia) Covid - județul Covasna” este un document datat la începutul lunii iulie, pe care DSP l-a publicat pe site-ul propriu, în care se arată, pe parcursul a două pagini și un pic, printre greșeli de scriere, o radiografie a sistemului medical din județ și pregătirea pentru cazul în care, la fel ca în alte state din Europa, COVID-19 „prinde” din nou putere și în România. 

Patru spitale și nu foarte multe locuri la ATI 

Aici se arată că „în gestionarea unui eventual val 4 al pandemiei de Covid 19 trebuie ținut cont de realitățile existente la nivelul județului Covasna, care conferă unele particularități față de celelalte județe ale țării”. „Planul de reziliență pentru județul Covasna” începe și prin a sublinia că avem doar patru spitale și nu foarte multe locuri la Terapie Intensivă – 31 în tot județul. 

Cel mai important este Spitalul Județean cu 595 de paturi şi numai acesta este în măsură ca să ofere servicii medicale adecvate cazurilor de Covid 19 mai complicate. De asemenea are o secție ATI cu 20 de paturi, secție de infecțioase, aparatură de imagistică şi rețea dezvoltată de oxigen medicinal. În cursul anului 2020, cu finanțare din partea Consiliului Județean, a fost dotat cu un laborator RT-PCR, care însă mai ales din lipsă de personal medical calificat, nu poate asigura întreaga nevoie de testare a județului.

Spitalul Municipal Tg. Secuiesc are 250 de paturi din care 60 paturi de cronici. Are însă o secție ATI de numai 5 paturi.

Spitalul de recuperare Cardiovasculară Covasna are 690 de paturi, dar majoritatea acestora este de recuperare cardiovasculară, tratamentul cazurilor acute se realizează practic prin două secții exterioare, „Orășenesc Covasna” respectiv „Orășenesc Întorsura Buzăului”, ambele de câte 75 de paturi cu secțiile de bază. Numărul paturilor ATI este însă de numai 2 la fiecare

Spitalul Orășenesc Baraolt este de asemenea un mic spital de numai 79 de paturi din care 2 sunt de ATI”, arată documentul. 

În eventualitatea în care o nouă epidemie de COVID-19 va veni, DSP informează și că „în judeţ nu avem mai multe spitale mari, cu structura similară din care 1 să fie covid, 1 noncovid, şi care să acopere toate specialitățile necesare atât pe Covid, cât şi pe non-Covid. În aceste condiții Spitalele din județul Covasna vor trebui să asigure servicii atât Covid, cât şi nonCovid”. 

Se bazează pe sprijin de la Brașov 

Chiar dacă până acum, în mare parte Spitalul Județean de Urgență Covasna a fost unitate de sprijin pentru spitalele din Brașov, autoritățile de la noi spun că pe viitor s-ar putea să fie nevoie să ceară ajutorul celor din județul vecin.   

Din experiențele de până acum putem concluziona că în cazul unui val epidemic mai serios vor fi cazuri, respectiv specialități medicale în care vom fi nevoiți să apelăm la spitalele din județul Brașov”, arată Planul de reziliență al județului Covasna. 

Testarea și vaccinarea: slăbiciuni la secvențiere, dar și la farmacii și medicii de familie 

Documentul analizează și capacitatea de testare la nivel de județ și arată că avem trei laboratoare, dintre care două private, cu precizarea că acestea din urmă au capacitate mare, respectiv că și până acum au testat și pentru alte județe. Planul mai arată și că, deși la nivel de județ, un laborator are posibilitatea să secvențieze probele pentru identificarea tulpinilor circulante, acestea sunt totuși trimise la Târgu Mureș. 

Testarea cazurilor suspecte se poate face prin 3 laboratoare RT-PCR, din care 2 private (Provitam și MedLife) și laboratorul Spitalului județean. Capacitatea de prelucrare a celor două laboratoare private este mult peste necesarul județului, acestea lucrând şi pentru alte județe. Laboratorul Provitam are posibilitatea de secvenţiere a probelor fiind astfel în stare să identifice şi tulpinile care circulă. Cu toate acestea, trimitem eventualele probe pentru secvențiere la Tg. Mureş, conform dispozițiilor existente”, arată Planul publicat de către DSP. 

Printre problemele mai punctuale identificate, în raport se arată și că farmaciile și medicii de familie nu și-au exprimat, poate puțin spre deloc, intenția de a oferi posibilități de testare, respectiv vaccinare. 

Avem o problemă la testarea prin - 2 - teste rapide în sensul că până în prezent nici una dintre farmaciile din județ nu şi-a exprimat intenția de a testa în farmacii. Urmărirea pacienților se face prin medicii de familie care participă toți la această activitate şi ar putea asigura și vaccinarea, dar la vaccinare nu s-au înscris decât o treime, aprox. 30 de medici de familie”, scrie în Planul de Reziliență. 

„Fiecare spital are rolul propriu bine definit în gestionarea pandemiei”

Documentul citat notează și că „în cazul unui nou val al pandemiei Covid, care conform estimărilor nu va fi la fel de puternic precum cele precedente în ceea ce privește gravitatea cazurilor, credem că va fi necesar să apelăm la metodele dovedite a fi eficiente până în prezent. Conform acesteia, fiecare spital din județ are rolul propriu bine definit în gestionarea pandemiei”. 

Astfel:  „- Spitalul Județean de Urgență este spitalul de bază pentru tratarea pacienților cu forme medii şi grave. Rețeaua de oxigen este bine dezvoltată. În prezent are 3 paturi ATI rezervate pacienților Covid, dar acest număr poate fi crescut la 6, apoi la 10 dacă este necesar. La secția de Boli Infecțioase se pot aloca 23 de paturi la etajul 4 și 27 de paturi la etajul 3. 

La secțiile chirurgicale se pot asigura 8 paturi. Materiale sanitare, echipamentele de protecție, medicamentele necesare există. Au nevoie de un medic ATI în eventualitatea unui nou val pandemic

  • Spitalul Municipal Tg. Secuiesc are pregătit în cadrul secției de Medicină Internă un număr de 42 de paturi pentru tratarea pacienților cu Covid, personalul medical necesar există, are nevoie de materiale de protecție, materiale sanitare şi medicamente conform anexei.

Acesta este spitalul care va prelua din sarcinile Spitalului Județean în ceea ce privește tratamentul pacienților non-covid în cazul în care acesta este depășit ca număr de cazuri.

  • Spitalul de Recuperare Cardiovasculară Covasna are pregătită în acest sens vila D (Cardiologie IV) pe care a folosit-o și până în prezent pentru tratare pacienților cu Covid şi unde poate crește numărul de paturi în funcție de nevoi. În prezent are 15 de paturi, dar acesta poate fi majorat cu încă 22 de paturi. Capacitatea maximă este de 50 de paturi, pentru pacienți cu forme ușoare şi medii. Personalul medical există, la fel şi echipamentele de protecție necesare. 

Va prelua cazurile care depășesc capacitatea Spitalului Județean.

  • Spitalul Orășenesc Baraolt, fiind un spital mic şi cu posibilități limitate, va utiliza 9 paturi pentru tratarea cazurilor mai ușoare de Covid. 

Spațiul deja există, dotarea cu aparatură medicală în mare parte există, are nevoie de un ventilator şi 6 concentratoare de oxigen. Personalul medical necesar de asemenea există. Vor avea nevoie de materiale de protecție, materiale sanitare şi medicamente conform anexei. Cazurile mai complexe vor fi transferate la Spitalul Județean de Urgență din Sf. Gheorghe. De asemenea, va prelua cazuri mai ușoare de la Spitalul Județean, în cazul în care aceasta este depășit în ceea ce privește numărul de cazuri.

  • Serviciul Județean de Ambulanță a făcut față solicitărilor şi în anul care a trecut, nu estimăm că vor avea probleme.
  • Direcția de Sănătate Publică are angajați 4 medici epidemiologi din care 2 pensionari (din care unul cu jumătate de normă) şi o doctoriță în concediu de creștere a copilului. 

Sistemele de evidență şi raportări care ne-au creat probleme în trecut s-au așezat, s-au definitivat, experiența necesară există”. 

Concluzia raportului este oarecum cu două tăișuri: județul Covasna este pregătit în ceea ce privește sistemul medical, dar ar putea fi probleme prin faptul că prea puțină parte din populație a fost vaccinată până în prezent. 

Caravane mobile de vaccinare în satele din județ 

Prefectului de Covasna, Ráduly István, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, că DSP va continua seria de caravane de vaccinare prin localitățile județului și a îndemnat populația să contribuie astfel la a evita un eventual val patru pandemic. 

Sper că nu o să ajungem acolo. Am înțeles că cei de la DSP au luat o decizie și vor ajunge în fiecare comună cu vaccinarea mobilă. Chiar dacă nu este ceva organizat, în ziua respectivă, cine dorește poate să se prezinte acolo. (...) Îi rog pe toți cetățenii județului Covasna să se gândească la faptul că e mai bine să fim precauți. Haideți să mergem cât mai mulți să ne vaccinăm, ca să nu ajungem să fie prezent valul patru în județul Covasna. (...) Din punctul meu de vedere, concluzia este că vaccin există, orice persoană, fără să stea, fără programare, poate să se vaccineze. Este interesul tuturor, celor care locuim în acest județ, să ne protejăm pe noi, pe cei dragi și comunitatea. Dacă intră, într-adevăr, și o să fie valul patru, atunci se va înghesui toată lumea la vaccin. Haideți să mergem de acum să ne vaccinăm cei care nu ne-am vaccinat”, a declarat Ráduly István. 

Tot prefectul a spus și că, deși în județ nu s-au înregistrat probleme, va cere totuși organelor din subordine să verifice și autenticitatea certificatelor de vaccinare, mai ales că în țară au fost situații în care acestea s-au dovedit false.  

Trebuie să fim precauți. O să discut cu domnul inspector șef de la poliție și o să îi pun în discuție această  problemă”, ne-a spus Ráduly István. 

Deocamdată, în județul Covasna situația privind cazurile de COVID-19 nu produce îngrijorare. Sunt câteva îmbolnăviri active, dar incidența este 0,03, una dintre cele mai mici din țară. Duminică nu a fost raportat nici un caz nou, iar de la începutul pandemiei, adică din martie 2020, aici s-au înregistrat 8.574 de cazuri. 

Distribuie articolul:  
|

SANATATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.