STIREA ZILEI 20 februarie 2018

Epidemia de gripă înregistrează o creștere bruscă în județ

de Iulia Drăghici - Taraș | 1119 vizualizări

În ultimele două săptămâni, numărul cazurilor înregistrate este mai mare cu aproape 30%

Epidemia de gripă nu ocolește nici județul Covasna. Cu toate că, din fericire, aici nu s-au înregistrat decese din acest motiv, numărul persoanelor înregistrate cu infecții respiratorii acute și gripă a ajuns la aproape 3.000. Potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) din județul Covasna, în ultimele două săptămâni creșterea este cu aproape 30%.  

Cu toate că specialiștii spun că epidemia se situează deocamdată în baremele de anul trecut, există totuși câteva o diferențe importante. În primul rând, evoluția rapidă în care se găsește afecțiunea acum s-a demarat cu două săptămâni mai repede decât anul trecut. Pe de altă parte, epidemiologul DSP spune numărul de probe pozitive la gripă este mare, un lucru destul de rar pentru județul Covasna.

„În toată țara e declarată perioadă de epidemie de gripă. Și la noi urcă cazurile de gripă, deci cazurile de infecții respiratorii care se manifestă mai repede decât până acum, pentru că acelea sunt suspecte de gripă, infecțiile respiratorii fiind foarte contagioase și cu o latență scurtă. Într-o zi de infectezi și te și îmbolnăvești. (...) Față de anul trecut, cu toate că a urcat exact la același nivel, există o diferență prin faptul că această creștere are loc mai repede. Anul trecut a început să crească după săptămâna 19. Acum a început mai rapid, cu două săptămâni în avans. Este clar că este epidemie. Din cinci probe, patru au fost pozitive, ceea ce este rar în județul nostru. Anul trecut când luam probe, din trei numai una era pozitivă. Mai sunt două săptămâni în care tot va urca numărul de cazuri de gripă sau asemănătoare cu gripa. Boala este destul de ușor de recunoscut”, ne-a declarat medic primar epidemiolog de la DSP Covasna, dr. Santa Ferenc.

Potrivit datelor oferite vineri de acesta, în județul Covasna săptămâna trecută numărul cazurilor a crescut cu 14,77% față de săptămâna anterioară. O creștere aproape identică, de 14,86%,  s-a constatat și cu o săptămâna înainte, astfel că în ultimele două săptămâni s-a înregistrat o creștere cu aproape 30%. Datele oficiale arată că în prezent sunt înregistrate peste 2.970 de cazuri de infecții respiratorii.

Întrebat dacă există posibilitatea ca în condițiile date, cifrele de anul acesta să le depășească pe cele de anii trecuți, acesta a răspuns că situația nu poate fi determinată matematic, ci contează puterea de infecție a virusului, dar și comportamentul oamenilor.

„Depinde de puterea de infecție a virusului, de mișcarea populației, de comportament în perioada aceasta, cum se menajează și ce fac. Depinde și de virus. Am avut și un virus așa de rapid că în trei săptămâni a ajuns la un maxim care nu a mai fost atins de atunci niciodată. Asta a fost în 2003 -2004, când am avut aproape 4.500 de cazuri la vârf. Atunci virusul era foarte infecțios. Acum merge ca anul trecut”, a declarat, pentru „Observatorul de Covasna”, dr. Santa Ferenc.

Vaccinarea este recomandată chiar și acum: „Toată lumea ar trebui să aibă puțin frică. Vedeți că mor tineri

Cea mai sigură prevenție împotriva virusului gripal este vaccinarea, care este recomandată chiar și în prezent, potrivit epidemiologului covăsnean. Acesta spune că vaccinul își va face efectul în două săptămâni, când se va atinge, cel mai probabil, vârful epidemiei.

„Alerta a fost dată în noiembrie, ca toată lumea să aibă timp să se vaccineze, mai ales cei care au dreptul pentru vaccinul gratuit, care este asigurat. Abia acum este pe terminate. La început au fost câțiva doritori, care s-au vaccinat în două – trei săptămâni, dar de atunci foarte încet merge. Din noiembrie și abia acum se termină vaccinul pe care l-am primit, deși nu era cât am comandat. (...) Eu am recomandat de la început: pentru cei care nu vor să facă gripă, cea mai sigură prevenție este vaccinul. Toată lumea ar trebui să aibă puțin frică să nu facă gripă. Vedeți că mor tineri. Nu se știe cine are imunitatea așa slabă că îl va invada virusul gripal. Majoritatea fac o formă de gripă obișnuită, cu febră, frisoane, vreo două-trei zile, apoi cu ameliorare și gata. Dar nimeni nu știe. Cei care au murit anul acesta, probabil se vaccinau dacă știau. De aceea trebuie prevenit prin înțelegere și responsabilitate față de sănătatea personală și a tuturor. (...) Pe metodologii scrie că se recomandă chiar și acum pentru că s-ar putea să faci infecția peste două săptămâni. Plus că sunt unele zone mai izolate, unde virusul ar putea să apară doar peste trei săptămâni”, a explicat epidemiologul DSP Covasna, dr. Santa Ferenc.

Sfaturi pentru a evita îmbolnăvirea: „Trebuie să fim pregătiți. Nu trebuie amânat deloc

Perioada de alertă se extinde până la sfârșitul lunii martie, uneori chiar și începutul lui aprilie, susțin specialiștii, de aceea, pentru a ne asigura că nu ne îmbolnăvim, trebuie să respectăm câteva reguli importante, dar simple și la îndemâna tuturor.

Cel mai la îndemână acum este evitarea aglomerărilor. De asemenea, la școli e necesară o aerisire cât mai frecventă, ca să scadă densitatea virusului în aer. În fiecare pauză ar trebui deschise geamurile, pentru că având o densitate scăzută, infecția mică poate fi chiar combătută de imunitatea specifică a omului sau se poate dezvolta boala mai încet și are timp organismul să răspundă mai repede. (...) Spălatul pe mâini este obligatoriu. Dacă dăm mâna cu cineva care a pus mâna la gură când a strănutat ca să nu stropească pe alții, pot foarte ușor să mă infectez și eu dacă duc la rândul meu mâna la gură. Aceste situații sunt mai rare, iar majoritatea, 80 - 90% se infectează pe cale aeriană, dar totuși trebuie să fim pregătiți. Cei care simt că respirația le devine grea, să meargă cât mai rapid la medic, nu trebuie amânat deloc”, recomandă medicul Santa Ferenc.

Respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare este esenţială pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă, arată Ministerul Sănătății prin site-ul propriu.

„O altă modalitate de a preveni răspândirea virusului gripal este  izolarea la domiciliu în cazul diagnosticării cu gripă și evitarea contactului cu alte persoane”, transmite aceeași sursă.

30 de morți și aproape 130.000 de cazuri de infecții respiratorii acute la nivel național

Centrul Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) arată în raportul săptămânal că la nivel național „morbiditatea prin infecții respiratorii acute a fost mai crescută comparativ cu cea înregistrată în săptămâna precedentă. A depășit nivelul minim așteptat (incidența de 988.12%000), dar s-a încadrat în intervalul așteptat”.

De asemenea, același raport arată că „la nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripa clinic, infecții acute respiratorii și pneumonii) a fost de 129.165, cu 44% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (89.669) și cu 19.3% mai mare față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (108.240).

Activitatea gripală a evoluat cu intensitate medie, în focare locale (București, Constanța, Olt, Brașov, Iași) cu tendință de extinderea regională și cazuri sporadice în unele județe.

S-au înregistrat la nivel național 1.051 cazuri compatibile cu gripă, față de 142 cazuri înregistrate în aceeași săptămână a sezonului precedent”.

De la începutul sezonului 2017-2018 au fost înregistrate 30 decese confirmate cu virus gripal, față de 25 în sezonul precedent.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.