STIREA ZILEI 31 ianuarie 2018

Drepturile viitorilor șoferi, încălcate cu bună știință de autorități

de Iulia Drăghici - Taraș | 5644 vizualizări

Timpul lung de așteptare între absolvirea cursurilor și susținerea examenului auto îi nemulțumește pe covăsneni

Covăsnenii care vor să-și obțină permisul de conducere trebuie să aștepte până la patru luni între terminarea școlii de conducere și susținerea probelor de examinare. Acest lucru se întâmplă în condiţiile în care legislaţia oferă dreptul viitorilor șoferi să susţină probele chiar și din 15 în 15 zile. Autoritățile invocă lipsa de personal și spun că în alte județe e mult mai rău de atât.

De la terminarea școlii de șoferi și până să se vadă cu permisul în mână, viitorii conducători auto covăsneni sunt nevoiți să aștepte și până la patru luni, iar asta în cel mai bun scenariu și anume acela în care candidatul este declarat admis din prima la ambele probe, sală și oraș. Cauza timpului de așteptare mare este în primul rând numărul tot mai mare de candidați înscriși raportat la numărul mic al personalului din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Covasna.

Dar pentru cei nerăbdători să devină șoferi cu acte în regulă, indiferent de cauzele care justifică într-un fel situația invocată de autorități, timpul de așteptare care le și încalcă drepturile este greu de suportat și le încalcă drepturile.

„Nu prea îți permiți să pici

Cei mai afectați de această perioadă mare de așteptare sunt cei care nu sunt declarați admiși din prima la examen. Deși legislația permite candidatului să susțină proba de câte ori este necesar cu condiția să respecte distanța de 15 zile de la ultimul examen, pe parcursul unui an de zile, în realitate lucrurile nu sunt niciodată astfel. În condițiile actuale, un absolvent al școlilor de șoferi din județul Covasna poate să dea examen  de maxim trei sau patru ori până la expirarea dosarului. Astfel că pe lângă emoțiile unui examen dificil se adaugă și presiunea timpului lung de așteptare.

„Am început școala propriu-zisă pe 21 august 2017. Atunci am început cursurile teoretice, am făcut orele de conducere și am dat sala pe 20 noiembrie. După ce am luat sala am fost programat pe 26 februarie pentru proba practică, dar între timp s-a eliberat o zi în ianuarie, pe 13 ianuarie, mai exact. Și atunci am și terminat”, ne-a spus un tânăr șofer din Întorsura Buzăului, Vlad Secelean, care a ținut să precizeze că timpul de așteptare între cele două probe i s-a părut foarte lung. „Nu credeam că o să aștept așa de mult. Și cu toate că am luat permisul din prima, tot mi se pare că a durat destul de mult. Am o colegă care a început odată cu mine și încă nu a dat orașul. Ni s-a spus că nu sunt destui examinatori. În mod normal, până expiră școala, poți să tot dai traseul, dar în realitate nu poți mai mult de două, trei ori pentru că nu ai cum. Așa că nu prea îți permiți să pici”, ne-a spus acesta.

De părere că timpul de așteptare este prea mare este și o șoferiță din județ, care și-a pierdut recent statutul de începător.

„Am așteptat mult. Pe 22 noiembrie 2016 am luat sala și pe 16 ianuarie 2017 orașul. Și am avut noroc de faptul că le-am dat o singură dată. Nu îmi imaginez cât ar fi trebuit să aștept în caz că ar mai fi trebuit să mai trec prin ele încă o dată. Mi-a fost foarte greu și așa, pentru că atunci, după ce am dat sala, mă simțeam pregătită, abia așteptam să dau și traseul. Atunci aveam tot elanul posibil. Da, știam că am nevoie de o pauză gen 2-3 zile, dar nu mă așteptam să fie chiar atât de lungă până la urmă. Am ajuns să mai iau câteva ore de pregătire în plus și așa, cu multe emoții,  am promovat examenul”, ne-a spus Ana-Maria.

Situația este constatată și de instructorii auto, care condamnă în special timpul prea lung de așteptare între finalizarea cursurilor și susținerea probei teoretice pentru obținerea permisului.

„În medie, se așteaptă cam o lună jumătate, două luni de la examenul teoretic până la cel practic. Problema pe care am sesizat-o eu vine la programarea pentru examenul teoretic. Eu termin cursurile, îi dau cursantului dosarul și el trebuie să meargă neapărat cu acesta să își facă respectiva confirmare, adică trebuie să își bage datele în baza de date ca să poată figura pentru examenul teoretic. Când face confirmarea, i se generează un cod, iar cursantul trebuie să facă programarea pe baza codului respectiv. Din cauză că sunt foarte mulți candidați și examenul la sală este într-o singură zi pe săptămână la nivel de județ, acesta ajunge să fie programat pentru teorie după patru - șase săptămâni după ce termină cu școala de șoferi. După aceea, dacă ia sala, trebuie să mai stea încă peste o lună să dea și orașul. Până la urmă, cursantul ajunge să dea examenul de maxim trei sau patru ori pe an, cât este valabil dosarul de la școala de șoferi. (...) Mie nu mi se pare normal să dureze așa mult până să dea examenul. La majoritatea cursurilor, examenul se dă la sfârșit, nu termini cursul astăzi și dai examenul anul viitor”, este de părere instructorul auto covăsnean.   

Autoritățile „au reușit cât de cât să țină în frâu situația, comparativ cu alte județe

De cealaltă parte a baricadei se află autoritățile, care admit că timpul lung de așteptare este o problemă, dar care subliniază că față de alte județe și față de alți ani, situația nu este una chiar de speriat.

„Colegii noștri s-au străduit să facă față cererilor și să dea curs tuturor acestora și să le soluționeze. Vreau să vă mai spun de asemenea că în materie de înmatriculări avem o rată de programare de până în două luni, la examinarea teoretică o lună și jumătate și la examinarea practică de o lună și trei săptămâni la categoria B. La categoria C avem chiar sâmbătă locuri libere. Deci, sigur că lucrurile pot fi îmbunătățite, dar colegii mei au reușit cât de cât să țină în frâu situația, comparativ cu alte județe”, a spus prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, marți, 30 ianuarie, în cadrul evenimentului de prezentarea a Raportului privind evaluarea activității Instituției Prefectului Județului Covasna pe anul 2017.

„Asta nu înseamnă că stăm bine față de standard

La acest eveniment, la care au fost prezenți toți șefii de servicii deconcentrate și nu numai, a fost prezent și secretarul de stat pentru Relațiile cu Instituțiile Prefectului, comisarul șef de poliție, Mihai-Dan Chirică, reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne.

Cu toate că a apreciat efortul depus de autoritățile covăsnene pentru a „ține în frâu situația”, secretarul de stat le-a pus în vedere acestora să demareze procedurile pentru angajări și astfel să se reducă din timpii de așteptare.

„Nu suntem perfecți și e greu să fii perfect în ziua de azi. (...) În privința Serviciilor Comunitare stăm bine, aici în județul Covasna, față de alte județe. Asta nu înseamnă că stăm bine față de standard. De aceea am făcut eforturi împreună cu ministrul Carmen Dan și la ședința de colegiu din luna septembrie 2017 am aprobat un memorandum cu un număr de peste 300 de funcții, atât la Permise și Înmatriculări, cât și la Pașapoarte. Dacă nu mă înșel, la dumneavoastră, la Permise și Înmatriculări  aveți trei funcții aprobate la concurs. (...) Am rugămintea să monitorizați aceste concursuri, să se desfășoare normal, corect, cinstit, astfel încât să suplimentăm numărul de angajați și să putem să scădem în continuare timpii de așteptare. (...) Relația cu cetățenii este foarte importantă în acest domeniu al serviciilor comunitare”, a spus comisar șef de poliție, Mihai-Dan Chirică.

În cadrul bilanțului prezentat marți de prefectul Sebastian Cucu, la obiective se găsește de altfel și „reanalizarea structurii serviciului privind numărul de personal existent și admisibil în vederea completării și suplimentării statului de organizare prin alocarea a două posturi în cadrul compartimentului de înmatriculări și evidența vehiculelor” și „demararea procedurilor de ocupare a funcțiilor vacante din cadrul serviciului, respectiv 3 funcții de agent”.

În județul Covasna, în 2017 au fost examinaţi la proba teoretică 8.609 de candidați față de 7.815 în 2016, adică mai mulți cu 794 și la proba practică 5.182, respectiv cu 422 mai puțini decât în 2016, când au fost examinați 5.604. De asemenea, în 2017 au fost prelucrare 11.547 de dosare pentru permise, cu 4.080 mai multe decât în 2016.

La sfârșitul anului 2017, Instituția Prefectului Covasna, prin instituția subordonată - SPCRPCÎV, a inițiat proceduri ca proba practică a examenului auto să se desfășoare doar la Sfântu Gheorghe, nu și la Târgu Secuiesc. Scopul acesteia a fost atât de a micșora timpii de așteptare, dar și de a asigura o evaluare corectă și egală pentru toți candidații din județ, însă propunerea a fost inițial respinsă, iar apoi suspusă dezbaterii publice. În prezent situația, din acest punct de vedere este incertă.

Ceea ce este cert însă este faptul că absolvenții școlilor de șoferi, poate acum mai mult ca niciodată, trebuie să se prezinte la examen cât de poate de pregătiți pentru a evita situația nefericită de a ajunge și cu școala expirată și fără permis de conducere.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.