STIREA ZILEI 12 octombrie 2017

Dr. Ioana Georgescu: „Categoric, totul pleacă de la mâncare“

de Iulia Drăghici - Taraș | 48246 vizualizări

Alimentația corectă, credința și omenia, cei mai buni aliați ai unei vieți sănătoase

La cei 80 de ani ai săi, medicul Ioana Georgescu, a cărei experiență în pediatrie depășește o jumătate de secol, ne împărtășește câteva principii ale unei vieți sănătoase în această eră sufocată de tehnologie și informații.

De peste jumătate de secol, doctorița Georgescu se dedică, cu foarte multă dăruire și totodată modestie, pacienților săi din tot județul Covasna. Are 80 de ani împliniți și deși o dor picioarele, auzul și gândirea îi sunt la fel de limpezi ca întotdeauna, așa că nu ezită să fie prezentă la cabinetul său, de unde aduce alinare suferințelor celor mai mici dintre covăsneni.

„Mă sfătuiam cu duhovnicul meu dacă să mai consult și el m-a întrebat: „Mamă, poți?”. I-am răspuns: „Părinte, fac tot felul de asocieri, îmi aduc aminte de cazuri. Urechea mea nu e de soacră, ci de super-soacră. Eu aud totul”. Iar părintele mi-a răspuns: „Mamă, ăștia sunt talanți. Nu ți i-a lăsat Dumnezeu degeaba. Înmulțește-i!”. Și asta fac. Înmulțesc talanții”, mi-a spus recent doctorița prin intermediul unei discuții telefonice.

Cu toate că inițial mi-a respins prietenos invitația la un interviu, dragostea pentru pacienți și ideea că sfaturile sale ar putea fi de folos cuiva, a acceptat totuși să ne vorbească despre sănătatea copiilor într-o vreme tot mai sugrumată de tehnologie și informații false.

Toate bolile corpului pleacă de la alimentație

Totul pleacă de la alimentație, ne-a spus din capul locului medicul pediatru, unul dintre cei mai renumiți din județ. Mâncarea este cea care pune în mișcare organismul, așa că este important să îi oferim acestuia ce este mai bun, dacă vrem să funcționăm în condiții optime cât mai mult timp. Aceasta este regula de aur pe care dr. Ioana Georgescu nu contenește să o împărtășească tuturor celor care îi trec pragul cabinetului sau celor care o întrebă cum reușește să se mențină în formă la vârsta frumoasă pe care o poartă cu așa demnitate.

„În ziua de azi, cel mai important lucru pe care trebuie să îl facă părinții este să își hrănească normal copiii. Dar nimeni nu mai mănâncă din ce trebuie. Toate alimentele sunt pline cu toate nelegiuirile, E-urile de care se tot vorbește. Producătorii din ziua de azi aleargă după bani și nu se gândesc la consecințe. Vor să obțină în timpul cel mai scurt profitul cel mai mare și pentru aia îi îmbolnăvesc pe nevinovații ăștia de copii. Ca să crească sănătoși, să rămână întregi la minte, cum sunt eu la 80 de ani împliniți, ar trebui să se hrănească cu mâncăruri naturale. Eu la vârsta asta cultiv ce am nevoie în grădina mea și mănânc ce pun eu acolo. (...) Dar când îi văd pe părinți că nu pun zahăr și nici sare în mâncarea copiilor și sugarilor, adică le dau orezul neîndulcit sau nesărat, îi întreb: cine mănâncă o mâncare fără gust? Ei se scuză că cei mici nu suportă. Fraților, copiii trebuie să mănânce sărat și îndulcit după gustul părinților. Nu cu asta îi omori pe copii, ci cu ce cumperi din supermarketuri, produse cu ambalajele cele mai ispititoare și cu gusturile cele mai ispititoare”, ne-a explicat medicul care de peste 50 de ani se ocupă de sănătatea covăsnenilor.

Dr. Ioana Georgescu mai precizează că de-a lungul carierei sale a observat înmulțirea multor afecțiuni, în special la alergii, iar cauza, spune aceasta, este tocmai alimentația necorespunzătoare.

„O să se vadă în timp. Se vede și acum. Crește groaznic incidența unor boli atât de crunte. Cred și eu că se întâmplă așa când hrănești încă din scutece copilul cu ce nu trebuie. Nici mama nu mai are laptele sănătos pentru că mănâncă toate prostiile. Categoric totul pleacă de la mâncare. Organismul trăiește din ce mănâncă și ce îi dai, dar cât să mai reziste și ficatul? De 53 de ani stau lângă oameni și văd cât de mult a crescut incidența alergiilor. Pentru că se mănâncă foarte nesănătos și ficatul nu mai face față la atâtea”, a spus medicul.

Mai puține antibiotice

Probabil din dorința unui leac rapid, care să curme suferința celor mici, mulți părinți apelează la antibiotice încă de la primele simptome ale unei boli, dar în loc să facă bine, nu reușesc decât să slăbească și mai mult organismul, ne-a mai împărtășit doctorița Georgescu.

„Văd că simptomul care îi sperie cel mai mult pe părinți este febra. Cum fac copiii o febră mare, intră în panică și mă sună și noaptea. Febra e un simptom. Avem mijloace să o combatem, de la cele medicamentoase, la cele fizice. Spre exemplu îi pui cartofi cruzi, tăiați felii pe tălpi. Important e să scazi febra. Toți au în casă medicamente și când a apărut o febră, intră imediat cu un antibiotic, care nu e antipiretic. Prima grijă pe care trebuie să o aibă un părinte când copilul are febră este să o scadă, iar acest lucru se poate cu Paracetamol sau Ibuprofen, într-o formă sau alta. N-ai reușit cu aia, îl împachetezi. Dacă nici așa nu merge, încerci cu tarhon, cartofi și așa mai departe. Trebuie să cauți mijloace care să nu îi dăuneze copilului, care să te ajute să scazi febra. (...) Dacă lângă febră varsă continuu, dacă nu suportă lumina, îl doare capul și așa mai departe, adică niște semne importante, care apar în câteva ore, atunci trebuie mers și la urgență”, a clarificat aceasta.

Părinții, modelul suprem: cu același efort poți să faci și binele și răul

Un trup sănătos este întotdeauna controlat de o minte la fel de sănătoasă, instruită cu ajutorul educației de acasă, ne-a mai spus medicul, care ne-a adus argumente foarte convingătoare în acest sens.

„Din familie din care am venit așa am fost crescuți, să nu facem pentru noi, să facem pentru alții. Vedeți, cu același efort poți să faci și binele și răul. Ca să alegi binele, trebuie să crești într-o familie în care ai văzut făcându-se binele. Mama mea, care avea 13 copii, când vedea un străin în sat, vreo persoană care își oferea serviciile, geamgiu sau rotar sau alții, ne trimitea la ei să îi întrebăm dacă au mâncat ceva în ziua respectivă. Dacă ne răspundeau că nu au mâncat, îi ținea la masă. Mama mea a fost o  femeie cu două clase, dar avea atât de multă omenie și cinste ea! Așa trebuie să fie toți părinții. Copiii trebuie să vadă astfel de lucruri. Nu să îi vadă pe părinți șoptind între ei, intrigând, să nu audă copiii. Alții chiar spun cu glas tare, să audă copiii toate mizeriile sufletului”, este de părere dr. Ioana Georgescu.

Capcana în care cad părinții din ziua de azi

Deși are rolul ei în dezvoltarea societății, tehnologia ar trebui folosită cu măsură în educarea copiilor, crede doctorița din Sfântu Gheorghe. Cea mai mare greșeală pe care o fac părinții în ziua de azi, pe lângă o alimentație precară oferită copiilor, este folosirea tehnologiei ca alternativă de a-i calma.  

„Copiii sunt toată ziua sunt îndobitociți de tehnică. În capcana asta cad părinții care le pun în mână telefoane copiilor de la cea mai fragedă vârstă ca să îi liniștească. Chiar la cabinet am văzut. E un lucru îngrozitor când vezi că în ziua de azi copiii nu mai sunt în stare să se concentreze un sfert de oră. În primul rând, e greșit să oferi tehnologia ca alternativă în a-i liniști pe cei mici. Este o tâmpenie. La început le oferă ei, iar apoi copiii vor recurge la șantaj și tot ce pot ca să obțină tot ce vor. (...) De când încep să miște hormonii în ei, copiilor li se pun la dispoziție, ca paiele pe foc, toate informațiile și cum sunt curioși din fire încearcă să cunoască tot ce văd cât mai repede”, ne-a explicat aceasta, subliniind totodată că pentru a fi niște adulți responsabili, cei mici au nevoie de trei „frâne”.

Cele trei „frâne” pentru cei fără discernământ

„Profesorul meu, Alfred Rusescu – Dumnezeul să îl ierte!, m-a învățat în anul V de pediatrie, adică prin 1962 – 1963, următorul lucru: copilul cât e copil trebuie să știe întâi de frică pe Dumnezeu, al doilea pe taică-său, iar al treilea pe profesor. La vârsta când nu are putere discernământ are cel puțin trei frâne. Copiii de azi ce mai au? Că Dumnezeu nu există, că e absurd să mai crezi. Tații sunt prea preocupați de câștiguri cât mai mari, să poată să se laude că și-au făcut casă cu 30 de camere și folosește maxim trei. Pe profesori nu îi mai respectă. Dacă un profesor i-a făcut o observație și i-a dat una pe scăfârlie, taică-său vine a doua zi cu televiziunea. Deci copiii nu mai au nici o frână”, ne-a mai spus îngrijorată doctorița, subliniind că rolul părinților este în primul rând acela de a-i învăța pe copii să fie oameni.

„Asta aș zice-o la fiecare”

După discuția despre sănătatea copiilor înghițiți de era tehnologiei, dr. Georgescu mi-a dat sarcina să transmit prin intermediul acestui articol un mesaj foarte important pe care îl redau în continuare: „Să dea Dumnezeu să gândească toată lumea creștinește. Este uimitor cum au ajuns oamenii să treacă pe lângă unul căzut și să nu se aplece, să creadă că e beat. Dar poate e în suferință. Așa ceva nu ar trebui să existe. Să ne aplecăm spre fiecare, că fiecare are ceva în sufletul lui. Dacă putem să îl ajutăm, să îl ajutăm. Asta aș zice-o la fiecare. Să ajutăm pe fiecare, nu să îi judecăm, nu să îi condamnăm, nu să-i omorâm cu neînțelegerea noastră. Mulți atâta au nevoie: ca cineva să poată să îi înțeleagă”, încheie medicul în vârstă de 80 de ani.   

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.