STIREA ZILEI 19 septembrie 2017

Deși a costat cât trei apartamente, toaleta publică din Sfântu Gheorghe a necesitat deja reparații

de Iulia Drăghici - Taraș | 2083 vizualizări

Deși este în garanție, lucrarea a fost plătită din bugetul local

Cu toate că este estetic, acoperișul verde, amenajat deasupra toaletei publice din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, recent reabilitată din fonduri publice, nu se dovedește a fi şi practic. Infiltrațiile de apă au dat bătăi de cap autorităților, care au realizat zilele trecute lucrări de reparații.

Ideea inovativă de a avea primul acoperiș cu adevărat verde din oraș se întoarce acum împotriva autorităților locale din Sfântu Gheorghe. Zilele trecute, echipa de grădinărie a municipiului reședință de județ a efectuat lucrări de reparații la WC-ul public din cauza infiltrațiilor de apă ce riscau să distrugă toată investiția.

Deși lucrarea este încă în garanție, reparația stricăciunilor a fost plătită din bani publici. Motivul: paguba a fost produsă de autori necunoscuți, care s-au urcat pe acoperișul toaletei cu bicicleta sau motocicleta. Drept urmare, deteriorarea n-a putut intra în clauzele de garanție, iar „buzunarul” Primăriei a fost nevoit să suporte cheltuielile urgente de reparații.

„Intra apa. Hidroizolația acoperișului a fost stricată și a început să se infiltreze apă. (...) Au pornit ca lucrări care trebuia realizate din garanție, dar până la urmă s-a văzut că hidroizolația s-a distrus pe o parte foarte mică, pe unde totuși se infiltra apa, din cauza unei accidentări produse de o bicicletă sau motocicletă. Autorii sunt necunoscuți”, ne-a declarat viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Tóth-Birtan Csaba.

De ce nu s-a putut plăti din garanție

Viceprimarul a mai explicat că, în prezent, nu se cunoaște suma investită în reparații, dat fiind faptul că nu s-a realizat recepția lucrării, dar și motivul pentru care plata a fost suportată din bugetul local, și nu din garanție.

„Firma care trebuia să facă lucrarea din garanție ne-a spus că nu o să efectueze lucrările, fiindcă nu sunt îndeplinite condițiile lucrării garanțiale. Atunci, de reparații s-a ocupat echipa noastră de la grădinărie. Acum nu știu cât a costat. O să știu exact costurile când o să primim devizul, după recepția lucrărilor. A fost o lucrare mică. Mai greu a fost să se găsească gaura pe unde se infiltra apa. Totuși, din păcate, nu am putut să o impunem ca lucrare garanțială pentru că nu erau greșeli de execuție sau apărute din cauza materialului necorespunzător utilizat. Asta este! Nu putem să păzim întotdeauna parcul”, ne-a spus viceprimarul.

WC care costă cât o casă sau trei apartamente în Sfântu Gheorghe

Toaleta publică din Parcul Elisabeta a fost deschisă publicului la sfârșitul lunii februarie 2016 și se utilizează gratuit.

Construirea WC-ului public a costat Primăria Sfântu Gheorghe aproape 540.000 de lei, adică circa 120.000 de euro. Cam atât costă și un apartament de patru camere în centrul orașului, o casă sau trei apartamente cu două camere în alte zone din oraș.

„Ies zilnic în parc cu copilul. WC-ul de aici mi s-a părut o idee bună. E curat tot timpul și aprovizionat constant cu hârtie igienică. Ceea ce m-a mirat a fost că am aflat din presă că a costat enorm. Pe banii ăia îți faci ditamai casa. Și, la scurt timp, s-a defectat uscătorul de mâini, care a stat așa mult și bine. Apoi, am văzut că se lucra sus și pe partea de la femei. Personal, cred că la banii care au fost investiți trebuia să dureze cel puțin cinci ani fără reparații”, este de părere o locuitoare a municipiului Sfântu Gheorghe.

Cu toate că proverbul „Paza bună trece primejdia rea” ar putea servească autorităților și în acest caz, nu e corect nici să minimalizăm lipsa de educație a „autorilor necunoscuți” care au contribuit la producerea pagubelor. Să nu uităm nici că banii din bugetul local utilizați pentru aceste reparații ar fi putut fi utilizați, cu rost, în alte lucrări de investiții atât de necesare orașului.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.