STIREA ZILEI 21 decembrie 2020

Decembrie la Barcani: fără iluminat festiv și indemnizații pentru consilieri

de David Leonard Bularca | 8381 vizualizări

Banii au fost investiți în cadouri pentru toți copiii de la școlile din comună

Spiritul Crăciunului va fi cu siguranță prezent săptămâna aceasta la Barcani. Primăria și Consiliul Local, împreună cu alte ajutoare de nădejde, au pregătit o acțiune umanitară de proporții. Peste 100 de copii care provin din familii cu o situație financiară mai precară vor primi ghete, mănuși și șosete. Alte 500 de pachete cu dulciuri vor ajunge la toți copiii înscriși la școlile din comună. 

Banii care ar fi trebuit să fie folosiți pentru iluminatul festiv, au mers, în acest an, spre achiziționarea unor ghete pentru copiii care se află într-o situație financiară nu tocmai bună.

„M-am gândit ca anul acesta să nu mai investim în iluminatul festiv (un cost aproximativ de 10.000 de lei) și să cumpăr cadouri copiilor cu o situație defavorizată! Personal, m-am gândit să cumpăr niște ghetuțe și sper să luăm la cât mai mulți copii”, ne spunea primarul de la Barcani, Nicolae Pastor, la finalul lunii noiembrie.

Între timp, ghetele, 104 de perechi în total, au fost achiziționare și vor ajunge pe parcursul acestei săptămâni la beneficiari.

„De luni, după ce termin programul la Primărie, o să începem distribuția în satul Sărămaș și satul Lădăuți, urmând ca, pentru Barcani, copiii să fie chemați la școală. Pentru satul Sărămaș și satul Lădăuți o să mă ajute doamna Maria Socaciu (care ne-a sprijinit foarte mult în acest proiect), pe lângă ghetuțe, doamna Socaciu a reușit să mai cumpere o pereche de mănuși și o pereche de șosete, dar și câteva dulciuri pentru o parte din copii, din bani proprii, dar și din două donații de la doi tineri din comună. Domnul director (n. red. al școlii din comună), împreună cu ceilalți profesori, s-au implicat și ei, urmând ca pentru copiii din Barcani să facă ei distribuția”, a spus sâmbătă, pentru Observatorul de Covasna, Nicolae Pastor.

Pentru această acțiune, 10.000 de lei au venit din partea Primăriei, iar alți 820 de lei au fost oferiți de școala din Barcani.

„Propunerea și provocarea ar fi, pentru dumneavoastră, să ne donăm indemnizațiile din această lună”

Inițiativa primarului nu a fost singura de acest tip. Consiliera locală Maria-Bianca Vașvari a mers la ultima ședință cu o provocare către colegii săi din CL Barcani. Aceasta le-a propus membrilor instituției să își doneze toți indemnizațiile din luna decembrie, pe care le primesc datorită faptului că sunt aleși ai cetățenilor. Cu acești bani, consiliera a venit cu ideea de a se cumpăra aproximativ 500 de pachețele pentru copiii înscriși la școlile din comună.

„E oarecum o continuare a inițiativei domnului primar, din ședința de Consiliu de data trecută, când știți că a menționat că o să aloce o sumă de 10.000 de lei spre achiziționarea de câteva pachețele pentru copiii aflați în situații financiare mai delicate. Eu m-am gândit că ar fi drăguț să primească toți copiii care sunt înscriși în unitățile de învățământ din Comuna Barcani câte un pachețel. Dulciuri în general, pentru că știm cu toții, copiii se bucură de dulciuri”, și-a explicat Maria-Bianca Vașvari ideea. 

„Propunerea și provocarea ar fi, pentru dumneavoastră, să ne donăm indemnizațiile din această lună spre achiziționarea de dulciuri pentru un număr de 492 de copii. Am discutat cu domnul director, atâția sunt înscriși în unitățile de învățământ din comună. Undeva la 1.300 de lei se adună din partea școlii. Noi, fiind 12 consilieri, dacă ne-am dona cei 540 de lei, s-ar strânge undeva la 6.480 de lei. M-am raportat la 500 de pachețele, adică 7.500 de lei”, a mai punctat consiliera locală.

În final, toți consilierii locali au fost de acord cu propunerea, iar primarul, Nicolae Pastor, a spus că și el va dona o sumă de bani, echivalentul unei indemnizații. 

Nu știam cum o să fie primită acțiunea de către consilieri și cât de implicați vor fi. Au donat indemnizația de 550 de lei toți cei 12 consilieri, iar la asta se mai adaugă o sumă donată de domnul primar și încă două donații ale unor persoane din comunitate, precum și banii strânși de domnul director în urma unei campanii de donare de sânge și a unei activități a copiilor de vânzare produse (mărțișoare). M-a bucurat foarte tare faptul că am depășit ușor suma pe care o stabilisem ca fiind minimum de care avem nevoie. În cursul zilei de joi am dat comanda la un depozit din Brașov pentru toate produsele. Iar ieri, cu ajutorul tatălui meu, le-am ridicat. Pentru că mi-au mai rămas bani, am cumpărat pentru toți copiii câte un pix și un creion. În total, se vor realiza 500 de pachete și le vom distribui prin intermediul și cu ajutorul cadrelor didactice. A fost o experiență frumoasă și în ciuda faptului că a fost o agitație foarte mare, m-a făcut să simt altfel spiritul Crăciunului și să retrăiesc bucuria cu care îl așteptam pe Moș Crăciun”, a spus, duminică, pentru Observatorul de Covasna, Maria-Bianca Vașvari.

Acțiunea are loc, neîntrerupt, de șapte ani

Directorul Școlii Gimnaziale „Andrei Șaguna”, din Barcani, Cătălin Petcu, ne-a spus că astfel de acțiuni au avut loc întotdeauna în ultimii șapte ani. Acesta a mulțumit primarului și tuturor celor care s-au implicat ca și în acest an toți copiii din Barcani să simtă spiritul Crăciunului.

„De 7 ani de zile, de când sunt director, în fiecare an copiilor de la Școala Gimnazială «Andrei Șaguna», Barcani, li s-a oferit câte un pachet de Crăciun și nu am vrut ca anul ăsta să treacă altfel. A existat o inițiativă lăudabilă din partea Primăriei care a hotărât să nu realizeze iluminat festiv pe străzile comunei, astfel încât din banii economisiți să cumpărăm unui număr cât mai mare de copii aflați în nevoie o pereche de încălțări”, ne-a spus Cătălin Petcu, care a mai precizat că școlii i-ar fi fost imposibil să achiziționeze aceste cadouri, întrucât resursele acesteia au fost investite pentru o funcționare cât mai bună a învățământului online. 

„Clasele mici, grădinița și ciclul primar o să aibă mici serbări online”

Cătălin Petcu ne-a mai spus faptul că profesorii vor avea un rol important în procesul de distribuție al cadourilor, dar și că tradiția ca cei mici să aibă obișnuitele serbări va fi continuată. În mediul online, de data aceasta.

„În primul rând, toți conducătorii de clase, adică educatori, învățători și diriginți, ei sunt cheia în această acțiune, pentru că localitatea Barcani se află în scenariul roșu și va fi un pic mai complicat să ajungă la copii. Însă ne dorim, pentru că o mare parte dintre clase, cel puțin clasele mici, grădiniță și ciclul primar o să aibă mici serbări online și am dori să susținem copiii prin venirea lui Moș Crăciun undeva la sfârșitul serbării. O să vedem aceste aspecte, nu aș vrea să le devoalez chiar pe toate pentru că încă avem copii și noi încă credem că Moș Crăciun există”, ne-a mai transmis Cătălin Petcu, care a ținut să mulțumească tuturor „celor care s-au interesat de soarta noastră, celor care au venit cu idei, celor care au venit cu critici, celor care ne-au ajutat să fim mai buni pe parcursul acestui an, le doresc un sincer și călduros «La mulți ani!» și să ne ajute Dumnezeu să ne vedem cu bine, sănătoși, în noul an și să sperăm că și fizic”, a concluzionat Cătălin Petcu.

Așadar, nu este prima dată când la Barcani, de sărbători, copiii simt spiritul Crăciunului, indiferent de situația financiară a familiei din care provin. Bărcănenii ne învață că o comunitate poate fi unită și atentă la nevoile celorlalți, cel puțin de sărbători, într-un scop care este mai presus de orgoliile din viața de zi cu zi.

Sursa foto: Nicolae Pastor, captură de ecran - live Horia Neagoe și Observatorul de Covasna. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.