STIREA ZILEI 28 septembrie 2012

De la Filosofie la Zumba, viaţa e un dans!

de Covasna Media | 1125 vizualizări

Interviu cu Alina Duma din Sfântu Gheorghe, unul dintre cei mai populari instructori de Zumba ai ţării.

Vineri după-amiază, la ora 17.30, în faţa Teatrului din Sfântu Gheorghe va avea loc un eveniment inedit și unic – un Master Class de Zumba, susținut de Alina Duma (24 de ani), o tânără plecată de aici la București, unde odată cu studiile a ales să-și urmeze și visul copilăriei și adolescenței: acela de a dansa. În urmă cu câțiva ani, Alina știa că va trebui să studieze, dar dansul, pasiunea copilăriei sale, avea să-i definească în cele din urmă calea. A început cu diverse cursuri și competiții în copilărie, a câștigat la un moment dat și titlul de Miss Discret – în cursa pentru un telefon mobil pe care și-l dorea, iar în cele din urmă a plecat la București, pentru a studia Filosofia. Licențiată în acest domeniu și cu încă două mastere, Alina predă astăzi Zumba fitness tuturor celor care vor să se miște, să slăbească sau pur și simplu să se deconecteze în ritmuri plăcute de dans. Pe 28 septembrie, în cadrul Zilei Educaţiei Non-formale, Alina va prezenta la Sfântu Gheorghe un Master Class gratuit de Zumba, aducând acasă ceea ce o pasionează de mult timp încoace.

– Alina, cum te-ai caracteriza în câteva cuvinte?

– Pot spune că sunt o persoană foarte dedicată, curajoasă, visătoare, cu o ambiție ce mă uimește și pe mine uneori; sunt corectă, sociabilă, glumeață, plină de entuziasm și voie bună. Desigur am și alte părți – sunt sufletistă, ușor influențabilă, amețită, dezordonată și  uneori, fără motiv, nemulțumită!

– Ce-ți doreai să devii când aveai să te „faci mare”?

– În sufletul meu vroiam să fac ceva cu dansul, însă cu voce tare spuneam ca vreau să fiu PR... sau să lucrez în Reclamă și Publicitate, pe partea de creație. Ulterior, am făcut cumva și am reuşit să combin dansul cu munca de birou.

– Am înțeles că dansul te-a fascinat mereu, cum a început totul?

– Da, pentru mine în afară de familie – pe care o prețuiesc cel mai mult, cel mai important este dansul. Nu există cuvinte să descriu ce simt când dansez, când îmi simt efectiv pasiunea, cand mă admiră oamenii sau atunci când îmi mulțumește cineva pentru ceea ce i-am transmis. De când eram copil am fost atrasă de dans, am urmat și cursuri de dans profesionist și chiar am fost campioană națională la un moment dat! Eu trăiesc prin dans și așa voi face toată viața mea, indiferent de ce altceva mi-ar rezerva viitorul!

– Știu că ai terminat o facultate de filosofie... cum se „împacă” aceasta cu dansul?

– Am absolvit Colegiul Național Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe, iar la 18 ani am hotărât să părăsesc orașul natal și să urmez Facultatea de Filosofie din cadrul Universității din București. Apoi am urmat două mastere la Școala Națională de Studii Politice și Administreative (SNSPA) - Relații și Comunicare, respectiv Resurse Umane. Cum se împacă dansul cu filosofia? Se contopesc ideal! Eu empatizez cu Friedrich Nietzsche și susțin „I would believe only in a God that knows how to dance” (Aș crede doar într-un Dumnezeu care știe să danseze). Studiile mele mă ajută foarte mult în ceea ce fac acum, în sensul promovării activității mele, deoarece am reușit de una singura să mă fac cunoscută în țară, am apărut în Revista Tabu unde am scris fiecare cuvințel dintr-un articol care a fost acceptat de cei din redacție. Mă repet: studiile mele și dansul se potrivesc de minune! Îmi place să scriu, să vorbesc, să îi mențin pe oameni atenți la mine și totodată să dansez și să predau Zumba Fitness.

– Cum ai ajuns la Zumba și mai ales de ce Zumba?

– La 22 de ani și 90 de kilograme (rezultat numai al neglijenței mele), după terminarea facultății, când în mod normal trebuie să îți dai seama ce e de făcut cu viitorul tău, eu m-am găsit într-unul din cele mai derutante momente din viață. Trezirea la realitate mi-a fost dată de un apropiat, un prieten drag, singurul meu suport emoțional și spiritual din acea perioadă. Acest prieten mi-a spus într-o zi – și nu îi voi uita cuvintele niciodată: intră pe www.zumba.com! Și după multă vreme în care nu îmi mai urmasem instinctul, l-am ascultat... și astfel am avut primul impact cu ceea ce avea să îmi readucă echilibrul și încrederea în mine, Zumba fitness. Dacă în acea perioadă mă întrebam cum să fac să slăbesc și să îmi găsesc un rost în viață, o voce interioară a venit cu răspunsul: „predai Zumba, ai un job, slăbești și îi ajuți și pe cei din jurul tău”... zis și făcut! Au urmat luni întregi de pregătire, în care dormitorul meu se transformase în sală de aerobic, calculatorul și DVD-urile cu Zumba erau instructorul și eu singurul cursant, iar kilogramele începeau să scadă de la o lună la alta. Apoi, înțelegând că acesta era drumul meu, m-am decis să plec în Ungaria, pentru a participa la training-ul de Instructor autorizat de Zumba, iar astăzi sunt onorată să fiu licențiată și membru ZIN (Zumba Instructor Network) al familiei Zumba fitness... și cu 24 de kilograme mai ușoară!

– Vorbește-ne despre acest stil de dans – ce origini are, ce semnifică, cum anume te-a atras?

– Totul ia naștere în Cali, Columbia – America Latină, unde Alberto(Beto) Perez – dansator de mic copil, instructor de dans, fitness-aerobic și creator al Zumba® fitness mai târziu – a realizat prin anii ’80, în cadrul uneia dintre ședințele sale, că nu avea muzică standard pentru a ține ora de fitness; așa s-a văzut nevoit să improvizeze, folosindu-se de una dintre casetele gasite întâmplător în rucsacul său – cu muzică tradițională latino, ritmată precum salsa, merengue, cumbia, reggaeton. Practic, acesta a combinat pașii de bază din dansurile latino cu principii din fitness și aerobic, creând astfel un program diferit de tot ce se mai văzuse pâna atunci. Zumba fitness este un program cardio plin de veselie şi extrem de eficient presărat cu „el sabor latino”, în cadrul căruia energia și muzica ritmată se combină cu mișcari unice de dans – împrumutate din stilurile latino, ușor de urmat, peste care își pun amprenta principii preluate din fitness, astfel încât se creează un antrenament eficient, dinamic, captivant, numai bun pentru arderea caloriilor, scăderea țesutului adipos și tonifierea totală a corpului. Iar ritmurile latino „fierbinți” ne ajută să trecem printr-o oră de atrenament... cât ai zice ZUMBA®. Pentru a înțelege ce anume m-a atras, vă invit pe toți pe 28 septembrie, în faţa Teatrului din Sfântu Gheorghe și vă garantez că o să vreți să faceți  Zumba mereu! E uimitor programul!

– Povesteşte-ne despre ascensiunea ta ca instructor – participi la evenimente internaționale, conferințe – ce ai învățat de acolo, ce locuri și oameni ai cunoscut?

– Pe lângă Zumba fitness mai predau și dansuri de nuntă. Chiar am avut două perechi și în Sfântu Gheorghe, însă 90% din energie și timp le dedic acestui formidabil program de fitness. Am început Zumba acum doi ani și jumătate, am predat fără licență o perioadă, iar mai apoi, cum am mai zis, am plecat în Budapesta să devin instructor licențiat. Cred că asta a fost una din cele mai bune decizii din viața mea, pentru că ascensiunea mea în decursul anului de când sunt licențiată este una vizibilă. Am participat la Conferinţa de Zumba din Londra anul acesta, unde am învățat foarte multe lucruri, tipuri de dans, moduri de predare etc. Mai apoi am fost în Rimini (Italia) la Convenția anuală de Fitness Rimini Wellness, unde din nou am acumulat foarte multe informații. Particip la sesiuni de coregrafie pentru a avea mereu melodii și coregrafii noi în sală, numite Jam Sessions. După multă muncă și efort fizic și financiar – deoarece nu este simplu și nici ieftin să fii prezent peste tot, au început să apară rezultatele. Drept pentru care, în luna iunie am fost invitată într-un tur al Moldovei și am susținut patru Master Class-uri în patru orașe diferite – Suceava, Bacău, Huși și Iași, care au avut un real succes. De asemenea, am particpat în București la evenimentul „Mișcarea face Bine”. Apoi, într-o zi am deschis Facebook-ul și am văzut că primisem un mesaj de la Beto Perez, însuși creatorul Zumba, care mă felicita pentru tot ceea ce fac - imaginați-vă cam pentru cât timp m-a încărcat acel mesaj! Acum, în luna septembrie, am avut un eveniment caritabil la Iași, unde am participat ca invitat, a urmat un Master Class la Timișoara, iar pe 28 septembrie voi fi la Sfântu Gheorghe, urmând ca în următoarea zi să ajung în Luxemburg! Cea mai importantă realizare o consider însă faptul că am oameni care vin la clasele mele de Zumba zi de zi, indiferent de vreme, de perioade, de probleme... Iar aceste persoane mă ajută, mă motivează să merg cu încredere mai departe.

– Ce înseamnă aceste Master Class-uri pe care le susții?

– Master Class-ul de Zumba fitness este un Eveniment, prin urmare este ceva mai mult decât o oră obișnuită de Zumba. În general, în cadrul Master Class-urilor sunt chemați  instructori din afara orașului sau a țării, pentru a aduce ceva nou participanților sau pentru a face schimb de experiențe.

– Ce trebuie să știe cineva care vrea să învețe Zumba?

– Nimic! Trebuie să vrea să facă mișcare. Totul pornește din pașii de bază, care se prind repede, muzica este antrenantă... mulți nu realizează cât de repede pot învăța o coregrafie, tocmai pentru că este atât de simplu și de frumos!

– Ce trebuie să facă cei care-și doresc performanțe ca și tine?

– Să muncească, să se dedice și, cel mai important, să nu își piardă pasiunea și visele!

– Ce-ți dorești pe viitor? Încotro poți evolua cu Zumba, ce alte planuri ai?              

– Îmi doresc să devin Zumba Educational Specialist – adică acea persoană care poate da licențe de Zumba, un fel de instructor al instructorilor! Iar dacă nu asta va fi calea mea, să îmi dea Dumnezeu putere și sănătate să continui să am orele mele în timpul săptămânii, iar în weekend-uri să am Master Class-uri.

– Ce anume te aștepți să se întâmple la Master Class-ul de la Sfântu-Gheorghe?

– Mă aștept ca tata să plângă – pentru că nu m-a văzut niciodată făcând Zumba, iar pe mama să o văd privindu-mă cu admirație... În ceea ce îi privește pe cei care vor participa, sunt sigură că vor fi încântați de ceea ce este Zumba și mândri de mine că îi reprezint peste tot în țară şi în lume.

– Fiind mai mult plecată, ce mai înseamnă pentru tine Sfântu Gheorghe acum?

– Sfântu Gheorghe înseamnă pentru mine copilărie, familie, adolescență, prieteni, liceu, dans, iubire, decepție... eu sunt ceea ce sunt azi datorită faptului că m-am născut și am crescut în acest oraș! Vin în vacanță cu mare drag și mă bucur să văd că, pe an ce trece, e tot mai frumos! Sunt mândră că sunt din Sfântu Gheorghe!

(monicavajna.wordpress.com)

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.