STIREA ZILEI 28 februarie 2018

De ce nu sunt farmaciile „coșul de gunoi” al medicamentelor expirate

de Iulia Drăghici - Taraș | 3709 vizualizări

Colegiul Farmaciștilor din județul Covasna susține că farmaciile nu pot și nu sunt obligate să colecteze produsele biologice periculoase sau expirate

Contradicțiile din legislație în ceea ce privește medicamentele care expiră în casele oamenilor provoacă haos și pun în pericol sănătatea cetățenilor. Un răspuns clar la întrebarea „Unde ducem medicamentele expirate?” nu există în prezent. Cu toate că în spațiul public există ideea că farmaciile sunt obligate să preia medicamentele expirate de la cetățenii care solicită acest lucru, reprezentanții Colegiului Farmaciștilor din județul Covasna o contrazic și susțin că Legea Farmaciștilor nu prevede acest lucru.

Farmaciștii covăsneni spun, în primul rând, că legislația privind medicamentele expirate este contradictorie și că nu există norme metodologice pe care farmaciile să poate să le pună în aplicare.  Pe de altă parte, spun reprezentanții Colegiului Farmaciștilor, în farmaciile din județ nu există spații special amenajate pentru depozitarea medicamentelor expirate, provenite din surse necunoscute și mai mult, explică liderii farmaciștilor, unitățile care preiau astfel produse biologice periculoase, cum sunt medicamentele, seringile sau compresele folosite, o fac pe propria răspundere.

Trei farmacii, trei răspunsuri diferite

Dacă în legislație este haos, atunci nici în societate nu are să fie altcumva decât haos. Pentru a experimenta cum arată situația de fapt în Sfântu Gheorghe, am ales aleatoriu trei farmacii diferite din diverse zone ale orașului, unde am întrebat, în calitate de persoane fizice, concret ce putem face cu medicamentele expirate și dacă le putem preda acolo. Răspunsurile venite din partea farmaciștilor au fost diferite de la un capăt la altul, cu toate că niciunul nu ne-a refuzat categoric.

În prima locație ni s-a răspuns că putem preda medicamentele expirate doar dacă facem dovada că le-am achiziționat din respectiva farmacie, altfel acestea nu vor fi preluate. Dovada s-ar putea face fie cu bonul fiscal, fie cu ambalajul medicamentului care ar putea dovedi lotul din care provine medicamentul, ne-a spus farmacista.

La o a doua locație am primit un răspuns simplu, clar și neașteptat și anume că da, putem să predăm medicamentele expirate fără probleme, în vreme ce la o treia farmacie ni s-a spus din start că procesul include o birocrație extremă și neplăcută, de-ți vine să arunci medicamentele în primul coș de gunoi sau să le lași pe masa farmacistei, care, în fond, nu are nicio vină.

„Da, puteți să le aduceți aici, dar trebuie să completați foarte multe hârtii cu foarte multe date. Știu, nu e plăcut, dar asta e situația, că altfel nu le ia nici de la noi nimeni”, ne-a spus, din start, a treia farmacistă, care a precizat că mulți dintre cei care au întrebat același lucru au ales să plece după ce au auzit răspunsul.

„Nu am prea multe medicamente în casă, de aceea nici nu m-am gândit ce ar trebui să fac cu ele dacă expiră. Cred că dacă aș avea le-aș duce la farmacie. Nu mi se pare logic să le arunc la gunoi să ajungă în natură”, ne-a spus un covăsnean, în vreme ce un alt cetățean, care locuiește în mediul rural, ne-a răspuns: „Le bag în foc. M-am dus cu ele la farmacie și mi s-a spus că nu le primește. Ce altceva pot să fac?”.

„Farmacia nu este coș de gunoi”

Situația de la fața locului este pe atât de neclară precum este în sine și legislația privind această problemă, care nu este de ieri de azi. Însă cu toate că este cunoscută și arhicunoscută de cei în domeniu, nu s-a găsit și implementat o soluție care să o rezolve.

Pe de o parte, există Ordinul nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igiena și sănătate publică privind mediul de viață al populației, art.38, lit. c. care informează că „medicamentele expirate provenite de la populație vor fi depuse la farmacii sau puncte farmaceutice apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare”. De cealaltă parte, există Legea Farmaciei, care nu le permite farmaciștilor să-și creeze depozite de medicamente expirate, spun reprezentanții Colegiului Farmaciștilor din județul Covasna, care subliniază că între un Ordin și o Lege, întotdeauna primează Legea.

E o problemă cu care atât noi, farmaciștii, cât și populația, ne confruntăm de mult, dar farmacia nu este un coș de gunoi, cum cred unii. Există ceva ordin care se referă la medicamentele expirate, dar acest ordin poate să producă efect doar asupra persoanelor fizice, fiindcă farmaciile funcționează după Legea Farmaciei. Această lege nu prevede și nu permite să colectăm de la populație nimic, nu doar medicamente, nici para-farmaceutice nimic. Se știe că medicamentele sunt produse biologice periculoase, dar aduse în farmacie sunt și mai periculoase decât acasă.  Noi nu deținem containere sau recipiente pentru așa ceva, deci nu avem voie să primim medicamente expirate de la cetățeni. În colectarea deșeurilor periculoase, după cum se știe, sunt niște legi foarte dure, deci trebuie autorizații de la Mediu și așa mai departe. Deșeurile periculoase nu se colectează într-o punguliță. Dacă aduce cineva o pungă de medicamente, noi nu avem de unde să știm de unde le-a adus, pe unde a umblat cu ele, poate la spital, la Infecțioase, la Radioterapie. Dacă le aduce în farmacie, atunci e pericol de infecție pentru că nu avem unde să le depozităm, mai ales că legea nu ne permite să ne facem depozit pentru expirate aduse de populație”, a explicat marți, pentru Observatorul de Covasna, președintele Colegiului Farmaciștilor din județul Covasna, Szabó Péter, care a precizat că într-adevăr, „e o problemă mare. La sate, mai rezolvă oamenii, dar la orașe oamenii aruncă pe unde pot. Unele farmacii preiau pe propria răspundere, dacă au posibilități financiare și de depozitare”.

Acesta a continuat spunând că situația este cu totul alta când vine vorba despre medicamentele care expiră în interiorul farmaciei, fiind, de altfel, ținute într-un mediu steril și sunt medicamente cu proveniență clară.

„În farmacie, dacă expiră medicamentele din depozitul nostru avem contracte cu firme specializate. Când vine de la firmă, mașina are containere speciale și preia medicamentele, iar noi plătim pentru acest serviciu”, a precizat Szabó Péter.

Nu ar trebui să avem în casă pungi întregi de medicamente

Potrivit lui Szabó Péter, chiar dacă nu la noi în județ, au existat situații în care cetățenii s-au prezentat la farmacie cu pungi mari pline cu medicamente, un lucru foarte neobișnuit și greu de înțeles. Logic ar fi, spune acesta, ca medicamentele să se termine odată cu tratamentul, dacă acestea sunt luate conform prescripțiilor medicale. Dacă rămân medicamente multe, atunci nu s-a respectat prescripția și nu au fost luate corespunzător, mai spune președintele Colegiului Farmaciștilor covăsneni, drept urmare nici tratamentul nu și-a făcut efectul, cu toate că banii au fost plătiți.

„Problema este că nici oamenii nu ar trebui să aibă atâtea medicamente expirate acasă. Dacă le-a prescris medicul, teoretic ar trebui să le ia”, a spus președintele Colegiului Farmaciștilor covăsneni.

Soluțiile ar fi simple, dacă ar exista interes de partea legiuitorilor

De fapt, supărător este că deși idei de soluții există, problema pare că nu au fost luată prea în serios de legiuitorii României. Printre soluții ar fi, potrivit lui Szabó Péter, fie ca farmaciile să aibă posibilități să încheie parteneriate cu primăriile care au contracte cu firme de transport ale deșeurilor periculoase, fie să se transfere responsabilitatea către producător.

„În ordinul respectiv există o propoziție undeva, dar norme de aplicare, o metodologie, nu există. Colegiul Național al Farmaciștilor a depus un fel de proiect, dar după cum știu nu prea s-a primit răspuns. Ar putea să fie rezolvată foarte ușor treaba, dacă ar vrea legiuitorul. Deja avem o lege, pentru că suntem membrii UE, legea 211 din 2011, care se referă la responsabilitatea extinsă a producătorului. Care ce înseamnă că producătorul are grijă de produsul său până se distruge dacă nu s-a folosit. Nu se referă numai la medicamente, ci de exemplu și la bere sau sucuri carbogazoase. (...) Asta ar trebui să fie aplicată și la medicamente, iar în alte țări există. De exemplu în Germania, Franța sau Ungaria lucrurile sunt organizate. Știu că în farmacii există un recipient special depus de firmele producătoare unde vine omul și poate să introducă medicamentul expirat. Dar recipientul e sigilat, nu umblă nimeni la el, iar farmacia are numai obligația de a anunța producătorul când s-a umplut”, a explicat președintele Colegiului Farmaciștilor covăsneni.

Până la urmă, această problemă fără soluție afectează, pe zi ce trece, pe toată lumea, nu doar farmaciile care nu știu cum să procedeze cu medicamentele primite de la oameni sau cetățenii care nu știu unde să ducă medicamentele expirate. E lesne de înțeles că dacă ajung în aer, prin ardere, sau în sol, respectiv în pânza freatică, substanțele chimice poluează și produc daune întregului ecosistem, de la floră, faună, până la animale și implicit oameni. Rămâne însă, să așteptăm cu interes și băgare de seamă până când aleșii din Guvern și Parlament vor acorda atenția cuvenită acestei probleme stringente.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.